‘Wilders, de meest effectieve evangelist van de islam’

WAM.architecten_EssalamMoskee_Rotterdam_06.1.000

Aldus Bernhard Reitsma, hoogleraar aan de VU voor de bijzondere leerstoel kerk in de context van de islam. ‘Hoe harder er wordt geroepen dat we moeten oppassen met moslims, dat we vluchtelingen buiten de deur moeten houden, hoe meer jonge moslims zich afvragen: ‘Waarom? Wat is er zo erg aan mijn geloof dat mensen dit roepen?’ Ze gaan zich dan juist in de islam verdiepen, worden omarmd door een warme gemeenschap en raken overtuigd.’

Hoe bizar: Wilders, de meest effectieve evangelist van de islam. Tijd voor een politieke koerswijziging?’  (Reitsma)

Het lijkt een variant op wat je wel hoort in coachingsgesprekken: ‘Wat je veroordeelt en bevecht, wordt sterker.’ ‘Minder, minder, minder’ leidt zo uiteindelijk tot meer, meer, meer.

wildersspotprent.001 (5)

Reitsma, tevens docent bij de academie Theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede, geeft als voorbeeld de tweeduizend moslims die naar het vrijdagmiddaggebed gaan bij Azzedine Karrat (29), imam van de grootste moskee in Nederland, de Essalam-moskee in Rotterdam-Zuid. (Momenteel zijn er plannen voor een moskee in Rotterdam-West die drie keer zo groot wordt.) Veel jongeren met een islamitische achtergrond zijn intensief op zoek naar wat het betekent om moslim te zijn.

Karrat studeerde aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam (IUR) en is daar ook docent. Bij de Essalam-moskee werden afgelopen november de slachtoffers van de aanslagen in Parijs herdacht door joden, christenen en moslims samen.

Betekent een sterke islamitische geloofsgemeenschap het einde van mijn geloof? Wat zegt dat dan over je eigen identiteit? Is die zo kwetsbaar? Het getuigt ook van weinig geloof in de Almachtige. Misschien is het juist wel heel leerzaam wat er in de Essalam-moskee gebeurt en doen we nieuwe inzichten op over secularisatie en kerkverlating.’ (Reitsma)

In het artikel Nieuwe kijk op secularisatie citeert Reitsma Karrat die stelt dat de secularisatie voorbij is en de islam weer gaat groeien. Overigens vervult hij een voortrekkersrol in het bouwen van bruggen tussen moslims en andere groepen in de Nederlandse samenleving.

Op de vraag of de islamitische gemeenschap ook te maken heeft met secularisatie, reageerde Karrat heel beslist: ‘Niet meer, dat is voorbij. Jonge moslims zijn op zoek naar de betekenis van hun eigen geloof. Vooral de laatste jaren wordt dat steeds sterker.’ (Reitsma)

Op Reitsma’s vraag of het tijd is voor een politieke koerswijziging geeft hij niet echt antwoord. Hij laat het bij de suggestie dat Wilders zijn kritiek op de islam eens op het christendom en hun heilige boek richt zodat christenen straks ook kunnen zeggen: ‘Secularisatie? Dat hebben we gehad.’

Zie: Nieuwe kijk op secularisatie

Foto: Essalam-moskee (wam-architecten.nl)

Spotprent (nos.nl): Moskeeën publiceren cartoon over Wilders (juni 2015.) Op de spotprent is Wilders te zien als een ontevreden kind, dat ‘Minder, minder’ schreeuwt, tegen de achtergrond van een bom. In de schaduw van de bom lopen andere mensen rustig door, het geschreeuw negerend. Zij bouwen ondertussen rustig verder aan Nederland, zegt woordvoerder Aissa Zanzen van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). 

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

36 Responses

 1. Cor Steenvoorden

  Egbert@, nu is het ondertussen maandag de 29ste, maar toch nog even het volgende: de mens heeft goede en slechte eigenschappen in zichzelve, dat is het symbool van het eten van die vrucht, behept met goede en kwade genen. Zeg maar 50/50 goed en kwaad, alleen we leven op aarde wat het rijk van het kwaad wordt genoemd. Dus is het makkelijer voor een mens kwaad te doen, dan goed te doen. Kwaad worden gaat bijna vanzelf maar voor het goede moet je vaak toe worden aangezet. Uitzonderingen daar gelaten. Daarom heb ik zo bewondering voor hen die goed doen, daar is veel meer karakter en sterke persoonlijkheid voor nodig.

