De hemel in kaart of de mysteries van het hiernamaals onderzocht

hemelinkaart
De zeventiende-eeuwse wetenschapper Emanuel Swedenborg was de eerste moderne wetenschapper die de hemel als een bestaande plek beschouwde, en de eerste die hem in kaart probeerde te brengen. Eben Alexander verwijst onder meer naar hem in zijn boek De hemel in kaart, dat afgelopen oktober verscheen. ‘Swedenborg was bijzonder geïnteresseerd in de hersenen en heeft jaren besteed aan het zoeken van de locatie van het bewustzijn; de fysieke locatie van wat in zijn tijd nog ziel werd genoemd.’

Na het verschijnen van Na dit leven door dezelfde schrijver, waren er volgens de uitgever mensen die de bijna-doodervaringen waarover hij schreef, afdeden als onmogelijk. Maar er waren nog veel meer lezers die hem schreven dat zijn verhaal hen diep raakte, op allerlei vlakken. In De hemel in kaart deelt Alexander enkele van de verhalen die hem zijn verteld, en linkt deze aan wat de grote spirituele tradities, wereldreligies en filosofen op de wereld ons vertellen over de reis van de ziel. Alexander over de hemel:

De plek is zo echt als de kamer, het vliegtuig, het strand of de bibliotheek waar je nu bent. Er zijn objecten in aanwezig. Bomen, velden, mensen, dieren. Zelfs (als we de Openbaringen uit de Bijbel of de twaalfde-eeuwse Perzische visionair Suhrawardi of de twaalfde-eeuwse Arabische filosoof en mysticus Ibn ‘Arabi moeten geloven) hele steden. 

De Perzische mysticus Najmoddin Kobra schreef, in een taal die schitterend is door zijn onverschrokken directheid, dat de hemel niet de ‘zichtbare lucht daarboven’ is. ‘Er zijn,’ zo zei hij, ‘andere hemelen, die dieper, subtieler, blauwer, puurder, helderder, ontelbaar en onbegrensd zijn.’ Bedoelde hij echt andere hemelen?  Ja, dat bedoelde Kobra.’ (Uit: De hemel in kaart) 

taedeasmedes


Godsdienstfilosoof, theoloog en schrijver Taede A. Smedes (foto: TAS) schreef er op zijn blog een recensie over De hemel in kaart. Hij bleef sceptisch in zijn recensie maar zei open te staan voor de mogelijkheid dat er werkelijk meer is, dat de werkelijkheid groter en dieper is dan ons denkvermogen – dat immers altijd van onze materiële hersenen gebruik maakt – kan vatten.

Een bijna-doodervaring wordt door Alexander in dit boek beschreven analoog aan een inwijdingsritueel uit de oude mysteriegodsdiensten, die ook in het teken van de eigen dood en de opstanding stonden. Volgens Alexander hadden die mysteriegodsdiensten al een idee dat de werkelijkheid groter en dieper is dan het oog kan waarnemen, de hand kan voelen of het oor kan horen.

Dat steeds meer mensen ervoor uitkomen dat ze soortgelijke ervaringen hebben gehad, betekent voor Alexander dat er een soort van bewustwordingsproces gaande is, een transformatie van het menselijk bewustzijn, die echter heel langzaam en met veel tegenwerking verloopt. Dit zijn uiteraard ideeën die verder niet te verifiëren zijn. Toch vond ik de analogie met mysteriegodsdiensten prikkelend en interessant.’ (TAS)

dehemelinkaartVolgens Smedes brengt dit boek vooral troost voor mensen die hier en nu met pijn en in verdrukking leven, die rouwen om een overleden naaste, en houdt dit boek vooral lessen voor levenden in, wil het vooral zin geven aan wat er hier en nu gebeurt, het idee dat wie en hoe wij zijn opgenomen is in een groter, alomvattend en zinvol geheel dat onze individuele levens overstijgt en waar we via het denken of door wetenschappelijk onderzoek geen grip op kunnen krijgen.


