Klaas Hendrikse: ‘Jezus was mix feiten en mythe’


‘Jezus is ‘een onachterhaalbare mix van geschiedenis en mythologie’. Het christendom koppelde de mythologische figuur Christus aan de historische persoon Jezus van Nazareth, waardoor aloude mythen ineens ten onrechte letterlijk werden genomen.’ – Dat stelt de atheïstische dominee Klaas Hendrikse uit Middelburg in zijn nieuwe boek God bestaat niet en Jezus is zijn zoon, dat op 28 oktober verschijnt.

Journalist Rolf Bosboom (PZC): Eigenlijk had hij helemaal geen tweede boek willen schrijven. ‘Ik had steeds het gevoel: dit is het wat ik wilde zeggen, ik ben uitgepraat. Maar mensen bleven mij vragen: hoe zit het nou met Jezus? Ik heb heel lang getwijfeld over een tweede boek, ook omdat er al heel veel over Jezus is geschreven. Maar het is nooit zo gezegd dat mensen het ook echt begrijpen. Geleidelijk aan werd me duidelijk dat ik veel mensen een plezier zou doen met een tweede boek. En na lang aarzelen begon ik er ook zelf plezier in te krijgen.’

‘Desondanks profileert Hendrikse zich in God bestaat niet en Jezus is zijn zoon opnieuw als theologische woelgeest. Hij schetst, in grote stappen, de ontwikkeling van godsdienst en religie vanaf het ontstaan van de mensheid tot op de dag van vandaag. De kern van zijn betoog: aan de basis van het christendom – dat wonderwel uitgroeide tot een machtsinstituut – ligt het misverstand van een letterlijk opgevatte mythe, namelijk dat Jezus uit de dood is opgestaan.’

Zie: Klaas Hendrikse: ‘Jezus was mix feiten en mythe’

(in: weblog ZeelandGeboekt van PZC-verslaggever Jan van Damme.)

Klaas Hendrikse: God bestaat niet en Jezus is zijn zoon – Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 18,- euro, rond vrijdag 28 oktober in de winkel.

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

9 Responses

 1. Anoniem

  Jezus van Nazareth heeft mogelijk bestaan, maar in dat geval was het gewoon een invloedrijke hippie. Niks mis mee overigens.

  Like

 2. joost tibosch sr

  Zowel bij een stervende Boeddha als bij een Jezus aan het kruis wordt een aardbeving vermeld. Niet om historische feiten te vermelden, noch om historische feiten te vervalsen..maar heel simpel om in de literaire traditie van toen aan te geven hoezeer mensen die dit soort personen hadden gekend feitelijk -ons woord zegt dat eigenlijk ook nog- geschokt waren bij hun dood/afgang.. Het literair genre historisch verslag, ons zo bekend en vertrouwd, kende men in die tijd nog niet. Men gaf weer wat opvallende mensen voor hen betekenden..op alle mogelijke ons niet meer vertrouwde ( denk met name aan “wonderverhalen”,”lege-grafverhalen”
  “verschijningsverhalen”) literaire manieren!
  Beslissend archeologisch materiaal over Jezus moge er dan niet zijn -daarvoor was hij toen niet bekend genoeg- , we hebben wel beslissend historisch-literair materiaal in overvloed van mensen die hem hebben gekend. En als je dat kunt lezen, geeft dat niet alleen aan welke betekenis zij op hun tijdgebonden manier aan hem hechtten -en daar kunnen wij op onze manier al dan niet voor kiezen- , maar ook genoeg zicht op de historische Jezus.

  Like

 3. schoenmaker

  Ik meen dat het eerste boek wat probeerde aan te tonen dat Jezus een verzinsel was al in 1856 in Duitsland verscheen.
  Dat boek was gebaseerd op analyse van de apostelverhalen, waar weinig consistentie in te vinden is.

  Er is geen enkel archeologisch bewijs van het bestaan van Jezus ooit gevonden, datzelfde geldt overigens voor de Israelische koningen, waaraan zionisten rechten menen te ontlenen.

  Daarentegen is de gigantische strijdmacht die Rome naar Palestina stuurde wel terug te vinden, bij Massada zijn nog de resten van de gigantische ‘oprit’ die de Romeinen slaven lieten maken om de opstandelingen in de vesting te verslaan.

  Helaas ben ik vergeten in welk boek ik aantrof dat joden betrokken waren in de moord op Ceasar, hij zou joodse privileges hebben ingetrokken.
  Die betrokkenheid zou die gigantische strijdmacht kunnen verklaren.
  Shlomo Sand beschrijft de joodse verspreiding, al voor de beweerde diaspora (volgens Sand ook een mythe dus) , van joden in het Romeinse rijk.
  De citaten die hij geeft uit die tijd wijzen niet op grote waardering voor joden.

  Deze zaken bij elkaar, plus de merkwaardige reis van Paulus naar Rome, als dat verhaal tenminste klopt, is voor mij aanleiding te denken dat de hypothese dat Paulus het christendom stichtte in opdracht van de Romeinse keizer, om de joden te ondermijnen, niet zomaar van de hand kan worden gewezen.

  Voor gelovige christenen zijn dit soort gedachten uiteraard een gruwel, het christendom een politieke hoax.

  Sand schrijft evenwel dat het christendom de doodsklap was voor het jodendom, dus als het een politieke hoax was, dan was die effectief.

  Hoaxen zijn in deze wereld niets bijzonders, zo was een vervalst document lang de basis van de pauselijke macht, ik meen een 500 jaar, als ik me goed herinner werd pas in de 15e eeuw aangetoond dat het een vervalsing was.

  Verder wijs ik op Pearl Harbour en 11 sept, hoe goedgelovig de mensheid is blijkt uitstekend uit het laatste.
  Dat Pearl Harbour doorgestoken kaart was is minder eenvoudig aan te tonen.

  Like

 4. joost tibosch sr

  De wetenschap twijfelt al lang niet meer over het bestaan van een opvallende persoonlijkheid Jezus. Of en hoe je in hem gelooft, is eigen vrije keuze, Dat hij opvallend bestaan, heeft valt voor een moderne mens, die op de hoogte is, niet meer te ontkennen. Je kunt ook het bestaan van Napoleon en van Alexander de Grote ontkennen. Dan sta je wel voor gek!

  Like

 5. joost tibosch sr

  Jezus was gewoon een erg opvallende persoonlijkheid, niet zoals toen gebruikelijk door geboorte of machtspositie, maar door zijn opvallende gedrag, bij wie iedereen de moeite waard was, ook als dat van “men” niet mocht! Bovendien werd hij na niet al te lange tijd op een makkelijke manier uit de weg geruimd En toch.. raakten ze hem niet kwijt en met uitbundige tijdgebonden -door ons vaak niet meer begrepen- betekenistaal van jodendom en grieks-romeinse wereld werd hij vanwege dat alsmaar blijvend opvallende gedrag wat besmettelijk was geworden, in verband gebracht met de voorstellingswereld van het goddelijke. In onze veel soberder betekenistaal zouden we kunnen zeggen: zijn manier van leven heeft te maken met de eigenlijke bedoeling en toekomst van het menselijk leven. Hij is – gelukkig- een en al feitelijk opvallende persoon met een enorm besmettelijke levensbetekenis. Niks mix, niks mythe! (En..jammer genoeg vaak ook een man met aureool, die men maar al te graag ook in zijn eigen beperkte, zelfs vuile straatje trok en trekt!)

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.