  Like

 2. Ja @Cor, de mens is de mens een wolf. (Plautus).
  maar zolang we onderdak hebben, voldoende voedsel, veiligheid en we onze behoeftes van welke aard dan ook, in alle vrijheid uit kunnen leven gaat het nog wel. (kortom het beschikken over een fatsoenlijke levensstandaard).

  Velen verkeren al in de illusie dat ze bekeerd zijn en worden daardoor geïnspireerd tot het plegen van gruwelijke daden,
  de duistere kant in de mens die Jung als de schaduwzijde benoemde zullen we moet integreren in onze persoonlijkheid (een proces dat hij als individuatie benoemde) i.p.v. deze te blijven ontkennen en niet in ons bewustzijn toe te laten, want wat onderdrukt wordt blijft opspelen en niet altijd op wenselijke wijze, (denk daarbij aan celibataire priesters die keer op keer de fout ingingen) pas dan komen we tot volledige zelfkennis.

  Of goedheid in de mens zelf zit of we het slechts kunnen ontlenen aan een hoger referentiekader zou ik echt niet weten.

  Pff, wat een zware kost allemaal, nou ja, het is tenslotte ook zondag vandaag.)

  Like

 3. Cor Steenvoorden

  Egbert@, “eigenlijk zou de mens dan een volledige geestelijke transformatie moeten ondergaan, maar dat zie ik vooralsnog niet gebeuren.”
  Kan me indenken dat je dat nog niet is opgemerkt, maar toch gebeurd dat al door de eeuwen heen, dat heet “Bekering” zelf heb ik dat ook mogen meemaken waardoor ik toch heel anders naar de wereld ben gaan kijken. Zo’n geestelijke transformatie doet wat met een mens. Maar het is wel een kwestie van volharding, volhouden. Helaas dat is niet iedereen gegund. Heb vele bekeerlingen weer zien terugvallen. De rest van de bekeerlingen zijn over de hele wereld en alle gezinten verspreid, dus vallen niet zo op. Maar ik weet zeker dat als er een WO3 uitbarst, dat je ze wel zal gaan herkennen.
  Zoals vele onderduikers deze mensen ook hebben ontmoet in WO1 en WO2. Je zal misschien denken, je hoef toch geen christen te zijn om hulp te bieden. Klopt, Gods Geest klopt aan de harten van alle mensen, maar niet iedereen beseft dat, dat ze God allang hebben toegelaten zonder het zelf te beseffen. Maar Goedheid en voor een ander opkomen is een eigenschap van de God die ik bezig ben te leren kennen.

  Like

 4. jelle vd wal

  @ armandmaes.
  Hitler’s uitroeien van joden is wettelijk beschermd, dus daar kan ik niet op ingaan.
  In Nederland, in Frankrijk al niet meer, mag je nog schrijven dat de Armeense genocide een sprookje is.
  Het was andersom, Armeniërs roeiden in het NO Anatolische gebied, wat grensde aan het toen Armeense koninkrijk, Moslims uit.
  Die Armeense opstand in het Ottomaanse rijk was begrijpelijk, na het uitbreken van WWI verklaarde Armenië het Ottomaanse rijk de oorlog, het lag dus voor de hand dat de Armeniërs in de aan Armenië grenzende gebieden probeerden die gebieden bij Armenië te voegen.
  Daarvoor was etnische zuivering nodig.
  Opgravingen onder internationaal toezicht toonden die etnische zuivering aan, in de massagraven lagen Moslims.
  Na die opstand en volkerenmoord paste het Ottomaanse rijk de gebruikelijke straf, toe, deportatie.
  Dat was in de winter, te voet, naar wat nu Syrië is.
  Daarbij kwamen onderweg uiteraard mensen om, ook werd er op hen geschoten door boze Moslims.
  Armeniërs hebben nooit meer dan vijftien duizend namen van slachtoffers weten te specificeren.
  Joden beroepen zich daarop vanwege het feit dat zij nooit verder kwamen dan de namen van drie miljoen door de holocaust omgekomen joden te specificeren, ondanks dat iedereen op die site elke naam kan neerschrijven.
  Het boek wat ik nu noem is een m.i. uitstekende studie, helaas wordt die door iedereen aan de kant geschoven, want het natuurlijk niet zo zijn dat Turken de waarheid spreken over de beweerde genocide op de Armeniërs.
  Als je die redenering toepast op elke verdachte kan elke verdachte meteen de cel in.
  ‘The Armenians in the Late Ottoman Period’, edited Türkkaya Atatöv, Ankara, 2002.

