Jesus Potter Harry Christ?


‘Wat hebben Jezus en Harry Potter gemeen? Meer dan je denkt!’ – Derek Murphy zegt dat zijn boek ‘Jesus Potter Harry Christ’ geen religiekritiek is en hij geen waardeoordeel wil geven. Hij behandelt zijn boek op een ‘seculiere manier’ en zegt niet dat religie slecht is of dat we dat op moeten geven. – Ontdek de verbazingwekkende relatie tussen twee van werelds meest populaire literaire personen. Murphy reisde voor de research naar Rome, Egypte en uiteindelijk Israël. 

We moeten er van Murphy rekening mee houden dat dit boek niet zozeer gaat over Harry Potter, maar over religieuze geschiedenis, over astrologische mythologie, esoterische symboliek, en Jezus Christus. De titel van dit boek verwijst volgens hem alleen maar naar de centrale claim van dit boek, en dat is dat Jezus en Harry veel gemeen hebben, vooral het feit dat ze beide literaire constructies zijn, of met andere woorden fictieve personages.

Murphy vindt ook dat het merendeel van de leer van Christus al te vinden is in de geschriften en tradities van Plato, Seneca, Philo van Alexandrië, Pythagoras en anderen – voordat Jezus op het toneel verscheen. Hij vindt het erg boeiend – zeker in het licht van de controverse die de eerste drie Harry Potter boeken opleverde (de religieuze kritiek dat Harry Potter hekserij en satanisme zou bevorderen bij kinderen) – dat deze oude symbolen te vinden zijn in zowel de Bijbelse traditie als in de magische serie van Rowling.

Lees hier de eerste 38 badzijden.

Jesus Potter Harry Christus, The Fascinating Parallels Between Two of the World’s Most Popular Literary Characters [Paperback], Amazon.com, $17.95

Zie ook Trouw: ‘Jezus was net zo echt als Harry Potter’

About Paul Delfgaauw

‘Zinzoeker’ Paul Delfgaauw, opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’), verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Vanaf de eerste dag dat op de lagere school in de catechismusles de vraag werd voorgelegd waartoe de mens op aarde is, werd dat het zingevend en -zoekend levensthema. Grasduinen door boeken, tijdschriften en kranten en later de digitale media met verhalen over 'Meer' – met het innerlijk weten dat God, De Eeuwige, het Al, op Zijn wijze deel uitmaakt van al het leven. Op kritische wijze wordt zin en onzin van religie en filosofie beschouwd en eveneens het gedachtegoed van ‘niet-religieuze’ levensbeschouwingen. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd toenemend stof tot nadenken over goden en mensen, en hun zoektocht naar elkaar. Dit blog staat niet bol en vol van de eigen ‘mening’, maar vooral van wat tot nadenken stemt. Minder toegankelijke stof wordt wat toegankelijker gemaakt door samenvattingen en/of doorverwijzingen naar relevante links, zo nodig aangevuld met passende en aanvullende teksten van anderen.

2 Responses

  1. joost tibosch sr

    Mensen met persoonlijkheid laten zich moeilijk in het frame van fictieve personages persen. Het bijbelonderzoek levert nu genoeg feiten om een heel eigen opvallende historische Jezus te leren kennen. Dat we het historisch-literair materiaal over hem wel met name hebben van mensen, die hem goed hebben gekend en die dus met de toen gebruikelijke literaire middelen zijn betekenis voor hen uitdrukken, omdat historische feitjes hen te weinig waren (en in die tijd niet zo belangrijk als nu, indien men iets over opvallende mensen wilde zeggen), is er natuurlijk verwantschap met een scheppend roman- en filmproces. Maar het blijft hier wel gaan over een reeële historische Jezus, die enorm indruk maakte en niet bedacht is. En niet over een filmheld, bedacht voor de amusementsindustrie.

    Like

Reacties welkom. Er kan gemodereerd worden.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.