‘Zelfkennis blijkt telkens een sleutel,’ zegt Jacob Slavenburg in het voorwoord van De droom van Ha’adam van psychosociaal therapeut Harold Stevens. ‘Als kind tuurde Stevens gefascineerd naar de sterrenhemel en vroeg zich af: ‘Waar houdt het heelal op? En als het dan ophoudt, wat zit daar dan achter…?’ Hij besefte dat zijn verstand te beperkt was om de werkelijkheid waarin wij ons bevinden te kunnen verklaren. Hij worstelde met vragen als: ‘Waarom leef ik eigenlijk en heeft mijn bestaan een doel, een zin? Wordt er iets van mij verwacht?’
Cultuurhistoricus Slavenburg zegt dat Stevens diep ingaat op de kwestie van het lijden.
‘Waarom lijden we? Is er een uitweg uit het lijden? Boeddha hield zich daar al intensief mee bezig. Zoveel eeuwen verder is er nog geen eensluidend antwoord. Harold is op zoek gegaan naar de kern. In heldere taal geeft hij aan dat er een innerlijk conflict aan ten grondslag ligt, wat weer te maken heeft met het (on)vermogen tot zelfreflectie. Zelfkennis blijkt tekens een sleutel.’
Waar komt het kwaad vandaan? Waarom lijdt een mens, waarom lijdt een kind? Welke God, als die al zou bestaan, laat zoiets nu toe? Gedreven vanuit deze nieuwsgierigheid en zijn eigen ziektegeschiedenis als kind, ging Harold Stevens op zoek naar antwoorden.
‘Op zoek in boeken, oude wijsheidsgeschriften en uiteindelijk ook op zoek binnen in zichzelf. Er begon hem iets te dagen. Zou er een mechanisme schuil kunnen gaan achter het leven? Een mechanisme dat dat alles zou kunnen verklaren? En zou kennis van dit mechanisme mogelijkheden kunnen bieden om het leven gemakkelijker en verlichter te kunnen ervaren? Zijn doel werd om het bestaan van dit mechanisme te onderzoeken, te duiden en eventueel te onderbouwen.’
(Uitgeverij Van Warven)
Slavenburg vertelt in zijn voorwoord ook dat in het vragenuurtje na zijn lezingen er altijd veel vragen waren. Vragen over ‘technische’ zaken, over in welke taal die teksten waren geschreven of waarom ze verstopt werden en pas onlangs waren ontdekt, of waarom ze niet in de Bijbel zijn opgenomen. Daar kon hij wel mee uit de voeten. Maar soms was er ook de vraag: ‘maar zelfkennis, hoe doe je dat’? Dan viel hij even stil. Dat was wat moeilijker uit te leggen. Hij vertelde dan vaak wat over antieke inwijdingswegen, maar eigenlijk had hij dan het gevoel dat hij langs de buitenkant bleef. Hij moest de diepte in. Eigenlijk begon daar pas zijn studie:
‘Over die diepte heeft Harold Stevens een indringend boek geschreven, gedreven door zijn eigen zoektocht naar het hoe en waarom van het bestaan. Want naast de vraag ‘wie ben ik’ ligt ook de vraag ‘waarom ben ik hier’. Wat is de zin of het doel van mijn aanwezigheid hier en nu. De zingevingsvraag wordt door vele mensen in stilte gesteld en door filosofen getracht te beantwoorden. Harold is de weg ingeslagen om het bestaan van een onderliggend mechanisme van het leven te onderzoeken en te duiden. Hij gebruikt daar niet alleen zijn eigen ervaringen voor – het is geen egodocument – maar maakt in zijn onderzoek dankbaar gebruik van oude wijsheidsgeschriften, en eveneens van modern empirisch onderzoek, zoals de kwantumfysica*.’ (Jacob Slavenburg)
‘Zelfkennis blijkt hierbij een sleutel te zijn van een slot die velen willen openen,’ zegt recensent Nicole Vrielink. Echter zelfkennis alleen blijkt onvoldoende voor de staat van diepgang waarin De droom van Ha’adam zich bevindt, en Vrielink verwijst naar de pagina waar Stevens schrijft: ‘Het leven duwt mij middels de confrontaties die ‘ik’ in mijn werkelijkheid ervaar, steeds terug in de richting van de oorsprong’ (p.57).
‘Deze confrontaties, ook wel de ervaring van lijden, blijken een belangrijk doel te hebben die vaak over het hoofd gezien worden. Daarnaast blijkt ook deze oorsprong volgens Stevens niet zo simpel te bereiken. Natuurlijk verzet en een poging tot zelfbehoud zijn hierbij obstakels die maar moeilijk te overwinnen zijn.’
