Redactie: Paul Delfgaauw

Delfgaauw is freelance tekstschrijver voor de Academie voor Geesteswetenschappen, Utrecht. Afgestudeerd aan de opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’). Sinds jaar en dag verkent hij – de laatste dertien jaar via zijn blog Goden en Mensen – filosofie, religie en spiritualiteit.

Welkom op mijn blog. Religie is niet weg te denken, al krijgt het andere vormen en praten we tegenwoordig liever van spiritualiteit. Mensen zijn graag zinvol bezig en als God zich stil houdt maken we onze eigen theologie zelf, want in de kerk komen we nauwelijks meer.
Toch wordt er toenemend geschreven over geloven, zingeving, bewustwording. Over een nieuwe manier van ‘kerken’, over religieus atheïsme, humanisme, nieuwe spirituelen. Er is hier en daar een renaissance bezig van religieuze tradities, er is aandacht voor anders-gelovigen, zoals moslims, of christenen uit andere streken die hier zijn komen wonen.
Maar ook filosofie houdt zich – gelukkig – nog altijd goed bezig met zingeving en bewustwording: daar gaat de aandacht in mijn blogs dus ook naar uit.

In Goden en Mensen vind je daarom zelf geschreven artikelen of bewerkte tentamen-essays uit mijn opleidingstijd, maar vaak ook bewerkingen van erg lange maar interessante pdf’s en longreads die ik omzet in toegankelijker, meer journalistieke en kortere blogs. Ook artikelen van waar dan ook op het wereldwijde web, bewerk ik tot kortere blogs, gelardeerd met letterlijke citaten uit artikelen. Mijn blogs komen eveneens via kranten en magazines, ook buiten Nederland, tot stand, en ik pluk ze van het internet en besteed er aandacht aan.

Voor de Academie voor Geesteswetenschappen schrijf ik regelmatig boekrecensies en andere artikelen die uiteindelijk – meestal – ook op dit blog verschijnen.

Ik vermeld altijd met links waar ik iets gevonden heb, ook van de foto’s.

Reageren op mijn blogs wordt op prijs gesteld; een enkele keer worden reacties alleen zo nodig gemodereerd. Dan verschijnen ze iets later. Spam wordt geweerd. Let op: Reacties met meer dan 1 link worden meestal aangehouden totdat ik toestemming geef voor plaatsing.

Update: 8 oktober 2022
Foto Paul Delfgaauw: Parijs, september 2022

Header:  Evgeni Tcherkasski, Pixabay