Corona en de ontplofte interesse in astrologie

het astrolabium van de astronomische klok kathedraal munster (1)

‘Astrologie laat irrationaliteit toe in onze techno-realistische manier van leven’ zegt Co-Star, dat pretendeert een ‘krachtige engine’ in huis te hebben. Het gebruikt NASA-gegevens in combinatie met ‘methoden van professionele astrologen, om algoritmisch inzicht te genereren over uw persoonlijkheid en uw toekomst’. – Sinds de lockdown worden websites over astrologie meer dan ooit bezocht.

Volgens de Denker des Vaderlands Daan Roovers past de comeback van deze ‘instant-spiritualiteit’ bij het massa-individualisme. Menno Bos in gesprek met Roovers in Vrij Nederland. En een blik slaat dit blog op het spirituele platform voor bewustwording en spiritualiteit Koorddanser over astrologie en COVID-19: ‘De huidige coronapandemie van 2020 stond immers ‘in de sterren geschreven’.

Ontplofte interesse in de astrologie
R
oovers is coronamoe en wil het daar niet over hebben, wel over de ‘ontplofte interesse in astrologie’. Volgens Bos vergaren op sociale media ‘astro-influencers’ miljoenen volgers en volgens een artikel in NRC verkocht Bol.com in 2019 vijftig procent meer boeken over astrologie dan in het jaar ervoor.

Ik vind astrologie onzin,’ zegt Roovers, ‘maar ik hoef er niet tegen te strijden’. Volgens de denker zijn de sterren een manier om een verhaal over jezelf te vertellen, net zoals mensen zeggen: ik ben een blauw persoonlijkheidstype, of: ik kom uit het jaar van de hond. ‘Of het feit dat je vaak te laat komt verklaren door het feit dat je te laat geboren bent’.

Astrologie biedt individuele zingeving binnen het grotere geheel van de kosmos, zonder dat je er andere individuen bij nodig hebt. Dat sluit helemaal aan op onze tijd van massa-individualisme: we zijn wel individualistischer, maar niet onafhankelijker.’ (Daan Roovers)

De kracht van het kleine
K
oorddanser
vindt astrologie beslist geen onzin en graaft diep in de geschiedenis en toekomst van de corona-epidemie. Het platform reikt daarbij naar tekens van de dierenriem voor houvast. Opmerkelijke data worden vervolgens op een rijtje gezet door Ewald Wagenaar in het artikel Corona en astrologie: de kracht van het kleine. Volgens de auteur zullen we in het eerste kwartaal van 2021 terugkijken op een boze droom en zien dat de crisis – zoals altijd – ons een paar boeiende nieuwe dingen heeft gebracht.

De echte hoop moet bij Jupiter vandaan komen, want die komt op 22 december bij Saturnus op schoot zitten. Het wordt het mondiale kerstcadeau van 2020: na het zuur komt het zoet. Het is typisch een energie die past bij een oplossing – vaccin? – die de orde snel gaat herstellen. Een vaccin dat dan kan worden uitgerold zou de samenleving met het herstel kunnen helpen. Een anderhalvemetersamenleving is in ieder geval geen optie voor de middellange of lange termijn. En een andere reddingsoptie is het inzicht in hoe we het beste met de besmetting om moeten gaan. Dan wordt COVID-19 net als andere risico’s: gewoon even opletten. Zo gaan we met slangen om in India, met tbc, pokken, tyfus, griep en andere besmettelijke ziekten. Gewoon even isoleren, opletten en het juiste doen. Klaar is kees. Eigenlijk heel simpel.’ (Ewald Wagenaar)

Corona en astrologie
K
oorddanser
zet alle data van de parabel van Saturnus, Pluto en Jupiter op een rijtje. Toen een astroloog aan redacteur Wagenaar vertelde dat de huidige coronapandemie van 2020 ‘in de sterren geschreven stond’, was zijn nieuwsgierigheid als astrologisch geïnteresseerde gewekt. Tijd dus voor onderzoek naar corona en astrologie. Volgens Wagenaar komt de astronomische parabel van de coronacrisis neer op de samenkomst van een paar acteurs aan de hemel: Saturnus, Pluto en Jupiter.  

Alle markante data van de parabel van Saturnus, Pluto en Jupiter op een rijtje:

5 mei 1819: Saturnus schudt Pluto de hand: wereldwijde cholera-uitbraak. Miljoenen doden.
15 mei 1915: Saturnus schudt Pluto de hand: begin van Spaanse Griep. Miljoenen doden.
7 november 1982: Saturnus en Pluto ontmoeten elkaar weer: na ontdekking in 1981 start AIDS-epidemie met 32 miljoen slachtoffers. 

