Alle ideologieën zijn ingestort…


…de dogmatische religie die ons één waarheid zou brengen, het sciëntisme dat geloofde dat de wetenschap de wereld kon redden, het nationalisme waarvoor men zijn leven gaf, het communisme dat iedereen gelijk zou maken. Nu beleven we de grenzen van de laatste ideologie, het economisch liberalisme. We merken nu dat ook het geld de mens niet gelukkig maakt. – Lenoir zegt dit in gesprek met Margot Dijkgraaf in haar blogartikel ‘Filosoof Frédéric Lenoir over geluk, levenskunst en religie’.

Daarom komen we terug bij de filosofie, een filosofie die wezenlijke vragen stelt en die zich bezig houdt met het individu. We hebben begrepen dat we de wereld niet kunnen veranderen, tenzij we zelf veranderen.

Volgens filosoof en onderzoeker Frédéric Lenoir (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris) komen we ook bij onze ziel terecht. ‘De ziel is iets in de mens dat je niet kunt zien of aanraken, maar dat wel ons diepste innerlijke leven bestuurt. Daar komt ons vermogen vandaan liefde te ervaren, ons te verwonderen over de schoonheid van de wereld, ontroerd te zijn door iets wat ons verstand te boven gaat.’ 

De Franse filosoof en religiewetenschapper Frédéric Lenoir (50) is in Nederland ter gelegenheid van de vertaling van zijn meest recente boek Petit traité de vie intérieure, dat hier de titel heeft gekregen van Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed. 

Volgens Lenoir komt van de ziel ons vermogen vandaan liefde te ervaren, ons te verwonderen over de schoonheid van de wereld, ontroerd te zijn door iets wat ons verstand te boven gaat.

Wat ons écht karakteriseert komt voort uit de ziel en niet uit het lichaam. Er zijn mensen wier lichaam gehandicapt is en toch is er iets stralends in hun blik. Je ziet dat ze een prachtige ziel hebben. Anderzijds zijn er mensen met een goede opvoeding, geluk in het leven en een gezond lichaam, die nauwelijks een innerlijk leven hebben, die zich geen vragen stellen over de zin van het leven. 

Zie: Filosoof Frédéric Lenoir over geluk, levenskunst en religie
(Margot Dijkgraaf)

Handleiding voor een evenwichtige geest en een kalm gemoed | Auteur Frédéric Lenoir | Uitgeverij Ten Have | 30-3-2012 | ISBN 9789079001286

‘Van al mijn filosofische en spirituele boeken is dit het meest toegankelijke, maar waarschijnlijk ook het nuttigste’, aldus Frederic Lenoir.
Hij laat niet alleen de levenslessen van grote denkers als Confucius, Aristoteles, Spinoza en Montaigne de revue passeren.
Hij beschrijft ook hoe hij zelf geworsteld heeft met het ware, het goede en het schone.
‘Ons levenspad bestaat uit de overgang van onwetendheid naar kennis, van angst naar liefde.’

Duizenden jaren heeft religie de rol van opvoeder van het innerlijk leven vervuld. We kunnen alleen maar vaststellen dat ze deze rol steeds minder vervult. Niet alleen omdat ze veel minder invloed op het bewustzijn heeft, althans in Europa, maar ook omdat ze is verstard. Meestal biedt ze dogma’s en normen, waar mensen op zoek zijn naar zingeving. Ze vaardigt geloofsbelijdenissen en regels uit die nog slechts een kleine minderheid van gelovigen aanspreken. Zij slaagt er echter niet in haar visie, taalgebruik en methoden te vernieuwen en onze tijdgenoten in hun ziel te raken, hoewel zij zich blijven afvragen wat het raadsel van hun bestaan is en hoe ze een goed leven kunnen leiden. Ingeklemd tussen een ontmenselijkende consumptie-ideologie en een verstikkende, dogmatische religie, richten we ons op de filosofie en de grote spirituele tradities. (Gedeelte uit het boek van Lenoir.)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

9 Responses

 1. Carla

  Wat leuk het boek ook hier tegen te komen.

  ‘ Als er licht is in de ziel, zal schoonheid zijn in de mens’. Wat mooi gezegd Paul.
  Over de of mijn schoonheid laat ik me niet uit ;-), maar dat je ziel gaat stralen wanneer deze wordt geraakt dat kan ik beamen.

  ’t Licht in mijn ziel gaat voorlopig niet meer uit, nadat ik vorige week aan de voeten van Frédéric Lenoir heb gezeten. 🙂
  Hij was voor een interview in Nederland.

  ’t Is niet alleen een zeer aangename verschijning maar ook een bijzonder begenadigd schrijver en vooral een innemend mens.

  Zijn boeken zijn op enig moment op mijn pad gekomen en sluiten naadloos aan op mijn eigen ontwikkeling.
  m.n. Het boek ‘ GOD’, met het veelbetekenende ? in de O.

  Het laatste, in Nederland, verschenen boek ‘ De Wereldziel ‘, daarover ging o.a. het interview, is wederom een pareltje.

  Like

 2. joost tibosch sr

  bis…en hopen en geloven dat het goed komt met de wereld en de mensn..en beseffen dat liefde ook in onze werkelijkheid al het machtigste wapen is van de mens.

  Like

 3. joost tibosch sr

  Mijn moeder zei vroeger altijd “Overdrijven is ook een kunst” als ik enthousiast de “toekomst bestormde”.

  Natuurlijk betekenen wetenschappen, zeker nu ze het eigenwijze scientisme verlaten lijken te hebben, veel voor de mens.

  Natuurlijk is volksbesef en groepsidentiteit nog steeds de motor op weg naar een groeiende wereldgemeenschap. als we ons enge agressieve nationalisme tenminste achter ons laten.

  Natuurlijk betekenen liberale en sociale menselijke waarden, ook in hun controle van economie, nog steeds heel wat in het leven van mensen, al wordt een neo-liberalisme nu doorgeprikt en zijn communistische structuren in elkaar gedonderd.

  Natuurlijk betekent de religieuze inspiratie van grote mannen uit het verleden nog steeds heel veel in onze wereld, zeker nu we religieuze en kerkelijke machtsstructuren en gelijkhebberij uit het verleden ontmantelen en meer dan ooit beseffen,dat ritueel gedrag geen vastgeroest sleurgedrag is, maar zingeving voor het leven nu.

  De mens kan niet ontsnappen aan de gang van de geschiedenis…. ,noch naar een “ziel” buiten het lichaam noch naar een buitenaardse “hemel” . Hij kan slechts met zijn lichaamgeest en de mogelijkheden van tijd en cultuur, die stage geschiedenis van deze werkelijkheid iedere keer weer in handen nemen naar volgende generaties en toekomst toe.

  Like

 4. Fraai;die koppeling van eigen worsteling aan anderen. Precies waar ik van hou;die koppeling,zodat toegankelijke verdieping kan plaatsvinden; door die sybthese van voelen en denken. Ik hoop dat de taal ook wat sprankelt,zoals Coen Simon kan.

  Je maakt me ook nieuwsgierig naar dit boek.

  Nu even Margot Dijkgraaf lezen.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.