* Volgens de kwantumfysica wordt de werkelijkheid verstoord door waarneming. Wat wij waarnemen, is dus per definitie niet meer dat wat het was vóór de waarneming. De uitkomst van een meting, dus ook dát wat wij zintuiglijk waarnemen, vertelt ons nooit de waarheid (zie in het hoofdstuk: De functie en oorsprong van de werkelijkheid).
De droom van Ha’adam | ISBN 9789493175099 | Uitgeverij Van Warven | Verschenen 02-12-2019 | 170 pp | Paperback | Genre: Theologie, Esoterie & Filosofie | €20,00 |
“Stevens’ schrijfstijl valt in het kort te omschrijven als weloverwogen, kalm en zinnig. Beïnvloed door zijn uitgebreide onderzoek, waarvan de indrukwekkende bronnenlijst is toegevoegd, weet hij zijn gepaste geleerdheid in rust over te brengen op de lezer. Dit leest prettig en wekt het vertrouwen van de lezer op. Daarnaast weet hij ook zodanig door te dringen waardoor tussentijdse overdenkingen onvermijdelijk zijn; hierdoor moet alleen wel echt de tijd genomen worden voor dit boek. Stevens ligt met dit boek de steen van de veer op, waardoor deze dankzij zijn van nature verlichte staat in staat is om tamelijk onbelemmerd te kunnen gaan waar het hoort te zijn. Het is een bijzonder boek met diepgang, waarin zowel mentale als emotionele uitdaging te vinden is.”
(Uit recensie door Nicole Vrielink)
Beeld: Wouter Berns – De cover van De droom van Ha’adam werd gemaakt op basis van het schilderij De hemelsnijder (acryl op paneel, 56 x 35 cm, 2018)
Zelfkennis, hoe doe je dat? I.m.o. is er geen weg te wijzen in zelfkennis. Uiteraard dien je zelf niet-activiteit te ondernemen. Maar hoe boor je die Bron in je zelf aan? Ik weet niet eens waarom ik zelf ooit op zoek ben gegaan. Daarnaast: voor iedere deur die zich opent, verschijnt er ook weer een nieuwe deur. En dat is maar goed ook, anders zou je ooit zelfkennis afronden! En dan?
Maar primair is zelfkennis natuurlijk kennis van het zelf, niet al die andere verwante terreinen. En als zelf kom je uiteindelijk weer uit waar je begonnen bent: bij je zelf. Een zelf nog voorbij de leegte van de geest.
LikeLike
@internettoerist
3 dagen? 🤔
Bofkont 😉
LikeLike
Stevens stelt alleszins de juiste vragen. Ik herken in die vragen de beginfase van mijn onderzoek.
Hij slaat ook de nagel op de kop door te zeggen dat zelfkennis de sleutel is. De belangrijkste vraag is dus: wie ben ik? Ben ik wel die ‘ik’ waarvan ik DENK dat ik het ben? Ben ik mijn lichaam, mijn gedachten, mijn zintuigen, enzovoort? Daar begint alles. Het antwoord is verbijsterend. Ik (niet de ‘ik’ waarvan we DENKEN het te zijn), moest drie dagen bekomen van die bewustwording. Het voelt als sterven. Maar ‘dood’ en ‘geboorte’ bestaan helemaal niet. Hoe verwerk je zoiets? Ik had drie dagen nodig, want alles waarvan je DENKT dat werkelijkheid is, stort in elkaar. De wereld is nadien ook nooit meer zoals hij was. De ‘ik’ waarvan je dacht dat je het was, bestaat nadien ook niet meer.
“De DROOM van…” is, mijns inziens, daarom een perfecte titel. Het antwoord op ‘wie ben ik?’ verklaart waarom dat zo is.
“Klop en er wordt opengedaan”, is een algemeen bekende uitspraak. Het begint bij de juiste vragen te stellen. ‘De juiste vragen stellen’ is een synoniem voor ‘op de juist deur kloppen’. Durf voorbij aangenomen “waarheden” te gaan. Onderzoek in plaats van iets aan te nemen. Dat is het tegengestelde van geloof. Het leidt naar kennis. Zelfs het grootste deel van onze “wetenschap” is geloof.
Hoe “klop je op de juiste deur”? Ga op zoek naar jezelf, naar je ‘ik’. Je zal versteld staan.
Vriendelijke groet
LikeLike