Een zwerftocht door het universum op zoek naar bewustzijn

eBookCover-3D-Chaos-Orde-en-bewustzijn
Volgens Mattees van Dijk is bewustzijn een fundamenteel verschijnsel dat onze kosmos bestuurt. Een kosmos met ingebouwde intelligentie. In zijn e-book Chaos, orde en bewustzijn gaat hij in op lastige filosofische vraagstukken over wat bewustzijn eigenlijk is en in welke context het menselijk bewustzijn hierin staat. Van Dijk is een in kosmologie geïnteresseerde huisarts met een passie voor existentiële vragen. Hij schreef het boek om zijn ideeën over bewustzijnswetenschappen uit te dragen.

‘Het valt niet te vermijden dat kosmologie, kwantumnatuurkunde, de evolutie en hersenwetenschappen dan de revue moeten passeren. Onze grote landgenoot Spinoza was de grondlegger van het pantheïsme. Pantheïsme is weer in opkomst. Spirituele waarden winnen weer terrein, ook bij wetenschappers. Mijn boek probeert een brug te slaan tussen harde wetenschap en spiritualiteit, maar blijft nuchter.’ 

Voor van Dijk is God een ander woord voor holobewustzijn, om te voorkomen dat God wordt vertaald met iets wat met religie te maken heeft. De schrijver is geen atheïst, want vindt aanwijzingen in wetenschap en filosofie dat God een logisch feit is. Toch zegt hij ook geen religieus persoon te zijn.

‘Als een rode draad loopt het pantheïsme van onze grote landgenoot Spinoza door het e-book. De wetenschappelijke resultaten van onze tijd geven hem 300 jaar na zijn dood alle gelijk van de wereld. Het e-book is een handreiking van de natuurwetenschappen  naar het metafysische zonder al te zweverig te worden.’

matteesvandijkMattees Van Dijk (foto: facebook) pretendeert geen wetenschappelijk boek te hebben geschreven, maar probeert wel zo veel mogelijk wetenschappelijke feiten te gebruiken en trekt daaruit conclusies voor eigen rekening.

‘Dit e-book is een zwerftocht door de kosmos, op zoek naar bewustzijn. Onze kosmos bestaat uit energie, massa verdeeld in  ruimte en tijd en wordt geregeerd door de natuurwetten.  Maar onze kosmos is veel meer dan dat, het is ook een enorm informatiesysteem en het bevat bewustzijn.  Wij denken bij bewustzijn aan wat wij denken, voelen en beslissen met onze hersenen, maar is ons bewustzijn wel uniek? Als we ons heelal zien als een gigantisch informatiesysteem moet er immers ook een informatiehouder zijn! Deze informatiehouder moet alle informatie bevatten die er bestaat en noem ik in mijn boek het holobewustzijn.’

De reden dat hij zijn boek heeft geschreven is dat de zoektocht naar de zin van ons bestaan en het wonder van het mens zijn hem zo boeit en fascineert, dat het delen van zijn gedachtegoed met anderen alleen door het schrijven van dit boek mogelijk kon worden. In 2014 verschijnt de Engelstalige uitgave.

‘Het interessante van bewustzijn is dat het in staat is keuzes te maken in tegenstelling tot natuurwetten, die beschreven worden door wiskundige formules. Bewustzijn blijkt bovendien nodig om deeltjes die nog niet echt bestaan in ruimte en tijd  naar de werkelijkheid te brengen, de zogenaamde kwantumcollaps. Bewustzijn is daarmee het fundament van  de kosmos, de kosmos wordt alleen werkelijkheid met bewustzijn. Dit thema brengt ons langs een interessante reis door de kosmologie, de relativiteitstheorie, deeltjesfysica, kwantumnatuurkunde, chaostheorie, informatietheorie, hersenwetenschappen, de evolutietheorie, intelligent design, de oorsprong en geschiedenis van religie, de theorie van het zelf, de vrije wil en nog veel meer.’

