De Verlichting wilde geen religiefilosofie

philosophy-image-question-surrealist-problem-screenshot-163815-pxhere.com (1)

Onder invloed van de Verlichting zijn in de loop der jaren bewust allerlei niet-westerse filosofen uit de canon voor de filosofiegeschiedenis weggelaten. Dit vanuit de gedachte dat die meer met religie of spiritualiteit te maken hadden dan met filosofie. Filosofiedocent Carlo Ierna: ‘Daardoor zijn Chinese, Indiase en Afrikaanse filosofen letterlijk uit de canon weggeschreven. Ook veel vrouwelijke filosofen zijn eruit gegooid.’ Men vond vrouwen te irrationeel om filosofie te kunnen bedrijven. Ierna krijgt nu van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) een Comenius Teaching Fellow van 50.000 euro om de canon van de filosofiegeschiedenis te vernieuwen.


‘Verlichting is het uittreden van de mens uit zijn onmondigheid waaraan hij zelf schuldig is. Onmondigheid is het onvermogen gebruik te maken van zijn verstand zonder leiding van een ander. Aan deze onmondigheid is men zelf schuldig wanneer de oorzaak ervan niet ligt in gebrek aan verstand maar ligt in het gebrek aan beslissing en moed het verstand te gebruiken zonder leiding van een ander. ‘Sapere aude!’: ‘Heb de moed te weten’ (d.i. gebruik te maken van uw eigen verstand), is derhalve het devies van de Verlichting’.’ (Immanuel Kant)


Filosofie was niet altijd zo eurocentrisch en seksistisch
V
olgens de auteur van het artikel Vrouwen waren te irrationeel om filosofie te kunnen bedrijvenredacteur Peter Breedveld, in Ad Valvas, het onafhankelijke platform van de Vrije Universiteit Amsterdam, is de filosofiegeschiedenis niet altijd zo eurocentrisch en seksistisch geweest. 

De oude Griekse filosofen, bijvoorbeeld, waren zich er terdege van bewust dat zij de grondleggers niet waren van de filosofie, en in de Middeleeuwen en daarna werd de invloed van Indiase, Arabische en Chinese denkers erkend.’

Ierna zegt dat het ergens rond de 19de eeuw fout ging.

Onder invloed van de Verlichting werden toen veel stromingen afgeserveerd als irrationeel en ook het idee van de ‘white man’s burden’ speelde mee, het idee dat het de taak van de westerse beschaving was om de volken in Azië, Amerika en Afrika te beschaven.’

Vrouwen afgeschilderd als irrationele wezens
H
et ergste is volgens Ierna het seksisme waarmee vrouwen werden afgeschreven.

Die werden gezien als irrationele wezens die niet genoeg rede hadden om filosofie te kunnen bedrijven. Terwijl in de twee eeuwen daarvoor juist heel veel vrouwelijke filosofische auteurs boeken publiceerden.’

De filosofiedocent geeft er een aantal voorbeelden van en noemt onder meer enkele niet-westerse en vrouwelijke filosofen. Hij wil zulke denkers samen met zijn studenten weer terug in de canon halen om beter te begrijpen hoe het heden zich tot het verleden verhoudt.

De Franse Émilie du Châtelet, bijvoorbeeld, een invloedrijke 18de-eeuwse filosoof, of de Nederlandse Annemarie van Schurman, een 17de-eeuwse feminist avant la lettre. De Ghanees Anton Wilhelm Amo was in de 18de-eeuw de eerste Afrikaan met een leerstoel aan een Europese universiteit. Hij hield zich onder meer bezig met de rechten van zwarten in Europa.’

Oorsprong van de filosofische traditie
N
ormaal wordt de filosofiegeschiedenis in chronologische volgorde van het begin naar het heden behandeld, aldus Ierna, maar hij draait het om en gaat stap voor stap terug de geschiedenis in.

In een vervolgproject kan er samenwerking gezocht worden met andere instituten en disciplines om het project landelijke verbreding te geven. Daarbij kun je denken aan Sinologie, Japanologie en Koreanistiek, maar bijvoorbeeld ook aan classici die langer buiten de grenzen van Griekenland kijken voor de oorsprong van de filosofische traditie.’

Zie: Vrouwen waren te irrationeel om filosofie te kunnen bedrijven (Peter Breedveld, Ad Valvas)

Beeld: pxhere

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

2 Responses

 1. Een mooi en interessant project. Maar inderdaad, met de dreiging van “iedereen zijn/haar eigen canon”. Toen ik rondkeek in wikipedia zag ik daar een behoorlijk kritisch lemma over het verschijnsel “canon”: elitair en potentiel gevaarlijk. Dat gaat richting het “opgeven van de canon”, zoals Kofi Bright bepleitte. En zag ik geen lemma: “Canon van de filosofie”.

  In mijn academische opleiding wijsbegeerte (EUR, vorige eeuw) zat eigenlijk alleen “westerse wijsbegeerte”. Al die NL opleidingsnamen zijn dus behoorlijk beperkt en misleidend. Zelfs bij een “canon van de westerse filosofie” kun je het “oude witte mannen”-syndroom thematiseren. M.i. volkomen terecht.

  Wie was nou Descartes? Naast Confucius en Lao Tse? Wie waren nou Kant en Hegel? Naast Ibn al-Arabi en Ibn Taymiyyah. Waarom Hume en geen Meister Eckhart? Waarom dat vreemde accent op ratio, en geen oog hebben voor andere vormen van kennis? Over homogeniseren en oogkleppen gesproken. Dat kun je dan met een vak “diversifying philosophy” benaderen, maar waar ben je dan helemaal mee bezig? “Doe mij wat meer aandacht voor gender en racisme” … ? Pardon? Is een canon nodig omdat je anders “sneller langs elkaar heen praat”? Dan zou ik echt een ander vak kiezen.

  Kortom: elk idee van een dirigistische bundeling van “wie en wat er toe doet”, “van bovenaf” is heel erg on-“filosofisch”. Kofi Bright. De focus op uitsluitend Griekse filosofie als “De Bron” is al bedenkelijk, wanneer daarbij Oosters (Chinees) gedachtengoed buiten beschouwing wordt gelaten. Oogkleppen. Het verder systematisch buiten beschouwing laten van islamitische filosofische bronnen is een vervolg ernstig tekortschieten.

  Wat je over houdt is een beperkt focus, verkocht als “canon”, waarmee je een volstrekt vertekend beeld van de “liefde voor wijsheid” in stand houdt, een volstrekt vertekend beeld geeft van wat “kennis” allemaal kan zijn, en een volstrekt ontoereikende achtergrond aanbiedt voor menselijk geluk en voor menselijke levenskunst. In de zin van heel-de-mens. Dictatoriaal als het ware. Funest voor elk onderwijs. Al te gemakzuchtig. Lichaam en geest scheiden. Meten is weten. Evidence based. Wij zijn ons brein. En dat soort onzin. Filosofen: denk eens na, ook met je hart!

  Geliked door 1 persoon

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.