Een diepgaander begrip en verdere interpretatie zullen een grondige herziening vereisen van onze ideeën over bewustzijn, causaliteit, ruimte en tijd. Sterker nog, een aanzienlijke versterking van de natuurkunde, die de realiteit van het bewustzijn (ziel of geest) volledig omarmt als de basis van alles, is nodig om het diepe mysterie in de kern van de kwantumfysica te overstijgen.’ (Uit: De hemel in kaart)

Zodra de wetenschap niet-fysieke verschijnselen gaat onderzoeken, zal zij in tien jaar meer vooruitgang boeken dan in alle voorgaande jaren van haar bestaan samen. – Nikola Tesla (1856–1943)’ (Uit: De hemel in kaart)

De hemel in kaart – Een neurochirurg onderzoekt de mysteries van het hiernamaals | Eben Alexander met Ptolemy Tompkins | Oorspronkelijke titel The Map of Heaven | © 2014 by Eben Alexander MD | Vertaling Fabe Bosboom | Omslagontwerp: Pinta Grafische Producties | © 2014 | A.W. Bruna Uitgevers B.V. | Amsterdam | ISBN 978 94 005 0408 0 | nur 728 

EbenAlexanderDr. Eben Alexander (foto: ebenalexander.com) werkt al meer dan vijfentwintig jaar als universitair neurochirurg, waarvan vijftien jaar aan Harvard Medical School in Boston. Hij schreef De hemel in kaart in samenwerking met Ptolemy Tompkins, redacteur voor de tijdschriften Guideposts en Angels on Earth en auteur van vier boeken. Zijn artikelen verschenen onder meer in Harper’s, The New York Times en The Los Angeles Times. Eben Alexanders eerste boek Na dit leven was een internationale bestseller. Het boek is vertaald in bijna veertig talen en wereldwijd werden er meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

Gerelateerd: Een wetenschappelijk argument voor de eeuwigdurende ziel

Zie ook: Neurochirurg Eben Alexander biedt troostrijke boodschap voor de levenden. (boekbespreking)

Illustr:
ad.nl

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

16 Responses

 1. @Joost: onder het topic Het heelal, ontstaan uit intelligentie of chaos.

  Ik plaats deze post hieronder nog wel een keer als reactie op jouw post van 8 december 2014 13.08. (onder hetzelfde topic).

  @Joost, de hele menselijke geschiedenis bestaat toch uit voorspel tot (wapenstilstand) oorlog en oorlog voeren, je zou haast geneigd zijn te denken dat de mens genetisch gepredisponeerd is zijn eigen soortgenoten te bevechten te overheersen en uit te buiten,

  De geschiedenis heeft ons uiteindelijk geleerd dat we er niets van hebben geleerd.

  Zelfs in onze huidige moderne tijd met al onze wetenschappelijke verworvenheden o.a neurologische inzichten zitten we alweer op de rand van een koude oorlog.

  De wezenlijke drijfveren die hieraan ten grondslag liggen hebben we geen macht over. Dat is de cruciale factor.

  Like

 2. Dit artikel gaat over de vraag of de hemel bestaat, en in welke hoedanigheid. In het Thomas evangelie logion 50 las ik :

  Jezus zei:
  Als ze je vragen: Waar kom je vandaan?,
  zeg dan: Wij zijn gekomen uit het licht,
  van waar het licht uit zichzelf ontstond.
  Het is opgestaan en openbaarde zich in hun beeld.
  Als ze zeggen: Wie ben je?,
  zeg dan: Wij zijn zijn kinderen
  en de uitverkorenen van de levende vader.
  Als ze vragen:
  Wat is het teken van de vader die in jou is?,
  zeg dan: Het is een beweging en een rust.
  Die laatste zin kun je op verschillende plaatsen terugvinden : in de TAO, de BhavagadGita en in Gesprek met de Verlosser, NHC III.5
  U bent het bewustzijn en de volkomen rust der eenlingen.

  Dat licht zou je kunnen verbinden met de lichtverschijnselen in een BDE.

  Like

 3. Theo

  Misschien heeft Bemmelen een wat beknopt idee van beschaafd zijn, nooit geweten dat beschaafd zijn iets te doen had met wiskunde begrijpen of natuurkunde, natuurlijk is de mens daar geweldig beschaafd door geworden (als u sarcasme snapt.)

  Like

 4. joost tibosch sr

  van Bemmelen/Egbert Jullie hebben het hopelijk toch niet over die “Hebreeërs” die in het germaanse denken van de eerste helft van de vorige eeuw zo “in”-“uit” waren? Gelukkig hebben we aan die periode nog de, zij het dan niet wiskundige, “Verklaring over mensenrechten” over gehouden.

  Like

 5. @Carla maar hoe halen ze het dan het bordje, ook met gestrekte armen. 🙂

  Maar mooi stukje symboliek.