Zie: Bewustzijn is alles

1264621_592362720829135_962670237_oChaos, orde en bewustzijn
Mattees van Dijk
E-book € 9,95
eBookPoint
2012-11-06
ISBN/ISBN13: 9789491442070

About Paul Delfgaauw

Paul Delfgaauw is freelance tekstschrijver voor de Academie voor Geesteswetenschappen, Utrecht. Opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’). Ik verken sinds jaar en dag - de laatste dertien jaar via mijn blog Goden en Mensen - filosofie, religie en spiritualiteit.

16 Responses

 1. Jan

  Eigenlijk is de titel “Een zwerftocht door het universum op zoek naar bewustzijn” behoorlijk idioot vind ik.

  Bewustzijn dat is het centrum van het universum en dat ben jezelf. Dat geldt voor iedereen.

  Zonder bewustzijn kan je zelfs niet eens op zoek gaan naar wat dan ook. Ooit wel eens een bewusteloze op zoek gezien naar de sleutels van zijn huis?

  Een ding is zeker: we zijn het subject zelve en dan ook nog met ZELFbewustzijn. We hoeven niet eens te zoeken: we zijn bewust—zijn(de).

  De vraag is zelfs of er wel een universum is: wat is werkelijk en wat is illusie?

  Je kan beter de titel veranderen in:
  “Een zwerftocht door de geest* op zoek naar het universum.”

  * geest hier gedefinieerd als het begripsmatige ontleend aan de gewaarwordingen van de zintuigen inclusief de hersenen.

  Like

 2. @ jan. Ze zitten inderdaad in het periodiek systeem, en zijn daar onderverdeeld. Mij hebben ze ooit prometium gegeven, dat hielp bij het terugvinden van mijn enthousiasme, dat werd belemmerd door galstenen. Je kunt dat ook terug vinden in het verhaal van Prometeus, die uit medelijden met de mensheid, het vuur naar de aarde bracht, en daarvoor door Zeus werd gestraft Ik vind dat mooie symbolische, archetypische verhalen. Wat zegt Prediker Er is niets nieuws onder de zon. Je moet het alleen wel willen zien.

  Like

 3. Jan

  Uiteindelijk gaat het om de versterking van de innerlijke mens. De liefde van de mens gaat door de maag, men wordt wat men eet.

  De gemeenschappelijke maaltijd die wordt “gevierd”, is tenslotte een oeroud ritueel dat vanwege ervaring daarbij van de inherente broederschap der natuur, het sacrale karakter heeft verkregen. Of het nu Brahman of holobewustzijn is, de uiterlijke presentatie daarvan is slechts het label waar de misverstanden zich op richten. Vooral als de namen en begrippen zo erg nieuw zijn.

  Like

 4. Jan

  Nou daar moet een wetenschapper toch van smullen, verwacht ik zo. Ik vind zelf deze gerechten nog te nieuw en te scherp van smaak, hoewel heel erg aantrekkelijk zou ik de smaken iets aanpassen aan de bewezen gerechten uit de oudheid. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon, een nieuw restaurant met moderne ingrediënten. Voor menig wetenschapper die aan gebakken aard-appelen is gehecht zal het wel even slikken zijn. 🙂

  Like

 5. Haha, het kookboek dat ik schreef heeft wel een bijzondere recept:

  – een amuse van ruimte-tijd met een bedje van kwantummechanica
  – een chaostheoriesoepje met de heerlijke geur van superrealiteit
  – als hoofdgerecht gemarineerde hersenen met een sausje holobewustzijn
  – als toetje een evolutietheorietje met intelligent design!

  Eet smakelijk!

  Ik waarschuw je, het is nogal machtig!

  Groet Mattees.

  Like

 6. Jan

  Hoi Corrie. Bedankt zeg!!! Ik heb het toevallig de laatste dagen en vandaag over auto-immuunziekten in verband met een diagnose bij iemand. En ook over de psychosomatische implicaties. Nu lees ik van bij jou over Lanthaniden: dat woord kende ik niet. Ik google en zie dat het er mee te maken heeft. Toeval dus.

