Vrijdenkers en humanisten in debat over…God!


Voltaire
was een vooruitstrevend humanist èn deïst die worstelde met het bestaan van God en het idee van het aardse paradijs. Een bekende uitspraak van hem was: ‘Als God niet had bestaan, zou hij uitgevonden moeten worden’. Atheïst dr. Floris van den Berg vindt het deïsme van Voltaire acceptabel. Volgens hem kunnen 
in die zin religie en humanisme samengaan. Is Van den Berg deïst?

Voltaire legde de nadruk op de rede. Dat doet Van den Berg ook. Voltaire wees alle vooroordelen, bovennatuurlijke en dogmatische verklaringen af. Van den Berg eveneens. Alleen is het wel zo dat Van den Berg van religie af wil. ‘Hoe komen we van religie af’, is dan ook de titel van een boek dat hij daarover schreef. Hij zou nooit een kerk oprichten, zoals Voltaire deed. Hij liet zelfs de tekst ‘Deo erexit Voltaire, Voltaire bouwde dit voor God’ erop aanbrengen. Toch was het paradijs voor Voltaire ‘de plek waar je bent’.

Goddelijkheid
Voor Voltaire was de waarde van de goddelijkheid van de mens zichtbaar door de manier waarop hij omgaat met zijn medemens. Zoiets zal Van den Berg ook wel menen. Hun ideeën lijken op de filosofie van de atheïstische dominee Klaas Hendrikse, die ongetwijfeld Voltaire goed heeft bestudeerd. Hoe dan ook, wellicht horen we Van den Berg zijn filosofie verduidelijken tijdens het debat ‘Is godsdienst aan de Universiteit voor Humanistiek heilig?‘.

Het debat wordt na een korte inleiding geopend door dr. Anton J.L. van Hooff, voorzitter van de Atheïstisch-Humanistische Vereniging De Vrije Gedachte en prof. dr. Harry Kunneman, hoogleraar Sociale en politieke theorie aan de Universiteit voor Humanistiek.
In de loop van de avond zullen zich ook prof. dr. Peter Derkx, dr. Floris van den Berg en drs. Wouter Kuijlman in de discussie mengen. Tijdens de diverse debatrondes is ruime gelegenheid voor de zaal om mee te praten.

Verontwaardiging
Het dogmatische van de vrijdenkers in hun strijd tegen religie en de verbazing van aanhangers van De Vrije Gedachte, dat juist aan een humanistisch opleidingsinstituut een stevige aanpak van het geloof verontwaardiging wekte, is de aanleiding voor dit debat.
Dat vindt plaats op donderdag 19 januari 2012 in zaal 1.40 van de Universiteit voor Humanistiek aan de Kromme Nieuwegracht 29 in Utrecht, 19.00 uur – 21.30 uur (aansluitend een borrel.)

Alle belangstellenden zijn van harte welkom. Je kunt je deelname voor deze (gratis) debatavond opgeven via dit formulier. 

Zie: ‘Zonder dialoog aan de goden overgeleverd’ (human.nl)

Bron: Voltaire (1694 – 1778) (Humanistische canon)

Illustr: raycomfortfood.blogspot.com  (‘Atheists, Voltaire, Morality and God’)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

10 Responses

 1. Dat hele humanisme deugt niet. Het is de leer van de heersende klasse. De leer dient om uitbuiters met hun praktijken te verzoenen. Download nu de biografie Het Grondsop voor de Goddelozen op http://www.jpvanpraag.nl gratis. De biografie van 567 pagina’s behandelt leven en werk van J.P. van Praag, de humanist. Maar nu komt het! Van Praag zette zich in voor de gelijkberechtiging van buitenkerkelijken. Nu zult u zeggen, wat is daar zo bijzonder aan? Alles! Dat humanisten zich inspannen voor de emancipatie van bepaalde groepen komt helemaal nooit voor. Ook de vraag wat te denken van de humanistische geheimtaal rechtvaardigt een biografie. De lezer zal zich aan het eind van de biografie verheugen over de geboden inzichten en begrijpen dat er in het Humanistisch Verbond decennialang volkomen onbegrip heerste over levensbeschouwelijke kwesties als homoseksualiteit (dat niet “normaal” zou zijn). Tevens krijgt de lezer enig inzicht in de geschiedenis van de buitenkerkelijken in de 20e eeuw en een visie op Van Praag, de gedreven en getergde leider van de humanisten.

  Like

 2. -God is the ultimate Boeing 747…(Richard Dawkins)

  -Of : als men niet kan aannemen, dat onze wereld of universum of wijzelf zonder een God zijn ontstaan of gekomen ; hoe kan dan die God, die nog complexer is dan die Boeing 747- ,er wel zijn zonder verdere verklaring ?
  -Ook een God -persoonlijk of niet- hoeft per sé niet noodzakelijk er te zijn of te bestaan . En vraag blijft : door wat is hij dan ontstaan .
  -Een ‘absolute logica’, de logica zelf, de wiskunde of andere eeuwige wetmatigheden zijn echter wel noodzakelijk ; terwijl al het overige contingent is , en niet noodzakelijk hoeft te ‘zijn’ .
  -Besluit : misschien moet men het begrip ‘god’ vervangen door eeuwige noodzakelijkheid of absolute logica .
  -Een absoluut ‘moeten-zijn’ van die logica is dan ook de ‘wil’ van waaruit alles logisch is geëvolueerd en voortgekomen .

  Like

 3. >>>Voor Voltaire was de waarde van de goddelijkheid van de mens zichtbaar door de manier waarop hij omgaat met zijn medemens.>>>

  -Vraag blijft : moet of kan de moderne mens nog ‘goddelijk’ zijn ?
  -En is echte en ‘diepgaande’ moraal of ethiek mogelijk zonder een ‘god’ of een transcendent beginsel, dat enigszins leidt en ‘dwingt’, beloont en bestraft ?
  -Hier ook kan een ‘theorie’ zoals in het onderwerp ‘Het nieuwe ietsisme’ van pas komen .
  -M.a.w. is een zekere absolute en logische richtgeving de enige absolute en geldige basis voor een moreel of ethisch bestaan van de mens .
  -Het moet daarom nog niet gaan over een persoonlijke god met een lange baard en een wijzende vingen, die de mens eventueel voor eeuwige straft of beloont met hel of hemel voor zijn ethisch of on-ethisch handelen…
  -Maar ook hier kan men ‘ietsistisch’ inpikken door te stellen, dat ook hier de logica, de rede zelf een absolute richtgever is ; die zelf beloont of bestraft .

  Like

 4. Vogel

  Citaat : ” …de goddelijke waarde van de mens …was…zichtbaar door de manier waarop hij omgaat met zijn medemens “….
  aldus Voltaire….toen toch wèl…en nu dan ..?.
  Toch ook eenieder een gelukkig te overdenken jaar toegewenst ! .

  Like

 5. joost tibosch sr

  Neem de gelegenheid te baat om je alle goeds te wensen voor het ingegane jaar! Met veel godenmens-en en “spekjes”…Heb nog ff geen zin om als gebruikelijk te reageren!

  Like

 6. Typisch zo’n vereniging die van God los is: bijeenkomst wordt georganiseerd als de zon onder is en na afloop wordt ’t een drankgelach: [Utrecht, 19.00 uur – 21.30 uur (aansluitend een borrel.)]

  Ik denk dus niet dat ik er van mijn ouders naar toe mag 🙂

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.