  Like

 5. Jelle,
  Ik begrijp niet dat je niet weet dat Hitler een groot deel van de joden heeft uitgeroeid.
  Ook de Armeniers werden grotendeels door de Turken uitgroeid. Vergeten we niet dat de Aboriginals bijna volledig uitgeroeid werden door de Engelsen. Dan vergeet ik nog een pak volkeren die geheel of bijne volledig werden uitgeroeid bv Stalin kende er ook wat van.

  Like

 6. @Zwerver, wat ik mooi vond is dat ze een koan (logisch paradoxaal vraagstuk) voorgeschoteld kregen, die slechts opgelost kon worden door het intuïtieve denken, (naar dat je rationele vermogens erop waren stuk gelopen), dan kwam de volgende ( ze zijn er in verschillende gradaties).
  Wat de lege spiegel (scrying mirror) betreft, die zou ook wel voor duistere doeleinden gebruikt kunnen worden, wat dat betreft heeft de medaille heeft twee kanten.
  Dat boek is trouwens echt wel een aanrader,

  @Joost, eigenlijk bizar dat de geschiedenis ons leert dat we er niets van hebben geleerd, we blijven maar in herhaling vallen, eigenlijk zou de mens dan een volledige geestelijke transformatie moeten ondergaan, maar dat zie ik vooralsnog niet gebeuren.

  Alle macht corrumpeert. (interessant linkje).

  http://www.filosofie.nl/nl/artikel/4050/alle-macht-corrumpeert.html

  Like

 7. @Egbert

  Het reciteren van mantra’ s of het volgen van je adem zijn inleidingen tot iets waarvan je niet weet waar het eindigt. Het proberen aan niets te denken werkt averechts. Vandaar de aandacht naar bv de ademhaling. Als je het ‘kunstje’ eenmaal door hebt dan vraag je je af waarom je er eigenlijk ooit moeite mee had…

  Het boek wat je noemt ken ik niet, maar de term “lege spiegel” zegt mij wel wat. In de lege spiegel wordt het onzichtbare zichtbaar. Dat is het deel wat meer met zelfkennis te maken heeft. De lege spiegel wil eigenlijk zeggen dat het hart vrij is gemaakt van iedere begeerte, gehechtheid en zo. Dus ook de begeerte naar een ‘betere wereld’.

  Like

 8. @joost tibosch

  Ik zou daar op antwoorden: ” Mijn koninkrijk is niet van deze wereld”. De mens zet steeds maar in op politieke macht. En waar dat gebeurd zien we wantoestanden. Met geweld of macht de wereld veranderen gaat niet lukken. Dat lukt Israel niet en dat lukt IS niet.

  Inderdaad: eigen schuld, dikke bult. Of zoals mijn moeder zei: “wie niet horen wil, die moet maar voelen”. De mensheid krijgt net zo lang de lessen voorgeschoteld totdat zij een keer luisteren gaat.

  Like

 9. @Zwerver, als je het volgen van de adem of het reciteren van mantra’s als meditatie-techniek beschouwt als het fietsen met zijwieltjes, welke methodieken zou je dan beschouwen als het fietsen zonder zijwieltjes.

  Proberen aan niets te denken, afijn vul maar in, vandaar de concentratie, het gericht zijn op iets en oplettend zijn.

  Dat heeft ook zijn nut in het dagelijks leven, een paar jaar geleden was ik op een avond aan het hardlopen op een enigszins verduisterd wegje en struikelde over een egel, klapte voluit tegen de grond, veel schaafwonden, gelukkig niks gebroken maar wel een hamstringblessure, had geen mobiel bij me en bevond me op nog ong achthonderd meter van huis, hoe ik het gehaald heb weet ik niet meer, grotendeels hinkend maar dat was een goeie les, want ik had de egel wel kunnen waarnemen als ik goed had opgelet. Was er niet bij met mijn hoofd.

  Ben je overigens bekend met het boek van Jan Willem van de Wetering, “De lege spiegel”, waarin hij zijn langdurig verblijf in een Japans Zenklooster beschrijft.

  Like

 10. joost tibosch sr

  Zwerver

  In de bijbelse traditie van het “Rijk van God” staan machtsbeluste en macht misbruikende gelovige heersers vanaf het oorspronkelijke Davidsverhaal onder zware profetische kritiek en verdwijnen machtsbeluste joodse en christelijke rijken telkens weer onder machtige en overweldigende wereldrijken. Ondanks al deze gelovig profetische ervaring blijft men tot in de dagen van een neo-nazistisch Israel en bazig christrendom gelovig doof en blind zijn kaarten zetten op eigen (politieke) macht en sterkte.

