Reli-atheïsten: god op een regeringszetel

no-god


‘Net als het christendom, jodendom en de islam zijn communisme en nazisme ook gewoon religies. Totalitaire en allesomvattende denksystemen zijn het.’ Dat zegt ‘bewustzijnsverruimer’ Psixty4 in zijn artikel Geloven in atheïsme. ‘Dus niet meer alleen maar een systeem voor de politieke en culturele invulling van de maatschappij, maar een ideologie die ook voorziet in de geestelijke behoeften van de bevolking doordat er via persoonsverheerlijking van hun leiders een religie gecreëerd is.’

‘Atheïsme kent echter geen regels die zaken voorschrijven. Atheïsme zegt niet wat je moet doen. Het kan dus bijvoorbeeld niet oproepen tot geweld. Atheïsme kan dus ook geen argument zijn voor agressie. Bij religies, met hun geschriften, kan dat vaak wel.’

Psixty4 maakt onderscheid tussen Puur-atheïsten en de Reli-atheïsten en stelt als conclusie dat als men nu de groep Reli-atheïsten, die dus eigenlijk helemaal geen atheïsten zijn, zou indelen bij de groep religieuzen, men dan kan stellen dat religie de oorzaak is van veel ellende in deze wereld. 

‘Als je jezelf god waant dan duld je geen andere goden naast je. Als je als leider op religieuze wijze wordt vereerd dan is de makkelijkste manier om je machtspositie te verstevigen het uitroeien van andersdenkenden.’ 

Psixty4Volgens Psixty4 bestaat er niet zoiets als geloven in atheïsme: atheïsme is het ontbreken van een geloof dat er een god bestaat en je kunt je er niet toe bekeren. Er zijn geen heilige geschriften, maar wel zijn er atheïstische manifesten geschreven die echter nooit leidden tot een leidraad om agressieve daden te vergoelijken. Ze vormen ook geen geloofgemeenschap, al zegt Emie in een reactie dat ze wel een ‘ongeloofgemeenschap’ vormen. Zij doelt hiermee op organisaties als het Atheïstisch Verbond die met hun site en het vereniging-initiatief op praktische wijze invulling geven aan het uitdragen en bewaken van het humanistisch-atheïstisch gedachtegoed. 

De god van de Reli-atheïsten huisvest volgens Psixty4 niet in de hemel, maar op een regeringszetel en volgen en aanbidden Reli-atheïsten geen god maar hun leiders (zoals Hitler, Stalin of Mao) minstens zo fanatiek als de fundamentalisten van de drie grote wereldgodsdiensten.

‘Door mooie voorspiegelingen, valse beloften en persoonsverheerlijking werden de grote leiders aanbeden als goden, religie is macht. Als je jezelf god waant dan duld je geen andere goden naast je. Als je als leider op religieuze wijze wordt vereerd dan is de makkelijkste manier om je machtspositie te verstevigen het uitroeien van andersdenkenden. Ze deden aan geloofsvervolging door religieus geïnspireerd geweld.’ 

Zie: Geloven in atheïsme (Grenswetenschap)

Illustr: huubmous.nl

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

10 Responses

 1. chuck

  Wetenschappers hebben een planeet onder andere stikstof, zuurstof, waterstof, fosfor, koolstof en zwavel ontdekt. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Deze stoffen zijn belangrijke voorwaarden voor leven.
  Hoe lang duurt abiogenese 1 miljard jaar of op een één dag in een lab?

  Like

 2. chuck

  OntstaansTHEORIE: KORAN THE BIG BANG
  Zichtbaar,Werelds, Materialistischen ,Tijdelijk en Vergankelijk.
  .
  SCHEPPING: BIJBEL HET WOORD VAN GOD
  Onzichtbaar, Goddelijk, Geest ,Eeuwig en Onvergankelijk,

  Like

 3. chuck

  aTHEIST ,RELIGIE o.a ISLAM niet geloven in
  De Schepping door het HET WOORD .
  Atheisten ,GELOOF niet geloven in goden of personen,maar in
  SCHEPPING,HET WOORD ,JEZUS
  de kleinste geloofs gemeenschap in de wereld.

