OMG, een nieuw magazine (‘Oh, My God!’) voor een bezield leven, ziet onder elke steen christendom. Het tijdschrift verbindt zingeving met Westerse spiritualiteit en schoonheid. En dat in een tijd van multiple religious belonging. Immers, steeds meer mensen halen religieuze inspiratie uit verschillende levensbeschouwelijke stromingen. Maar voor OMG lijken religie en spiritualiteit identiek aan het christendom. Hoofdredacteur Marina de Kort-de Wolde: ‘Voor iedereen zit er schoonheid in het leven, dat is de boodschap van het christendom. Of je nu rijk bent of arm, voor iedereen is er herkenning.’
‘In de christelijke geschiedenis zit zoveel schitterende bagage, je ziet het in de kunst, in de muziek, in boeken. Het is een prachtige traditie. Niet exclusief, niet beter dan andere, maar voor ons begrijpelijk en dichtbij. We leven in Nederland, op vakantie in Europa bezoeken we kerken en kathedralen. Onder elke steen zit christendom.’
(OMG)
OMG schrijft over religie en God. Maar dan met een christelijke pen. De Kort- de Wolde, die Religiewetenschappen studeerde, noemt het onverklaarbare het goddelijke. Dat goddelijke is er voor iedereen, gelovig of niet, zegt zij. Maar waarom dan een specifiek Westers, christelijk blad? OMG verbindt zingeving niet met oosterse religies, zoals Happinez soms doet, maar met Westerse spiritualiteit en met de hier dominante godsdienst, het christendom. Intussen maken moslims zo’n 5 procent van de Nederlandse bevolking uit. En zo’n 6% behoort tot een ‘andere gezindte’, zoals het jodendom of boeddhisme.
Multiple Religious Belonging
‘Wat is MRB nu precies? De term valt lastig in het Nederlands te vertalen. Ze probeert te beschrijven dat voor veel mensen tegenwoordig de waarheidsclaims van één religieuze traditie als een keurslijf voelen. Niet alleen keren ze zich af van de kerken en de religieuze instituties, ze willen ook niet langer onderworpen zijn aan religieuze autoriteiten die ze voorschrijven waar ze in moeten geloven.’
(NieuwWij)
Gaan we met OMG een grote stap terug in de tijd? Het glossy kwartaalblad zegt een magazine te zijn dat gaat over ‘de essentie van het leven en van jouw bestaan’: ‘je gids in je zoektocht naar zingeving, betekenis en liefde. OMG is voedsel voor de ziel’. De basis voor OMG is de Westerse traditie en cultuur. Voedsel voor de christelijke ziel. OMG noemt zich de plek waar hemel en aarde samenkomen. Maar blijkbaar alleen de christelijke hemel en aarde. Het magazine wil mensen inspireren om een betekenisvol en bezield leven te leiden. Het hogere en de grote levensvragen worden bij OMG in een christelijk kader gevat.
OMG zegt veel aandacht te besteden aan de Westerse geloofstraditie, met haar prachtige verhalen, kunst, muziek, architectuur en nog veel meer, maar zich daartoe niet te beperken. Zou dit betekenen dat OMG toch verder kijkt dan de God van de christenen? ‘We zijn allemaal verbonden met de wereld om ons heen. Met de ander en het andere,’ vindt het OMG. Hoe geef je vorm aan je bestaan, in verbinding met alles wat er om je heen gebeurt, vraagt het OMG zich af. ‘Thuis, met je familie en vrienden, op je werk, in je wijk, de samenleving, de wereld?’ Ik hoop dat OMG verder dan haar christelijke neus durft te kijken.
‘OMG is niet verbonden met een kerk of kerkelijke stroming, kijkt breed en zoekt nieuwe wegen. OMG wil je opnieuw betoveren. Zodat je dichter bij het mysterie van het leven komt en bij wat God of het goddelijke voor jou betekent.’