  In gelovige islamtraditie van de “Oemma van Allah” heeft niet macht het laatste woord, maar de eindeloos door moslimgelovigen herhaald met de mond beleden warmhartige Allah. Ondanks dit overal luidklinkende moslimgebed blijven moslims tot in onze dagen van IS hun kaarten gelovig doof en blind zetten op (politieke) macht en onderdrukking.

  In het groeiende humanistisch besef werd in onze dagen maar al te duidelijk dat wereldwijd mensenrecht boven onderdrukken van andere mensen gaat. Ondanks dit nu al eeuwen groeiend besef blijven mensen menselijk doof en blind terugvallen op politieke macht en als men dat dan zelf of als groep nodig vindt op gewelddadig onderdrukken van anderen.

  Uit mijn eigen kindertijd herinner ik me nog goed het telkens door mijn moeder herhaalde, maar pas veel later echt doorgedrongen “Eigen schuld..dikke bult”.

  Like

 11. jelle vd wal

  Nog even, waarom zou een wereldrijk een utopie zijn ?
  Een utopie is iets positiefs.
  In kleine landen zijn, de mensen het best af, vandaar dat we het in de EU steeds slechter krijgen.

  Like

 12. jelle vd wal

  @ armandmaes
  Ik vroeg naar bommen.
  Wat betreft Hitler, welk volk moordde hij uit ?
  Ik ken maar twee uitgemoorde volkeren, de N Amerikaanse Indianen, en de Indiase Thugs.
  Er is niet één Thug meer, er zijn nog een paar Indianen.
  Het aantal omgekomen Indianen wordt geschat op een 100 miljoen.
  Het aantal in en door WWII omgekomen Duitsers is elf miljoen.
  VN mensenrechten expert De Zayas ziet het door de geallieerden systematisch bombarderen van dichtbevolkte Duitse binnensteden als oorlogsmisdaad.
  Het was Lindemann, lord Cherwell, die dat bij Churchill voor elkaar bokste.
  De ironie is dat die bombardementen volgens onderzoek na de oorlog Engeland evenveel schade toebrachten als Duitsland.
  Solly Zuckermann meent zelfs dat de schade voor de Britten veel hoger was dan voor Duitsland.
  Of de bewoners van de Banda Zee eilanden een volk waren weet ik niet, zo ja, dan was het ook volkerenmoord wat de VOC daar uitvrat.
  Er is naar mijn mening weinig moreel verheffends aan het westen.
  En IS, tja, na een miljoen doden en 2000 ton uranium ben je vast een zeker heel woest.
  Dat uranium veroorzaakt nog vijf miljard jaar kankers en geboorteafwijkingen.

  Like

 13. Jelle, mijn punt is dat IS hun eigen volk, geestelijk en lichamelijk, uitmoorden. De Nazi’s moordden andere volken uit.
  Natuurlijk zijn er verschillende strekkingen in de Islam, die elkaar nu bevechten. Misschien groeit daar Arabia uit, te vergelijken met de VS en Europa. Of dat de onderliggende bedoeling is van al die oorlogen weet ik niet. Het is in ieder geval het doel van IS om een islamitisch rijk uit te bouwen, zij het dan op basis van extreem islamitische ideeën, om van daaruit de wereldmacht te verkrijgen. Dit is te vergelijken met wat Hitler wou uitbouwen.
  Ik weet enkel dat al die wereldrijken, van Egypte, Griekenland over Romeinse rijk enz. allemaal uiteen zijn gevallen. Een wereldrijk blijkt, voorlopig, een utopie.

  Like

 14. @Fragmentje

  Zeker zijn we ons denken niet! Descartes had het mis, ontzettend mis. En zeker de PVV-achterban vraagt zich niet af of het wel waar is wat zij denken. Juist zo ontstaat die ‘anti-identiteit’. Je moet het je zelf maar aan willen doen….

  Daarnaast is idd “DE” islam veel te kort door de bocht. Een soefi of een salafist is een wereld van verschil. De PVV-achterban echter heeft zich al lang en breed ge-identificeerd met een anti-identiteit. Om die reden zijn zij niet voor rede vatbaar. En ook veel jonge moslims zijn behept met een anti-identiteit. Dat brengt ook niet veel goeds.