  Like

 4. MNb

  Psixty4 komt een aardig eindje met zijn argumentatie. Er zijn echter nog een paar dingetjes. Zowel het nazisme als allerlei versies van het communisme (inclusief die van het huidige Noord-Korea) bezitten een heilsverwachting. Die van het communisme is uiteraard de klasseloze maatschappij, die dezelfde rol speelt als de Abrahamistische hemel. Die van het nazisme is vager, maar dat er voor joden geen plaats was daarin moge duidelijk zijn. Ook opperheerschappij van een zuiver Arisch ras stond centraal; de vaagheid zit hem in de rol die aan Ondermensen was toebedeeld.
  Om de bewijsvoering sluitend te maken moeten we ook nog een metafysische equivalent voor god (JHWH, Allah, De Here of hoe je hem – nooit een haar – ook wilt noemen) vinden. Uit Hitler’s speeches valt te halen dat hij wel degelijk een goddelijk principe erkende. Twee citaten:

  “My feelings as a Christian points me to my Lord and Savior as a fighter.” Apr 1922.
  “…filled with the holy conviction that God the Almighty will not abandon him who, during all his life, had no desire but to save his people….” Jan 1945.

  http://www.nobeliefs.com/speeches.htm

  Voor het communisme ligt dat wat moeilijker. Bertrand Russell (jaja, Nieuw Atheïsme is al aardig oud, zie ook Domela Nieuwenhuis) wees het dialectisch materialisme aan. Ik ben er niet zo zeker van dat dat voldoende is om Marx aan te wijzen als de stichter van een nieuwe religie.
  Duidelijk is echter wel dat Stalin geen enkele moeite mee had het communisme te combineren met alle denkbare religieuze poepas. Zo vergoddelijkte hij zichzelf in goed keizerlijk-Romeinse stijl, al lijkt het erop dat hij zichzelf niet als een god beschouwde.
  Laat ik tot slot er op wijzen dat het veel gehoorde argument dat Hitler en Stalin christenen vervolgden eerder een bevestiging is. In de loop van de menselijke geschiedenis hebben vele religieuze organisaties leden van andere geloven vervolgd en uitgemoord. De aanhangers van Baal zijn daar een goed voorbeeld van; met goedkeuring van de Abrahamistische god.

  Nou wil ik niet beweren dat atheïsme per definitie niet tot geweld kan leiden. Ik heb niet zoveel vertrouwen meer in de mensheid. Ook ben ik niet van plan dezelfde fout te maken als deze site in november vorig jaar beging en Abrahamisten van wanneer dan ook verantwoordelijk te stellen, hoe indirect ook, voor de gruwels van Hitler, Stalin enzovoort.
  Het eenvoudige punt dat ik maak – en JT zal het herkennen – is dat de mens in staat is alles te perverteren, met nadruk inclusief het goede in godsdienst. Vandaar mijn pessimisme tav atheïsme. Om maar eens een voorbeeld te noemen: ik beschouw mijzelf als utilitarist. Prompt wijzen psychologen erop dat utilitaristen sociopathische trekjes hebben. Eerlijkheid gebiedt mij te erkennen dat dat voor mij wel opgaat tot op zekere hoogte.
  Het blijft aanmodderen.

  Like

 5. theo

  Atheïsten zijn altijd iets aan het zoeken, ik vind dit een typisch ver-gezocht idee. Psixti4 (tjonge?) alleen die naam, wellicht weer een jong iemand die meegaat in de moderne ‘hype’ van ‘de christenen en moslims en al die andere geloven’ berokkenen al het kwaad in de wereld. Valt me op dat hij niet het kapitalisme noemt, omdat ze daar geen god hebben? Nee, maar het is wel een ander systeem, en als je resoluut bent, verwerp je álle systemen. Maar ook Psixti4 moet zich gedragen binnen wettelijk vaststaande regels. En dan de kern, het kwaad. Hét kwaad, onzin. Het kwaad als deel van ‘het goede’ is dat wat in elk mens zit (meneer Psixti4) dus ook in u. Maar atheïsten propaganderen eigenlijk een omkeerpositie, wat ze zeggen is, “wij” zijn de vrijgevochten, volkomen vorm, van hóe mensen zouden moeten leven. Dus een religie.

  Like

 6. joost tibosch sr

  Zoals je bij gelijkhebberige godsdienstige mensen fanatieke terroristische stromingen kent, die anderen geen ruimte bieden, zo kent ook het gelijkhebberig humanisme zijn fanatieke sociale en liberale terroristen, die anderen buitensluiten en benadelen. Dit is geen levensbeschouwelijk verschijnsel maar een verschijnsel van gelijkhebberige mensen, of in religieuze taal “afgodendienaars”.

  Like

 7. Robert Kruzdlo

  We moeten nog een paar keer door evolueren willen we die god weer terug krijgen. God is dood. Ja nu maar, die komt misschien wel terug.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.