(OMG)
Bron: OMG
Zie ook: Voormalig advocaat Marina de Kort-de Wolde begon glossy OMG: ‘Onder elke steen zit christendom’ (Trouw)
Beeld: God de vader – S. Hermann & F. Richter (Pixabay)
Zomaar wat gedachten: zonder een eigen kleur kunnen religies en levensovertuigingen niet overleven ben ik bang. Als je niet goed weet wie je zelf bent kun je eigenlijk geen ‘echt’ goed gesprek voeren met een ander. Niet individueel en ook niet als vertegenwoordiger.
Als alle religies en overtuigingen open staan voor alles en geen energie meer steken in het ontwikkelen en verdiepen en overdragen van hun eigen geloof, visie en waarden, hebben we over vijftig jaar qua levensovertuigingen alleen nog maar vijftig tinten grijs over.
En dat zal zo vrees ik niet opwindend of inspirerend of vormend of zingevend zijn. Een gesprek tussen religies is dan niet meer mogelijk, want niemand kan dan nog goed verwoorden wat zijn of haar eigen traditie eigenlijk nog precies inhoudt. Iedereen denkt ook dan misschien nog wel eens na over God, maar ik vrees dat men dan niet meer veel verder dan dat; een gedachte, een schietgebedje. Ik vrees dat de diepere en bredere inbedding van het denken over en geloven in (een) God dan zo vaag geworden zijn dat het geen houvast meer kan geven in alledaagse issues. Waarmee mensen steeds meer hun inspiratie moeten halen uit zichzelf; hun natuurlijke instincten, persoonlijke ervaringen en verhaaltjes van anderen. Ik schrijf met opzet ‘tjes’ want zeker met de vluchtige media van tegenwoordig zal een inspirerend verhaal misschien een dag misschien een week misschien een maand beklijven. En dan zijn er inmiddels alweer tien andere naast gekomen. Daarmee worden het allemaal verhaaltjes. Leven volgens een onderling samenhangend geïntegreerd waardenpatroon zal steeds minder mogelijk zijn als mensen niet meer durven staan voor een eigen traditie. Wat veel verwarring zal geven en het steeds moeilijker zal maken om houvast te vinden in alledaagse issues in een leven. Een leven anno 21e eeuw dat toch al extreem gecompliceerd is geworden en steeds onveiliger wordt ook. Waarden en normen zijn echt niet zo slecht. Ok, het is misschien een zwaktebod om te erkennen dat we dat houvast nodig hebben als we niet in drijfzand terecht willen komen. Daar weet ik alles van. Maar we zijn nu eenmaal geen goden maar mensen.
Persoonlijk ben ik van mening dat de geschiedenis van de christelijke kerk helaas verschrikkelijke misstappen omvat. Individueel, institutioneel en maatschappelijk. Daar worstel ik heel erg mee.
Maar tegelijk laat deze geschiedenis ook zien dat er keer op keer vanuit bijbelse inspiratie en door kracht van Boven nieuwe bewegingen op zijn gekomen die in verzet kwamen tegen deze misstappen. Om recht te doen aan mensen die onrecht leden. Denk aan de reformatie (die heel veel onrecht heeft aangekaart dat door de kerk in stand werd gehouden), denk aan het verzet tegen de slavernij. Die rijkdom is in de christelijke traditie inbegrepen, omdat navolging van bijbelse waarden ook ruimte biedt voor vernieuwing, het doen van recht en het vinden van doorleefde bezielde antwoorden op nieuwe ontwikkelingen. Die ruimte omvat wat mij betreft ook het doordenken en soms zelfs omarmen van inspiratie vanuit andere tradities waar deze een verrijking kunnen zijn voor de christelijke traditie.
Het is in deze tijd al een hele zoektocht op zichzelf om binnen een geloofstraditie te ontdekken hoe God tot ons spreekt temidden van alle ingrijpende ontwikkelingen die op ons afkomen, wat Hij vraagt van mensen die Hem willen volgen.
Ik ben dus heel benieuwd naar OMG Magazine.
Heb even gezocht naar meer info en zag dat OMG staat voor Other, Me, God. Zal vast een knipoog zijn naar de beroemde en beruchte uitroep Oh my God!
https://bladendokter.nl/magazine-omg-over-zingeving-spiritualiteit/
LikeGeliked door 1 persoon