  En dat terwijl de islam iets als het soefisme heeft voortgebracht. Iets van dien aard is in het christendom zeldzamer. Je zou kunnen zeggen dat de islam meer uitersten kent dan het christendom.

  Like

 15. @gbrt

  Je zegt: “Nee, dat klopt niet, dan ben je weer met een concept bezig, n.l. de nul-toestand van het bewustzijn, vandaar juist de bedachte methodieken als concentratie op de ademhaling of het beluisteren of reciteren van mantra’s.”

  Misschien is ‘nul-toestand’ niet het juiste woord. Je hebt wel een punt dat het een concept is. Het is ook lastig om iets te omschrijven zonder concept.

  Methodieken die je hier noemt zijn (mijn inziens) inleidingen in het hele gebeuren. Ik heb ze ook gedaan. Het is als fietsen met zijwieltjes. Er komt een moment dat je fietst zonder zijwieltjes.

  Wat dat gevaar betreft, daar ben ik het hartgrondig mee eens.
  Het gevaar is ongedaan te maken d.m.v. zelfkennis. In de praktijk echter zie ik ‘leraren’ daar zelden mee bezig.

  Like

 16. jelle vd wal

  @ egbert
  De VS wil wereldbeheersing sinds Wilson, toen het VS volk daarna doorkreeg dat het bedonderd was met het ingrijpen in WWI, dat hun zonen dood gegaan waren voor imperialisme, was er neutraliteit tot Roosevelt.
  Zoals Roosevelt’s vriend Sol Bloom in z’n memoires schrijft ‘de grote verdienste van Roosevelt was dat hij het VS volk langzaam rijp maakte voor oorlog’.
  Sol Bloom, ‘The Autobiography of Sol Bloom’, New York 1948
  Dat is ook wat de VS historicus Beard aantoont over de periode 1932 1940.
  Charles A. Beard, ‘American Foreign Policy in the Making, 1932 – 1940, A study in responsibilities’, New Haven, 1946
  In 1993 werd PNAC van AEI gepubliceerd ‘de VS moet China en Rusland militair neerslaan voor ze te machtig worden’, het neocon verhaal.
  In dat rapport werd ook gevraagd om ‘a new Pearl Harbour’.
  Bush jr zorgde er voor, 11 sept.
  Naar mijn mening doen Rusland en China dus niets anders dan zich verdedigen tegen het VS monster.
  @ armandmeas
  Mijn vraag was of bommen gooien nu meer of minder barbaars is dan halsafsnijden.

  Like

 17. fragmentje

  Zwerver zegt:
  26 februari 2016 om 12:28
  De islam geeft jonge mensen van islamitische afkomst identiteit. En Wilders (voor hem Fortuyn) hebben dit proces bespoedigd. Die identiteit is niet alleen islamitisch, maar ook anti-westers/nederlands. (en anti-joods natuurlijk, maar joden zijn er bijna niet meer)

  Maar om Wilders nu evangelist te noemen gaat mij te ver.
  Wilders heeft dualiteit gepredikt en die begint nu vorm te krijgen. Zowel zijn eigen aanhang als veel jonge moslims zijn vooral anti-elkaar. Deze anti-houding is een zichzelf versterkend proces. Omdat veel mensen een identiteit na streven in “dat wat ze juist niet zijn”.

  Mooi omschreven!

  Wat we aandacht geven groeit….. Echter we zijn niet ons denken! Al denken velen (onbewust) van wel……

  Identiteit is gekoppeld aan denken vanuit conditioneringen. Weinigen vragen zich af ” Is het waar wat ik denk?”

  Daarnaast is inho ” DE” Islam te kort door de bocht…..
  Net als ‘het’ Christen- en Jodendom, kent de Islam vele stromingen: van orthodox en agressief salafisme tot liefdevol en passioneel soefisme.

  Like

 18. @armandmaes, wat de wereldvrede bedreigt zijn de grootmachten (Rusland, U.S. en China) die monopoly tegen elkaar spelen, de rest is maar peanuts.

  Like

 19. @Zwerver, Eigenlijk is dat de ‘nul-toestand’ van bewustzijn

  Nee, dat klopt niet, dan ben je weer met een concept bezig, n.l. de nul-toestand van het bewustzijn, vandaar juist de bedachte methodieken als concentratie op de ademhaling of het beluisteren of reciteren van mantra’s.

