Pim van Lommel en de cloud van bewustzijn (4)

Lorentzian Wormhole Creative Commons Licence. Free to use.

De kerngedachte van de nieuwe bijna-doodervaring-theorie is gebaseerd op statements van gerenommeerd natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephan Hawking en (astro)fysicus Neil de Grasse Tyson. Geesteswetenschapper Maureen Venselaar: ‘Wij mensen bestaan uit sterrenstof en zijn onderdeel van het universum en worden altijd bepaald door natuurwetten, bij leven en (bijna)dood.’ Via deze revolutionaire invalshoek werd zij grondlegger van de (astro)fysische BDE-theorie en vond zij treffende overeenkomsten tussen de verschillende onderzoeksterreinen.

Enkele voorbeelden 
Het moment van uittreden als wezen van licht bleek te matchen met de grote emissie van fotonen (=kwantalicht) rond de bijna-dood van een organisme (vastgesteld door o.a. neuro-wetenschappers St. Pierre en Persinger). De ervaring van het open gaan van een gat, met daarachter een tunnel en licht, bleek feilloos samen te vallen met de (astro)fysische kennis over de vervorming van de ruimtetijd, zwarte gaten en wormgaten. En het gevoel bij een grens tot stilstand te komen, met een waarnemingshorizon rond zwarte gaten. En tot slot, ook de immense ‘zandloper’ die sommige BDE-ers zien, en die kinderen beschrijven als een hele grote diabolo of vlinder, bleek uitzonderlijke overeenkomsten te hebben met onder andere een van de kosmologisch modellen van het universum (met een opponent universum) door de NASA, en bijvoorbeeld met die van theoretisch natuurkundige Michio Kaku.

Reizen langs planeten
Venselaar voegt daaraan toe dat fotonen door natuurwetenschappers soms al gekoppeld worden aan bewustzijn, maar ook dat ze te maken hebben met informatie-overdracht (dit zou dan informatie zijn vanuit het zogenaamde fysieke lichaam naar het lichtlichaam, want BDE-ers zeggen dat zij ondanks hun buitenlichamelijke ervaring toch ‘dezelfde’ blijven); met lichtsnelheid (BDE-ers zeggen letterlijk afstand te krijgen van hun fysieke lichaam); en van de aarde, en uiteindelijk te reizen met een snelheid die niet te meten is in lichtjaren. (NB. Ook National Geographic onderstreept dat BDE-ers soms aangeven zelfs langs de planeten te reizen).

Bewustzijn en leven zijn gradueel
Op deze wijze vond Venselaar (die zeker niet de pretentie heeft dat haar theorie geen fouten bevat, of dat deze alle puzzelstukjes van de BDE bevat) tientallen overeenkomsten, en hangt zij het werkmodel aan dat bewustzijn en leven gradueel zijn in, allereerst, de ruimte en, vervolgens de tijd, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, zoals hartstilstand/reanimatie. Leven en bewustzijn zijn dus niet óf aan de fysieke óf metafysieke werkelijkheid gekoppeld.

Big Picture
Op basis van het feit dat deze werkelijkheden tezamen de Big Picture vormen, en geen te (onder)scheiden realiteiten zijn, en op basis van een nauwkeurige analyse van de BDE, stelt Venselaar dat bewustzijn en leven een shift kunnen ondergaan. En deze shift is van gebónden aan ruimte én tijd (via ons fysieke lichaam), naar steeds minder gebonden aan 1. ruimte 2. tijd (via het buitenlichamelijke lichtlichaam). De volledigheid van de BDE, alsook de diepte ervan, worden volgens Venselaar bepaald door de ernst van het te lijden trauma. Dit is ook de mening van o.a. gerenommeerde BDE-experts dr. R. Moody en dr. M. Morse.

Een theoretische volledige BDE
Ten slotte onderscheidt Venselaar, als het om een theoretische volledige BDE gaat, vijf fasen (die in principe vloeiend in elkaar overgaan). De vijf fasen zijn 1. Het loskomen van het lichaam 2. De heenreis (met o.a. de tunnelervaring) 3. de voorlopige eindbestemming (in het licht) 4. De terugreis 5. De hernieuwde eenwording met het fysieke lichaam. Hierbij benadrukt zij dat niet iedereen zich een (volledige) BDE herinnert, maar dat wij wel via de BDE zonder enige twijfel inzicht krijgen in dat er meer is tussen ‘hemel en aarde’, en dat die laatste reis wellicht inderdaad een hemelse réis is, en dat de essentie van al wat is: liefde is.

