‘Geloven zal meer en meer tot weten worden’

9200000009952848
‘Het gordijn dat de geestelijke wereld eeuwenlang van de wereld van de materie afgescheiden hield, gaat langzamerhand open. Daardoor begint er echter wel behoefte te ontstaan aan een visie, van waaruit je die ervaringen kunt begrijpen en uitleggen.’ Dat zegt theoloog Hans Stolp, in een interview met Greco Idema. ‘Ik denk dat het in de toekomst steeds meer mogelijk zal worden om de hogere inzichten van het esoterische christendom op de traditionele manier te bewijzen.’

‘Het hart weet wat voor het hoofd verborgen blijft. Ofwel: er bestaat een hogere vorm van kennis. Mensen die zich oefenen in het gaan van de inwijdingsweg, kunnen zich al doende iets van die hogere kennis eigen maken. (…) Ik denk dat het in de toekomst steeds meer mogelijk zal worden om de hogere inzichten van het esoterische christendom op de traditionele manier te bewijzen.’ (NieuwWij)

HansStolpHans Stolp (foto: facebook) houdt zich bezig met het esoterisch christendom. Op zijn eigen site is hierover veel vinden. Een en ander ontstond bij Stolp na het opdoen van allerlei helderziende ervaringen. Het kostte hem heel wat tijd om die ervaringen te plaatsen en ze innerlijk een plaats te geven in zijn leven.

‘De esoterische traditie gaat terug tot in de voorchristelijke tijd, toen de ware kennis in het geheim op mysteriescholen werd doorgegeven. De ingewijden uit vroeger tijden verkregen die kennis bij hun uittredingen naar de geestelijke wereld, waar ze mochten zien en schouwen wat voor andere mensen verborgen was. Maar wát ze zagen mocht slechts in het geheim worden doorgegeven aan anderen, aan (de weinige) mensen die in staat waren deze kennis te bevatten.’ (Hans Stolp)

Stolp noemt het esoterisch christendom geen religie, maar een universele levenshouding die ons tot nieuw bewustzijn brengt dat onmisbaar is voor de nieuwe tijd die we inmiddels zijn ingegaan.
Hij is het met de Inca-meesters eens dat in onze tijd de verschillende religies zullen verdwijnen. 
(Uit: Waar haal je het vandaan?)

Een gesprek met Hans Stolp over onder meer het esoterisch christendom en hoe het contact tussen ‘gewone’ religieuze mensen en ‘nieuwe spirituelen’ verbeterd kan worden, is te vinden op NieuwWij. Ook gaat hij in op het verbod door bisschop Jan van Lieshout om een lezing te geven over de bijna-doodervaring omdat ‘de esoterische visie niet strookt met de rooms-katholieke geloofsleer’.

Zie: “Waarom vertrouwt de bisschop niet op ons eigen oordeelsvermogen?” (NieuwWij)

Bij foto boekomslag: Waar haal je het vandaan, dat eind 2011 verscheen, vertelt Stolp over zijn weg naar het esoterisch christendom. ‘Het werd een ontdekking die mij een diepe vreugde schonk, maar die mij ook de antwoorden gaf waarnaar ik al zolang op zoek was. In dit boek vertel ik u over die zoektocht én over de antwoorden die ik al doende vond.’ (ebook)

‘Hans, waar haal je het vandaan? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, omdat mijn inzichten het gevolg zijn van het groeiproces dat ik in dit leven doorliep. Het esoterisch christendom werd eeuwenlang in het geheim doorgegeven. Het was dan ook niet gemakkelijk om daarmee in verbinding te komen. Maar als ik terugkijk, zie ik hoe ik er stap voor stap en uiterst zorgvuldig naartoe geleid werd. Zo werden ondermeer de mystici en C.G. Jung onmisbare leermeesters voor mij. Later vond ik inspiratie in de Nag Hammadi-geschriften. Ook mijn helderziende ervaringen en belevenissen daarbij werden een sterke stimulans voor mijn zoektocht.’ (Hans Stolp)

Hans Stolp studeerde theologie en maakte studie van de psychologie van Jung en van het esoterisch christendom. Hij is pastor, auteur en redacteur van Verwachting, blad voor spirituele bewustwording van Stichting de Heraut. Hans Stolp geeft in Nederland, België, Zwitserland en Duitsland lezingen over het nieuwetijdsdenken en de esoterische traditie van het christendom. Hij schreef circa dertig boeken, waaronder ook kinderboeken en dichtbundels. In zijn werk maakt hij de oorspronkelijke, spirituele of esoterische traditie (weer) voor een breed publiek toegankelijk. Een aantal van zijn boeken is in het Duits en Engels vertaald.