  Of iets doen waarin je jezelf helemaal kunt verliezen, wat dus optimale concentratie vereist, allemaal vormen van meditatie.

  Je schrijft: Ik ben dan ook van mening dat meditatie en zelfkennis hand in hand gaan. Meditatie is eigenlijk contemplatie. Een scheiding van bewustzijn en denken/conditionering. Is dat eenmaal gescheiden dan kan het denken gewoon weer toegevoegd. Maar denken is weer wat anders dan conditionering.

  Dat ben ik met je eens.

  Persoonlijk denk dat dat je d.m.v, opgewekte trance toestanden zoals één punt gerichte concentratie (Dhyana) verder in je bewustzijn kan doordringen, maar dat is niet helemaal zonder gevaar.

  Like

 20. Jelle, ik keur uiteraard het bommen werpen niet goed, om zgz hun belangen te verdedigen. Maar daarom kan ik nog de brutaliteiten van IS, tegen hun eigen bevolking, nog niet goedkeuren.

  Like

 21. @Egbert

  Je zegt: “als je alles bewust zou kunnen onderkennen wat je Niet bent zit je nog altijd met feit dat je tevens wordt aangestuurd door (o.a.) onbewuste overtuigingen, het is niet zo gemakkelijk om dieper af ter dalen in je ziel of geest, hoe je het maar wilt benoemen, want juist vanuit deze diepere lagen wordt je in je doen en laten wel voornamelijk aangestuurd.”

  Ja, dat klopt. Er is aansturing vanuit onze onbewuste overtuigingen (conditionering). Die is niet of lastig te omzeilen.
  Hier kom ik nog eens terug op bewustzijn. Men kan klaar wakker zijn zonder dat er een onderwerp is waar men zich van bewust is. Eigenlijk is dat de ‘nul-toestand’ van bewustzijn. Dus ook de conditioneringen/overtuigingen zijn dan nog niet (niet meer) aanwezig.

  Naarmate je je hier in bekwaamt is die ‘nul-toestand’ steeds gemakkelijker te bereiken. (niet het goede woord, want die ‘nul-toestand’ was er altijd al) Ik ben dan ook van mening dat meditatie en zelfkennis hand in hand gaan. Meditatie is eigenlijk contemplatie. Een scheiding van bewustzijn en denken/conditionering. Is dat eenmaal gescheiden dan kan het denken gewoon weer toegevoegd. Maar denken is weer wat anders dan conditionering.

  En hier kom ik op een terrein wat ik nog aan het onderzoeken ben. Het denken kan zich onderwerpen aan de conditionering en onbewuste overtuigingen. Maar kan ik het denken ook laten functioneren met alleen bewustzijn? Ik weet dat niet.

  Geliked door 1 persoon

 22. jelle vd wal

  @ armandmaes
  Bommen gooien is kennelijk niet barbaars.
  Dat is natuurlijk ook zo, geen bloed aan je handen, geen bloedspatten op je kleren.
  Alleen op een knopje drukken, of wat gegevens invoeren in een kastje.

  Like

 23. Carla

  @ Armandmaes zegt: ” Er is dus nog hoop voor de toekomst. ”
  Precies dát !

  De mens heeft het vermogen om te kiezen om zich ergens tegen af te zetten of zich in te zetten voor b.v. hetgeen in het vorige topic aan de orde is. Of om hoopvol de verbinding te zoeken.

  ‘Alles wat aandacht krijgt, groeit.’

  Like

 24. @armandmaes: Gelukkig zijn de meerderheid van islamieten gematigd en vreedzaam

  Maar die maken de dienst niet uit

  @Zwerver, als je alles bewust zou kunnen onderkennen wat je Niet bent zit je nog altijd met feit dat je tevens wordt aangestuurd door (o.a.) onbewuste overtuigingen, het is niet zo gemakkelijk om dieper af ter dalen in je ziel of geest, hoe je het maar wilt benoemen, want juist vanuit deze diepere lagen wordt je in je doen en laten wel voornamelijk aangestuurd.

  Like

 25. Niet het gezwets van Wilders alleen drijft de Islam in verdediging. De haat predikende Imans, in de Europese landen, helpen daar ook aardig bij. Komt daar nog bovenop het gevecht om controle over de oliebronnen, in de Arabische landen, door de westerse landen. Voeg daarbij de corruptie van de plaatselijke leiders en je hebt een leuke explosieve cocktail. Dat alles verantwoord nog altijd niet de barbaarsheid van IS in die landen en het supporteren, van de islam in onze streken, voor de misdaden van IS. Er komt bovenop dat alles de schrijnende armoede van velen in die Arabische en Afrikaanse landen die in schril contrast staan met de rijkdom van een beperkt aantal rijke bewindvoerders.
  Gelukkig zijn de meerderheid van islamieten gematigd en vreedzaam. Er is dus nog nog hoop voor de toekomst.