Update Beeld 26 08: Lorentzian Wormhole – Creative Commons Licence. 

* Met medewerking en dank aan Maureen Venselaar – Update 29 08: Zie ook De nabij-de-doodervaring  (theoloog Rinus van Warven; en geesteswetenschapper Maureen Venselaars boek: De bijna-dood ontrafeld in het licht van de Fibonacci-code.)

Op 31 augustus 2019 om 14.00 uur geeft cardioloog Pim van Lommel een – voor iedereen toegankelijke – lezing bij de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. 

About Paul Delfgaauw

Paul Delfgaauw is freelance tekstschrijver voor de Academie voor Geesteswetenschappen, Utrecht. Opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’). Ik verken sinds jaar en dag - de laatste dertien jaar via mijn blog Goden en Mensen - filosofie, religie en spiritualiteit.

7 Responses

 1. FrankB

  “… afstand te krijgen van hun fysieke lichaam”
  Zoals zo vaak kunnen dualisten hun ideeën alleen overeind houden middels ambigue terminologie, in dit geval “fysiek”. In het Nederlands kan fysiek zowel lichamelijk (als van het menselijk lichaam) als natuurkundig betekenen – een ander woord voor natuurkunde is immers fysica. Omdat dit stukje begint met te verwijzen naar Hawking en De Grasse Tyson neem ik de tweede betekenis aan.

  Fotonen – waar bv. licht uit bestaat, maar ook alle schadelijke gammastraling (en daar blijven BDE-aanhangers stil over) – hebben weliswaar geen rustmassa. Alleen reizen ze altijd en overal met de lichtsnelheid, zodat via Einstein’s beroemdste formule ook aan fotonen een massa toegekend kan worden. Materiëler kun je het alweer niet krijgen.

  Over BDE’s weet ik niet veel, behalve van de keren dat ik ze zelf had. Als de getuigenissen als die op deze blog ertoe doen dan ook die van mij. En ik herken er nul komma niets van. Als Venselaar naar de provincie Groningen wil reizen mag ze me er over uithoren. Dan zal ik haar oa vertellen dat in mijn geval bewustzijn en leven helemaal aan de materiële werkelijkheid zijn gebonden.

  Tenslotte is Michio Kaku niet bepaald algemeen gerespecteerd onder natuurkundigen. Sean Carroll bv. verwijst naar een video met de uitspraak “the Higgs [boson] helped cause the Big Bang, and that’s why it’s called the God Particle.” Wel knap om twee zulk enorme blunders (één natuurkundig, één modern-geschiedkundig) in één korte zin te proppen en noemt Kaku een “supposed scientist”. Matt Strassler vraagt: “Why, professor Kaku? Why?” en schrijft “spectacular distortions of the physics behind the Higgs field and the Higgs particle.”

  Dit is niet tegenstaande zijn verdiensten. Het probleem is dat hun expertise is zo nauw dat ze geen idee hebben van wat daarbuiten gebeurt. Ironisch genoeg gaat hetzelfde op voor de agnost De Grasse Tyson. Voortreffelijk werk op zijn eigen vakgebied, maar dit “A helicopter whose engine fails is a brick” is simpelweg fout. Er is op YouTube een filmpje te zien hoe dat werkt (strapped into a falling helicopter).

  Moraal: wantrouw deskundigen zodra ze het niet over hun eigen specialisme hebben. Ze weten niets meer dan Jan met de Pet en Truus met de Muts, maar denken van wel.

  Like

 2. [De ervaring van het open gaan van een gat, met daarachter een tunnel en licht, bleek feilloos samen te vallen met de (astro)fysische kennis over de vervorming van de ruimtetijd, zwarte gaten en wormgaten.]
  Het spijt mij maar er worden hier samenhangen gesuggereerd die kant nog wal raken en het noemen van bekende wetenschappers die hier niets mee te maken hebben maakt het alleen maar erger.
  Verder commentaar overbodig lijkt mij.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.