Wie zijn wij, de mens?

Frank-Westerman-wij-de-mens-header

‘Wat ís de waarheid? Liepen wij ooit als aap over deze aarde of zijn wij geschapen naar Gods evenbeeld? Religie en wetenschap hebben, zeker in de zoektocht naar de oorsprong van de mens, met elkaar op gespannen voet gestaan. Dat veel oermenskundigen tevens pater waren, is daarom een opmerkelijk gegeven.’ Filosofe Andrea Reuvers, Universiteit Utrecht, schreef voor iFilosofie een reportage over Wij, de mens van Frank Westermans.

De waarheid omtrent de oorsprong van de mens willen achterhalen: een behoorlijke opgave, gedurfd en gedoemd te mislukken. Frank Westerman waagt een poging door met pen en papier in het leven van de overledenen te duiken en een antwoord te zoeken op de vraag ‘wie zijn wij, de mens?’ (Reuvers)

Volgens Reuvers onderscheidt het boek zich van literaire romans over de oorsprong van de mens door het karakter: het is geen fictie, maar een reportage van onderzoek.

‘[Wij kunnen als mens] niet tegen de werkelijkheid op fantaseren. […] De ruwe grondstof die de realiteit aanreikt vind ik zo barok dat ik geen behoefte voel om er nog een krul aan toe te voegen.’ (Westerman)

Reuvers springt heen en weer mee in de tijd in de meeslepende geschiedenis van de mensheid, ze vliegt mee; hangt aan zijn lippen, op zoek naar de waarheid, zich tegelijk afvragend: ‘Wat ís de waarheid?’

Dat veel oermenskundigen tevens pater waren, is daarom een opmerkelijk gegeven. De opgravingen van onze mensachtige voorouders lijken bewijsstukken-tegen-de-schepping, maar toch zochten (juist) de gelovigen mee naar de tussenvorm tussen aap en mens: de missing link.’ (Reuvers)


‘Allemaal slaan we verwoed met onze staart op het water, maar anders dan de walvis menen wij mensen dat ons spetteren ertoe doet.’ (Uit: Wij, de mens)


Wie een poging waagt te omschrijven, zegt Reuvers, wie ‘wij’ zijn, heeft een ‘zij’ nodig.

Zij’ kan gevonden worden in culturen die wij minder humaan vinden: stammen die dichter bij de natuur staan, of mensen uit culturen die ‘onze’ morele normen en waarden niet delen.’

Reuvers vertelt dat de presocraticus Protagoras ruim 2400 jaar geleden al wist dat wij onszelf als maatstaf nemen., en zegt dat Westerman dan ook concludeert dat de mens ‘de afwijking’ is. En dat hij alleen zichzelf heeft uitgeroepen tot de norm.

‘[Tevens zijn wij er] als enige in geslaagd de planeet, de dampkring, zo zwaar te vervuilen dat we eraan doodgaan. […] [O]nze soort [beschikt] over het destructieve vermogen om het leven op aarde – met één druk op de knop – uit te roeien. Toegegeven, ik vínd mensen bijzonder. […] Welkom in het antropoceen.’ (Westerman)

De filosofe vraagt zich ook af hoe we omgaan met vondsten die niet aansluiten bij het gevormde beeld dat we nu van de mens hebben. Door in de geschiedenis van de mensheid te duiken, duik je in de geschiedenis van jezelf. Hij houdt de lezer, bewust of onbewust, continue een spiegel voor.


Wij, de mens sleept de lezer mee in een ongewone, onverwachte reis naar wie wij mensen zijn.’ (filosoof Hans Achterhuis)


De zoektocht naar ‘wie wij zijn’ heeft aangetoond dat we gedoemd zijn te blijven herzien wat we denken te weten. Kennis is relatieve kennis en elke beschrijving heeft een open einde; het is de start van iets nieuws.’ (Reuvers)

Nadat Reuvers het boek dichtgeslagen heeft vraagt ze zich af, in twijfel achtergelaten, gedwongen een stap naar achteren te zetten als de schilder van zijn doek: ‘wie ben ik?’

Zie: iFilosofie

Beeld: Lees Magazine bolcom

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

4 Responses

 1. FrankB

  @Carla: Westerman maakt twee elementaire fouten.
  1) Hij noemt wel dat de term “missing link” typisch 19e eeuws is, maar vermeldt niet dat de term al lang overboord is gegooid, want nutteloos. Zodra er een fossiel A gevonden is dat voorheen een “missing link” was tussen X en Y zijn er twee “missing links” voor in de plaats gekomen: tussen X en A plus tussen A en Y. Ook de radicaalste creationisten lijden aan dit probleem. Zij hebben evenmin een volledige stamboom die teruggaat op Adam en Eva.
  2) Hij zegt dat de Javamens onze voorouder is. Dat is niet het geval. We hebben gemeenschappelijke voorouders. Die woonden hoogstwaarschijnlijk niet op Java. Onze voorouders (en die van de Javamens) zijn in een aantal golven Afrika uit getrokken, zo is op dit moment de gangbare hypothese.

  Like

 2. FrankB

  “Liepen wij ooit als aap over deze aarde of zijn wij geschapen naar Gods evenbeeld?”
  Een bescheiden gelovige of een verstandig ongelovige zou het woordje en hebben gebruikt.

  “zich tegelijk afvragend: ‘Wat ís de waarheid?’”
  Een begrip in naam waarvan veel te veel mensen (en beslist niet alleen gelovigen) elkaar de hersens hebben ingeslagen; een lamlendig excuus voor onnoemelijke wreedheden. Alleen dat al is een uitstekende reden om in gevallen van “gespannen voet” onverkort de wetenschap te verkiezen. En dat moeten we mi ook uitbreiden tot allerlei politieke ideologieën.

  “‘[Tevens zijn wij er] als enige in geslaagd de planeet, de dampkring, zo zwaar te vervuilen.”
  Dat is nog maar de vraag. Er zijn aanwijzingen dat bij voorgaande massa-extincties toenmalige ecologieën (per definitie het product van aanwezig leven) eveneens een belangrijke, misschien wel doorslaggevende rol hebben gespeeld. Zolang we met onze vingers van die knop afblijven is er een dikke kans dat bv. ratten en kakkerlakken ons overleven.

  “hoe we omgaan met vondsten die niet aansluiten bij het gevormde beeld dat we nu van de mens hebben.”
  Tja, ik kan niet voor anderen spreken, maar ik volg JM Keynes in dit opzicht. Hij zou gezegd hebben (ik heb nooit een bron kunnen vinden): als mijn informatie verandert verandert ook mijn beslissing. Hoe zit dat met u, mevrouw, mijnheer?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.