  Die stoffen bestaat hier toch wel op aarde hoor: het komt gewoon in het periodiek systeem voor. Het zijn elementen behorende tot aardmetalen, een groep die ik nooit goed begrepen heb, ze hangen er een beetje apart bij. zie:
  http://www.homeopathie-utrecht.nl/t_d_immune.htm
  Groet en bedankt.

  Like

 7. Het is zo leuk, om ieders goed geformuleerde onderbouwingen te lezen. De combinatie kosmologie en holisme vind ik mooi gevonden. Bij meditatief mandalatekenen gebruik je dit ook. De grote buitenste cirkel symboliseert jouw universum, jouw grenzen. Jouw mikrokosmos. Daarbinnen is het voor jou bekend en veilig. De stip in het midden symboliseert jouw ego, jouw “zelf”. Het vertrekpunt van jouw reis naar de rand van jouw universum. Binnen dat universum bevinden zich jouw zon, maan en sterren . Wanneer je over de grenzen van jouw universum gaat, aan het einde van je leven, kom je op onbekend terrein, de makrokosmos. Daar bevinden zich meerdere mikrokosmoi. Bij kennisname van dit boek rezen de vragen, wie of wat is de schepper van het universum, wie of wat houdt het bij elkaar, en houdt het in evenwicht. Is dat een element, een vaste stof? Of is het een van de Lanthaniden van Jan Scholten, en stof die niet op aarde bestaat?

  Like

 8. joost tibosch sr

  Jan, vergeet je niet dat ervaring van liefdevolle menselijkheid, als persoonlijk bewustzijn ook evolutionair gegroeid. niet alleen “hang” oplevert, maar ook aanzet tot denken en zingeving is in onze werkelijkheid? Groei naar en toekomst van menselijke actieve liefdeseenheid zegt míj opgegroeid in ons westers denken en cultuur heel wat meer en vind ik -hoewel idealistisch- heel wat reeëler dan eenwording in bewustzijn of het Al, wat dat dan ook wezen moge. Westerse zingeving in monotheisme en humanisme is ook(!) best de moeite waard en ligt mij beter..

  Like

 9. -De mens is niet tevreden met wat over en weer gefilosofeerd of gedialogeerd te hebben over de meest diepgaande vragen ; maar hij wil een redelijk besluit terzake bereiken .
  -Het boek ‘Chaos, orde en bewustzijn’ voldoet daar m.i. enigszins aan .
  -Ik zelf heb een boekje bij Pediapress laten verschijnen :’De Mens hunkert van nature naar Weten ‘( Aristoteles) , dat op zoek gaat in Wikipedia naar vragen en antwoorden omtrent de kosmos, over de mens en over god …
  -Filosoferen is niet denken en praten over wat anderen hebben naar voor gebracht ; maar ook tot redelijke conclusies komen hoort daarbij ..; ook nu nog …

  Like

 10. Jan

  Joost, ik deel (zeer waarschijnlijk met velen) je hang naar liefdevolle menselijkheid. Dat te ervaren is mij genoeg: daar hoef ik niet over te spreken. Te spreken erover en het verlangen daar naar toe, doet mijns inziens juist afbreuk aan de kwetsbaarheid van dat intieme ervan. Als iets te verstandelijk en te kil overkomt, dat wil dat nog niet zeggen dat het dat warme gevoelsmatige ontkent.

  Ik moest denken aan de invloed van het onder woorden brengen van iets haast niet onder woorden gebracht kan worden in de Tao Teh Tjsing deel twee over deugd (Teh), het eerste en laatste vers nr 38 en 81 dus.
  http://www.euronet.nl/~advaya/tttjing.htm

  Pas op: het staat vol met paradoxen!!

  Like

 11. wetenschappper

  Met kook- en tuinboeken houdt het ook nooit op.