12 januari 2020: Saturnus schudt Pluto de hand: begin hoogtepunt Corona-epidemie.
5 april 2020: Jupiter ontmoet Pluto: de Corona-epidemie naar een hoogtepunt.
28 juni 2020: Pluto en Jupiter nemen tijdelijk afscheid: de crisissfeer verdwijnt.
10 september 2020: Saturnus dichtbij Pluto, maar geen ontmoeting. Mogelijk kleine oplaaiende epidemie-golf of andere onrust.
11 november 2020: Jupiter ontmoet Pluto opnieuw: kans op oplaaiende epidemie, als lessen niet zijn geleerd.
22 december 2020: Jupiter ontmoet Saturnus: snel herstel van de orde, mogelijk vaccin of andere effectieve maatregelen.
(Uit: Koorddanser)

Zie:

Daan Roovers: ‘De comeback van astrologie past bij het massa-individualisme’ (Vrij Nederland)

* Corona en astrologie: de kracht van het kleine  (Koorddanser)

Foto: PD. 08 02 2019. Opname in de Kathedraal van Münster, de St. Paulus-Dom (D). In het middengedeelte van de klok is een Astrolabium (in de vroege tijdmeetkunde een van de meest geavanceerde instrumenten, door de Grieken uitgevonden) de ‘eigenlijke’ klok, die de fasen van de maan toont en de locaties van de planeten (bouw: 1540 – 1542).

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

3 Responses

 1. Heel interessant. Excuus voor mijn verlate reactie. Op 4 juni lette ik even niet op.

  Die astrologie, en de betekenis er van voor ons leven, de vermeende irrationaliteit en individualiteit er van.

  ‘Astrologie biedt individuele zingeving binnen het grotere geheel van de kosmos, zonder dat je er andere individuen bij nodig hebt. Dat sluit helemaal aan op onze tijd van massa-individualisme: we zijn wel individualistischer, maar niet onafhankelijker.’ (Daan Roovers) Volgens mij kun je in deze duiding “astrologie” met zowat alles vervangen. Blijft het toch een juiste bewering. Gemakshalve houd ik het op “Filosofie” en “Psychologie”. Waarom zou dat in negatieve zin aansluiten bij “individualisme”? Wat wil je daar dan mee zeggen? Waarom zou dat iets diskwalificeren?

  Als we teruggaan in de tijd wordt de mens en zijn wereldbeeld steeds holistischer. Niet individualistischer. De band met de kosmos werd lange tijd erkend als de kern van ons leven. Naarmate we die verder “verliezen”, of er verder van af kwamen/komen te staan, gaat het slechter met ons allemaal, en met onze leefwereld en met onze wereld. Toch? De corona-crisis legt veel uitwassen bloot. Zo boven – zo beneden is een prachtig kort statement over die macro en micro-kosmos. Astrologie was ooit een krachtig instrument om samen te kunnen leven, en betekenis(sen) te kunnen geven en vinden en delen. Niks individualisme!

  Met de westerse verlichting is astrologie aan de kant gezet. Waarom? Geen wetenschap …. Waarom niet? Te subjectief. Onzin. Net zo inter-subjectief of objectief als bijvoorbeeld het recht. Ik spreek uit ervarig. Is er verschil tussen een rechter die een vonnis wijst en een astroloog die een horospcoop opstelt? Ik geloof er niets van. Romeinen spraken over het recht van een ars aequi et boni – de kunst van het goede en rechtvardige. Kunst. Rationeel? En wat versta je daar dan onder? Tot aan de middeleeuwen hoorden astrologen tot de mede-raadgevers in een samenleving (voor een vorst, aan een hof). Als ik zo’n Outbreak Management Team zie, en de mensen en disciplines die er deel van uitmaken), dan denk ik – met vele andere overigens – wel eens aan een verbreding van hun horizon. Astrologen komen dan in beeld. Maar dan moet je niet blijven hangen in een heel beperkt beeld van “rationaliteit” en van “evidence based”. Alsof er niet meer is tussen hemel en aarde ….

  Like

 2. FrankB

  “Saturnus schudt Pluto de hand”
  Daar kunnen wij mensen tijdens de coronacrisis inderdaad een voorbeeld aan nemen – de minimale afstand tussen elk paar planeten in ons Zonnestelsel is wel iets meer dan anderhalve meter (NASA-gegevens). Zullen wij voortaan ook handen schudden op een paar miljoen kilometer afstand?
  Oh wacht, het is een metafoor. Tja, dan hebben die NASA-gegevens ook niet veel zin.

  “Mogelijk kleine oplaaiende epidemie-golf of ander onrust.”
  Ja en ergens in Nederland zal op die datum wel iemand geboren worden.

  “de Corona-epidemie naar een hoogtepunt.”
  Aha, astrologie is niet van toepassing op Zuid-Amerika en Afrika. Daar was op 5 april nog helemaal geen hoogtepunt.
  In Nieuw-Zeeland is de crisis verdwenen, het land is nagenoeg coronavrij. Wat slordig, bijna drie weken te vroeg.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.