Onze eeuwige zoektocht naar betekenis

Totheteindedertijden

‘Al sinds de mens leerde overleven houdt hij zich bezig met vragen over oorsprong en betekenis. Vandaag de dag worstelen we met dezelfde vragen, maar onze kennis over het universum – van de kosmos tot de complexe structuur van het leven en het bewustzijn – heeft de afgelopen millennia een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt.’ In Tot het einde der tijden – De zoektocht naar de reden van ons bestaan in een nieuwe wereld neemt natuurkundige Brian Greene de lezer mee op de ultieme reis door het universum zonder zijn blik ook maar een moment af te wenden van de centrale vraag: Wat betekent het allemaal?

Hunkering naar betekenis
H
et boek van de theoretisch fysicus verschijnt in Nederlandse vertaling begin april 2020. ‘Wetenschappers kunnen nu met enige zekerheid voorspellingen doen over het einde der tijden. Maar wat heeft dit voor impact op onze hunkering naar betekenis?’

Met de natuurkunde als basis en de oerknal als beginpunt start Brian Greene een zoektocht naar antwoorden. Hoe ziet de nieuwsgierige, leergierige maar ook fragiele mens zijn rol wanneer hij zich bewust wordt van zijn individuele en collectieve eind? Greene neemt ons mee van het prille begin tot het onvermijdelijke einde van het universum en prikkelt de lezer om de reden van ons bestaan vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Aan de hand van de geschiedenis van de kosmos geeft Greene ons een betere kijk op onze oorsprong, een beter beeld van waar we nu staan en een beter begrip van onze volgende bestemming.’ (Uitgeverij Spectrum)

‘Majesty of religion’
A
ls Greene een tijdmachine had, zou hij vooruit in de tijd gaan, zegt hij in The Guardian. Hij vertelt over het onderscheid tussen feit en mening; waarom hij vooruit zou reizen in plaats van terug; en de waarde van religie: in zijn boek heeft de fysicus het over de grootsheid van religie: ‘majesty of religion’.

Er is een neiging, zeker onder sommige wetenschappers die ik ken, om religie te beoordelen op basis van het feit of het ons feitelijke informatie geeft over een objectieve realiteit. Dat is niet de juiste maatstaf. Er zijn vele anderen die erkennen dat de waarde van religie wordt gevonden in het vermogen om een ​​gevoel van gemeenschap te bieden, om ons in staat te stellen ons leven in een grotere context te zien, om ons via ritueel te verbinden met onze voorouders, om angst in het gezicht te verlichten van sterfte, onder andere door sterk subjectieve voordelen. Als ik mezelf als mens wil begrijpen, en hoe ik in de lange keten van menselijke cultuur pas die duizenden jaren teruggaat, is religie een zeer waardevol onderdeel van dat verhaal.’ (Greene in The Guardian)

Kosmologisch verhaal
G
reene vindt het van grote waarde te begrijpen hoe we passen in het grootst mogelijke landschap, de langst mogelijke tijdlijn.

Zien hoe wij en onze soort passen tussen de oerknal en de dichtstbijzijnde wetenschap kan ons tot het einde der tijden brengen, is iets dat ons een diep verhelderende context geeft. Het stelt ons in staat om de menselijke zoektocht naar betekenis en doel in een ander licht te zien, en daarmee te erkennen dat er geen ultiem antwoord in de diepten van de ruimte zweeft in afwachting van ontdekking. In plaats daarvan bevrijdt de context van het kosmologische verhaal ons volledig om onze eigen, diepe subjectieve bestaansredenen grondig te ontwikkelen.’ (Greene in The Guardian)

Bronnen:
* Natuurkundige over de zin van het leven (Geloof & Wetenschap)
Physicist Brian Greene: ‘Factual information is not the right yardstick for religion’ (The Guardian)

Tot het einde der tijden – De zoektocht naar de reden van ons bestaan in een nieuwe wereld | Brian Greene | Paperback, 448 blz. | € 35,99 | Nederlands | Spectrum | ISBN: 9789000353316

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

3 Responses

 1. Interessante dialoog, een neurowetenschapper in gesprek met een mysticus:

  (Info: Watch neuroscientist and author, David Eagleman, in conversation with Sadhguru as they discuss a variety of subjects, ranging from different parts of the mind, the concept of time, quantum mechanics, religion, and meditation. The conversation is laced with humor and incisive logic, and moves towards an interesting climax where David Eagleman acknowledges that science and mysticism meet at a certain point. (redactie VGEM)

  Geliked door 1 persoon

 2. “Wetenschappers kunnen een schatting doen naar het einde der tijden”
  Dat geldt voor diegenen die geloven in een Big Bang. Er is ook een hypothese dat er een bron is in het centrum van het heelal die continu kwanta aanmaakt. In dat geval is er geen Big Bang geweest en geen einde der tijden.
  Wat de zoektocht naar de betekenis van het leven betreft. Het leven heeft geen betekenis. Wij zijn het product van de evolutie. We moeten zelf een zin en betekenis aan ons leven geven.
  Die betekenis is zeker niet het ongebreidelde kapitalisme, waar enkelen 90 % van alle rijkdom bezitten en de rest de kruimels tot niets.
  Daar kunnen we zin van het leven vinden. Vriendschap, respekt en liefde voor de medemens ipv oorlog om macht, rijkdom en gebied.
  (zie ook armandmaes.wordpress.com)

  Like

 3. Zwerver

  Als ik mezelf als mens wil begrijpen

  ————————-

  Wat nou als ik mijzelf als God wil begrijpen? Een God zonder kenmerken die zichzelf wil leren kennen middels de schepping? Bij de schepping kom ik dan bij de mens uit. De mens die zichzelf leert kennen en begrijpen door de ander te begrijpen en te kennen.
  -In het kennen is het IK die de ander kent.
  -In het denken is het IK die over de ander denkt.
  -In het willen is het IK die wat van de ander wilt of niet wilt.
  -In liefde is het IK die van de ander houdt.

  Dan is het de ander die zin geeft aan mijn leven. Zonder de ander ben IK leeg en onkenbaar, ondenkbaar en vooral: onzijnbaar. En wat liefde betreft: nergens op gericht.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.