  Like

 26. @Trouwe lezeres

  Je zegt: “Dat zich afzetten tegen kun je herkennen op veel levensgebieden. ” Ja. In zekere zin hebben we allemaal de neiging er toe.

  @Egbert

  Je zegt: “maar dan dient de volgende vraag zich aan wat je nu in feite juist wel bent.”

  Ik denk dat die vraag alleen te beantwoorden is door alle ‘anti-identiteit’ te onderkennen en er je niet langer mee in te laten.
  Om een vergelijking te maken op een wat onschuldiger niveau: ik kan alleen Nederlander zijn omdat er buitenlanders zijn. Feitelijk is Nederlander zijn ook een anti-identiteit. Maar door het te onderkennen en nationalisme links te laten liggen blijft het onschuldig. Juichen voor oranje kan geen kwaad;-)

  Like

 27. armandmaes, je trapt misschien al op gevoelige tenen door het geloof als een ideologie te bestempelen.

  “Zwerver, Omdat veel mensen een identiteit na streven in “dat wat ze juist niet zijn”.

  Het is wel begrijpelijk dat mensen zich graag identificeren met een bepaalde identiteit, als dit inzicht over het waarom zou rijpen was je al weer een stapje verder maar dan dient de volgende vraag zich aan wat je nu in feite juist wel bent.

  Like

 28. Trouwe Lezeres

  Zwerver,

  Je zegt: ” Omdat veel mensen een identiteit na streven in “dat wat ze juist niet zijn”.
  Dank je wel dat je het even in dit perspectief geformuleerd hebt, dat was weer goed voor mij.
  Dat zich afzetten tegen kun je herkennen op veel levensgebieden.

  Like

 29. De islam geeft jonge mensen van islamitische afkomst identiteit. En Wilders (voor hem Fortuyn) hebben dit proces bespoedigd. Die identiteit is niet alleen islamitisch, maar ook anti-westers/nederlands. (en anti-joods natuurlijk, maar joden zijn er bijna niet meer)

  Maar om Wilders nu evangelist te noemen gaat mij te ver.
  Wilders heeft dualiteit gepredikt en die begint nu vorm te krijgen. Zowel zijn eigen aanhang als veel jonge moslims zijn vooral anti-elkaar. Deze anti-houding is een zichzelf versterkend proces. Omdat veel mensen een identiteit na streven in “dat wat ze juist niet zijn”.

  Geliked door 1 persoon

 30. Cor Steenvoorden

  Door je vijand af te schrikken als het grote kwaad waarvoor je bang moet wezen, plaats je hem op een voetstuk en sta je al 1-0 achter.

  Zie dat ook gebeuren in sommige kerkgemeenschappen waar de wet elke zondag wordt voorgelezen. De wet een instrument van satan om de mens tegenover God te kunnen aanklagen. Buiten het lezen van de wet wordt er door het stof gekropen, arme zondaar ik, ik heb de dood verdient, wie ben ik dat God mij nog wil aanzien, Heer vergeef zelf mijn zonde waarvan ik zelf geen weet heb. Dit is allemaal verheerlijking van de duivel, door de zonde zo op een sokkel te plaatsen.
  Terwijl als je de liefde vooropstelt en die ook bezigt, ben je vrij van enige aanklacht. Wie kan er nu iets tegen liefde en vriendelijkheid hebben?
  Wij moeten elkaar, christen, moslims, humanisten en atheisten liefde en vriendschap presenteren. Niet als naivelingen, maar als mensen die hun verstand gebruiken en weten dat onder welke gezinten dan ook het kwaad aanwezig kan zijn. Allert zijn, maar niet bang. De goede stimuleren in het goede, zodat ze zich gaan onderscheiden van het kwade onder hen.

  Like

 31. joost tibosch sr

  Het woord oecumene heeft allang de betekenis van “bewoonde wereld” en dan wel in de zin van “je thuis (oikos) voelen in deze wereld”. In gelovige kring is het de laatste eeuwen gebruikt om het gesprek en de eenwording van gelovige mensen aan te geven. Wat let ons om ook als bewoners van onze wereld(=saeculum) met dat oude woord gesprek en eenwording van alle mensen na te streven?