  ” Volgens Mattees van Dijk is bewustzijn een fundamenteel verschijnsel dat onze kosmos bestuurt. ”

  Het is mooi dat er vrijheid van meningsuiting is, tenminste, op dit gebied.

  Like

 12. joost tibosch sr

  De menselijke ervaring van bewustzijn en denken, als basis van filosofie, mythisch denken en mystiek is onmiskenbaar, maar ik mis node de toch ook krachtige menselijke ervaring van vrije bewuste , in evolutie gegroeide, persoonlijke menselijke liefde, ook basis voor filosofie, mythisch denken en mystiek. Om het gevoelsmatig simpel te zeggen: dit alles klinkt me menselijk té verstandelijk en kil in de oren!

  Like

 13. Jan

  Leuk boek lijkt me. Ik voel erg veel voor panentheïsme.

  Veel van de speculatie op grond van de wetenschap die ik hier lees, kom ik tegen in de aloude wijsheid van Indië.

  Frappant is de opmerking: “Bewustzijn blijkt bovendien nodig om deeltjes die nog niet echt bestaan in ruimte en tijd naar de werkelijkheid te brengen”.

  Ik neem aan dat hier met “werkelijkheid” onze zintuiglijke fenomenale tijdruimte wereld wordt bedoeld. Deze is m.i. Illusie en het bewustzijn zelf de basis voor die illusie

  Dit “bewustzijn-deeltjes-werkelijkheid” ken ik onder de leringen van kalapa: het atoom-model van het Theravada Boeddhisme. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer als de elementalen van de theosofie: de oorsprong van “deeltjes”: de wezens in het voorstadium van de wording van “mineralen” beter gezegd de “elementen van het periodieke systeem (van Mendelejef) “.

  Deze worden in deze cultuur gezien als niet levend: dode stof. Maar in de aloude wijsheden zijn die een uitdrukking van super traag bewustzijn. Het mooie van deze laatste filosofie is, dat het een verklaring geeft voor het “lichaam-geest” probleem. De geestelijk/stoffelijke kalapa’s worden n.l. door het voorstellingsvermogen deze tijdruimte in gebracht.

  Vandaar de zegswijze: je wordt wat je denkt. Als kan het miljarden aeonen duren, je schept je eigen wereld zoals ons heelal ooit eens bedacht is.
  zie bij elementaal:
  http://www.theosofie.net/onlineliteratuur/ow/e.html

  Like

 14. -Heel Interessant; ligt een beetje in de lijn met mijn filosofie .
  -Maar ik zelf zou de tegenstelling van een bewustzijn, dat ook vrije keuzes kan maken, met absolute wetmatige natuurwetten niet in één systeem integreren .
  -Alle wetenschap wordt dan wel onmogelijk bij het aannemen van die ‘vrijheid’…
  -Eeuwige wetten en logica zijn absoluut, zonder excepties van vrije wil ; terwijl het gevoel van ‘vrije wil’ bij de mens wel ontstaat als die logica volledig gevolgd wordt .
  -Het aannemen van een algemeen bewustzijn, ligt dan wel in de lijn van de ideeën van Spinoza, maar ook in de ‘Ideeën-leer’ zelf van Plato .
  -Een vorm van bewustzijn, of geest, of absolute logica, ( die ons weliswaar ongekend blijft ) aannemen of insluiten in de wetenschap zelf is dan wel een enige mogelijkheid om aan meta-fysica te doen .
  -M.i. kan de formule van Einstein ‘E=mc²’ uitgebreid worden tot ‘E=mc²=Psy’ …, waar Psy dan staat voor die universele kracht van bewustzijn, absolute ideeën, die dan zelf aan de basis ligt van alle veranderingen, die voorvallen tussen de ‘E’ en de ‘mc² …; ontstaan van deeltjes in energie en vice versa .
  -Zodoende kan men ook een beter begrip hebben voor ‘causa finalis’ bv. ; …maar misschien worden zowel fysica als meta-fysica dan meer ‘idealistisch’ getint …; een andere vorm van ‘geloof’ ?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.