  Heer van Bemmelem zegt: Het was ook niet besteed aan de hebreeers, dat was een onbeschaafd volkje, van wiskunde hadden ze niet veel verstand maar des te meer van wisselkoersen en woekerrente.

  Ik vrees dat daarin wel een kern van waarheid zit.

  Like

 6. Het boek met bijna- dood- ervaringen , “”Sterven en opnieuw geboren worden in Liefde”,waaraan ik heb meegewerkt, is 29 november uitgekomen. Het is heel interessant de andere ervaringen te lezen, met de verschillende manieren van- al dan niet -verwerken. Misschien kan dit boek helpen bij het leren accepteren van een BDE , ook door andere mensen.

  Like

 7. Carla

  ‘ De hemel in kaart …’

  Iemand wordt door Petrus rondgeleid in het ‘hiernamaals’ . In de hel ziet hij ziet hij prachtige met duur linnen gedekte tafels, vol met de heerlijkste gerechten. Toch zien de ‘gasten’ aan die tafels er allemaal lusteloos en uitgehongerd uit.
  Het probleem is dat ze het voedsel niet naar hun mond kunnen brengen omdat ze hun armen niet kunnen buigen.
  Daarna wordt de man rondgeleid in de hemel. Daar staan soortgelijke tafels, met dezelfde gerechten. En ook de ‘ gasten ‘ hier kunnen hun armen niet buigen. Maar ze zien er weldoorvoed, gezond en gelukkig uit.
  Hoe kon dat?
  Wel … ze voeden met gestrekte arm degene die tegenover hen aan tafel zit.

  ‘ In afwachting van nadere studie van de wetenschap. ‘ 😉

  Like

 8. De heer van Bemmelen, geschiedenisleraar Thomas More College

  Er is een geweldige hoeveelheid heelbollen die rondwentelen in de lege ruimte. Ook onze aardbol wentelt mee. Zo dacht men er in de oudheid over, lang niet gek als je zo dat hedendaagse gebrabbel hoort over een plaats waar pleisters worden uitgedeeld die duur betaald moeten worden.
  In de oudheid waren veel natuurverschijnselen niet verklaard, zo heeft een schrijver wel eens van Mozes een natuurkundige willen maken omdat het nogal een lucratieve geest was. Uiteindelijk bleek dat toch tegen te vallen. Hij wist wel goed te vertellen wat joden moesten doen, van analytisch nadenken hadden ze niet veel kaas gegeten. Het was ook niet besteed aan de hebreeers, dat was een onbeschaafd volkje, van wiskunde hadden ze niet veel verstand maar des te meer van wisselkoersen en woekerrente.

  Like

 9. Bastine

  Gister een hele uitzending van brand;s boeken met Willem Jan Otten die vond dat we de uitdaging moesten aangaan om over de dood heen te denken in ons niet bekende beelden en patronen. Een hele klus evengoed, zeker omdat de tendens de andere kant opgaat. Men haalt de dood naar voren omdat men geen zin heeft om te lijden, dit lijden voor probeert te zijn door euthanasie. Zelf heeft hij het over een dakraam in de hemel, volgens mij ben je dan af.

  Like

 10. joost tibosch sr

  Het befaamde komende “Koninkrijk der Hemelen” werd oorspronkelijk joods en ook door Jezus gedacht als anders dan en als toekomst van onze niet perfecte wereldrijken . In vergelijking met de Rijken en Koninkrijken die we ken(d)nen speelt daabij groeiende eenheid van mensen in liefde een beslissende rol en een steeds meer achterwege laten van macht over anderen. “Hemel” is oproep tot inzet van mensen in liefde en wordt uiteindelijk voltooid in God, die van mensen houdt.. “Hemel” is zo een actief gebeuren van mensen en God naar ideale toekomst in de uiteindelijke werkelijkheid van God. (“van kleinste zaadje naar grootste mosterdstruik”) Slechts in die contekst zou er , dunkt me,en voor mij niet zo noodzakelijk, misschien ën dan met moeite, sprake kunnen zijn van een theologisch gedachte “eeuwige ziel” uit latere tijden.

  Like

 11. -Inderdaad. E=mc2. moet uitgebreid worden tot de volledige werkelijkheid van E=mc2=Psy , waar Psy een algemeen absoluut, logisch bewustzijn is, dat aan de basis van alle zijn en evolutie ligt, en niet nader kan omschreven of begrepen worden …

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.