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

11 Responses

 1. MNb

  “om de hogere inzichten van het esoterische christendom op de traditionele manier te bewijzen”
  Ik zie met genoegen uit naar Hans Stolp’s empirische verslagen in tijdschrijften als Nature en Science. Hij moet dan wel op zoiets mundaans als verifieerbaarheid letten, zoals bv. archeologen dat doen. Sinds Galilei is dat immers de traditionele manier van bewijzen – ik durf wel te zeggen: de enige.
  Voor wie met wiskunde denkt te kunnen komen aanzetten: sinds Euclides weten we dat een conclusie nooit sterker kan zijn dan haar vooronderstellingen. Ontken die en de conclusie valt in het water.

  Like

 2. Leven is een stap in een algemene evolutie en is dus wel ontstaan .
  God is naar ons beeld geschapen : man met baard, wijzende vinger, moet oneindig goed en machtig zijn, enz.
  Af zien van deze al te menselijke eigenschappen zou de religie vooruit helpen …

  Like

 3. Robert Kruzdlo

  Precies, en daar heb je niemand voor nodig. Zelfs, …je hebt het licht gezien dus niemand hoeft het voor je te doen.

  Gr

  Like

 4. Toen ik na 15 jaar Rozenkruiser (Lect.Rosicr., esoterisch Chr.) te zijn geweest van deze club afscheid nam (geen haar spijt dat ik er bij gegaan ben, ik heb er erg veel geleerd, en idem dat ik er afscheid van nam omdat ik vond dat de organisatie tussen mij en het licht kwam te staan) kwam ik op de afscheidsdag zelf in contact met advaita. Daar las ik een leuke anekdote in een boekje van Tony Parsons: god zegt tegen de duivel: ik zag een mens in de woestijn de waarheid ontdekken, dus bij hem kan je het verder schudden, duivel. Nou zegt de duivel, ik ga hem helpen die waarheid te organiseren!!
  In die zin geloof ik echt dat de godsdiensten zullen verdwijnen omdat de mensen het licht rechtstreeks in zichzelf zullen ontdekken, daar waar het zich gewoon altijd al bevindt.

  Like

 5. -“Geloven zal meer en meer tot weten worden” -komt zeker door het feit, dat de mensen beter onderwezen zijn ; en aldus minder in sprookjes, religies, enz. geloven .
  -Maar anderzijds zal weten ( lees wetenschappen) ook meer en meer tot ‘geloven’ leiden ; en tot het besef, dat wetenschap binnen ‘zijn grenzen’ moet blijven, terwijl daar buiten nog zoveel ‘meer is…’

  Like

 6. ‘Het esoterisch christendom werd eeuwenlang in het geheim doorgegeven.’

  Kijk, dat is weer zoiets. Christendom verwijst toch naar Christus dacht ik en ik geloof niet dat daar iets geheims aan was…
  Ik heb ook nooit begrepen wat hammadi wél heeft dat de bijbel niet heeft.
  Feit is dat moderne religie te weinig spiritueel is, maar je moet wel onderscheid maken tussen spiritueel en kukeleku. De weg naar religieuze spiritualiteit begint bij jezelf, bij zelfstandig denken, zonder goeroes.

  Like

 7. theo

  “Een verbod door een bisschop om een lezing te geven over bijna dood ervaringen, omdat “de esoterische visie”(?) niet strookt met de rooms katholieke geloofsleer.” Wat een ongelofelijke rare opvatting is dat van die bisschop, alsof mensen hun eigen belevingen bepalen op het letterlijk randje van hun dood. Je leert meer uit zulke ervaringen dan uit de achterhaalde opvattingen van de katholieke geloofsleer.

  Like

 8. Robert Kruzdlo

  Het is een mooi toekomstbeeld dat geloven steeds meer weten wordt. Voor dat je het weet is er geen geloven meer. Er komt een dag dat we genoeg kennis hebben vergaard dat geloof in esoterie niet meer nodig is. Het zal een stuk stiller worden… .

  Groet

  Like

 9. De afstand tussen geloven, mensen en innerlijk weten wordt steeds groter en niet kleiner.
  Ik ken de levenslessen, ervaar de mensen, en weet dat slechts de dood de oplossing kan zijn tot een betere wereld.
  pas dan zal de selectie van de ziel mogelijk kunnen zijn.
  Innerlijk weten en de situatie rond een kind als anass maken het leven zwaar om verder te leven.
  De rechterlijke macht is niet meer dan de oerinstinkten van de mens.

  Like

 10. chuck

  LEVEN is nooit ontstaan,ZICHTBARE is ooit ontstaan.
  RELIGIE is dooreenwerpen van GOD en goden
  GOD is niet een IMITATOR,wij zijn naar ZIJN BEELD geschapen een persoon met verantwoording

  pseudo racistische wetenschap op basis van THEORIE een RELIGIE.
  echte wetenschap is op basis van VERANTWOORDING een GELOOF.

  Is er ooit een primaat geboren uit een vrouw en is er ooit een mens geboren uit een primaat ?

  Waarom bestaan er nog primaten waarom bestaan er nog mensen

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.