  En zij, die ons tegen elkaar opzetten en de sfeer in onze wereldhuis gaan zitten bederven -of dat nu IS- of Wildersmensen zijn-, hebben hopelijk niet alleen tegenovergestelde uitwerking bij (jonge) moslims, maar ook bij alle andere (jonge) Nederlanders en bij alle (jonge) wereldbewoners.

  Dat maakt groei van PVV met Wilders’ luide haatevangelie in de peilingen in ons land alleen maar bedenkelijk!

  Like

 32. Cor Haaksman

  Het oude liedje! Als ouders hun dochter verbieden nog langer met haar vriend om te gaan, wordt het verlangen van haar alleen maar versterkt. In die zin wakkert Wilders de saamhorigheid van Moslims zeker aan. En het is volkomen begrijpelijk dat jonge Moslims – o.a. door de haatzaaierij – op zoek gaan naar de oorsprong en waarheid van de Islam. Laten we Wilders vooral niet afschermen en “in een hoekje zetten”…. dan kunnen we blijven zien wat hij doet en hoe hij mensen en groepen mensen tegen elkaar op zet. Grotere kerken/moskeeen worden gebouwd omdat mensen weer op zoek zijn naar hun spirituele behoeften en achtergrond. Door de vervaging van landsgrenzen en migratie zijn voor de beoefening en beleving van de Islam moskeeen nodig in de landen waar zich Moslims hebben gevestigd. Benieuwd naar andere reacties/meningen….

  Like

 33. jelle vd wal

  Wilders is een symptoom, geen oorzaak.
  Zijn Islam haat is ongenuanceerd, vermoedelijk er door ingegeven dat zijn grootvader door Islamitische mensen in toen Nederlands Indië aan de bedelstaf werd gebracht, en door Wilders’ verblijf in Israel.
  Wilders’ ouders woonden vlak bij die grootouders, grootvader werd beticht van flessentrekkerij.

  Islamitisch Spanje, eigenlijk het hele Islam gebied tot 1500, was redelijk tolerant.
  Zelfs het Ottomaanse rijk was redelijk tolerant .

  De miltante onverdraagzame Islam heeft volgens mij als hoofdoorzaak het westerse kolonialisme, imperialisme en neokolonialisme.
  Onze volgens geschiedkundige Rutte beroemde VOC discrimineerde Moslims al in Ned Indië, de VOC verbood handel door die Moslims, o.a. op Afrika.
  Britten pleegden in 1898 genocide op Moslims in wat nu N Afghanistan is, in 1918 werd al gifgas gebruikt in Damascus.
  In geen enkel Islamitisch land hebben Moslims wat te zeggen, behalve in Iran.
  Het joodse optreden in Palestina roept uiteraard ook al geen liefde voor het westen op.

  De VS aanvallen op Afghanistan en Irak deden natuurlijk de deur helemaal dicht.

  Dat de anderhalf miljard Moslims op deze wereld dan in verzet komen, mij verbaast alleen dat dit verzet niet heftiger is.
  Dat dat verzet leidt tot verdieping van de Islam, dat lijkt me heel goed mogelijk.
  Oorlogen, dreiging van oorlogen, en onderdrukking leidde ook in christelijke gebieden tot meer christelijkheid.
  Helaas heeft het westen de mond vol van normen en waarden, de hand in eigen boezem steken is dan heel moeilijk.

  Ondanks mijn, m.i. genuanceerd verhaal, ik ben niet blij met de Islam.
  Moslims zullen, hopelijk, een minderheid blijven in Europese landen, minderheden blijven helaas vaak militant.
  En zo komt er geen integratie.
  Kamerlid Marcouch legt zijn afschuw uit bij Joop over de dreigbrieven aan moskeeën.
  Mijn commentaar dat Marcouch eens wat moet doen aan de oorzaak van dit soort dreigementen, geen integratie, werd niet geplaatst.

  Like

 34. Islam, jodendom, christendom of vrijdenker, wat maakt het verschil??? Zolang men niet extremistisch wordt speelt dat geen enkele rol. Mensen moeten zelf beslissen welke ideologie ze volgen. Dat is pas democratie. Natuurlijk worden mensen beïnvloed door de gemeenschap waarin ze wonen.
  Als men bv een eigen zaak heeft kan men onder druk verplicht worden de riten van een godsdienst te volgen. Daarom hoeft men zijn eigen overtuiging niet op te geven.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.