Bijbelteksten kunnen explosief materiaal bevatten

Bijbelteksten kunnen zich achteloos voordoen, maar explosief materiaal bevatten. En dat zit volgens het Nederlands Dagblad onder meer in het verhaal van Reinier Sonneveld. Schrijver-theoloog Sonneveld en wetenschapsjournalist dr. René Fransen vroegen een aantal schrijvers en wetenschappers hoe zij God beleven in de natuur. Ze nodigden dichters uit, biologen, natuurkundigen, meteorologen, theologen, filosofen.

Uit ‘De huisdieren van Jezus, door Sonneveld: ‘Jezus doodt wel na zijn opstanding en toch zal er na onze opstanding géén dood zijn? Hoe kan dat? Hoever reikt Jezus’ redding? Is die alleen voor mensen bestemd? Geldt ze de hele kosmos? Het lijkt wellicht wat al te serieus, maar de Bijbel beschouwt Jezus’ opstanding als de belangrijkste gebeurtenis van de geschiedenis. Dan is het niet snel overdreven de details van zijn verschijningen te onderzoeken. Zeker als diegene die de dood overwint, daarna zelf toch nog doodt.’

‘Het boek van de natuur’  is een full colour boek, met schitterende illustraties en betoverende teksten. Samen vormen de bijdragen een veelstemmig loflied op de schepping en op God. De bijdrage van Fransen bestaat uit een ‘fotoreportage’ van het heelal en het artikel ‘Schepper naast God’, over hoe mensen de schepping kunnen aanpassen. Met onder meer bionische handen, gentechnologie en een scheutje transhumanisme.

Fransen: ‘Verwacht geen al te grote polemieken, theologische vernieuwingen of stellingnames in dit boek, de diverse auteurs maken allemaal hun eigen punt, de belangrijkste rode lijn is de verwondering over de schepping. Wel zal Bert van Veluw bijvoorbeeld onderzoeken hoe het natuurlijke kwaad te rijmen is met een goede God, gaat Pieter Gorissen in op fabeldieren in de Bijbel en wordt er regelmatig verwezen naar de leeuw die zijn prooi uiteindelijk van God krijgt.’

Het boek van de natuur, ISBN 10: 9058815757, ISBN 13: 9789058815750, Uitgever: Buijten en Schipperheijn B.V.

René Fransen studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en deed aansluitend promotieonderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, leidend tot een proefschrift dat hij in 1994 met succes verdedigde. Later verschoof zijn interesse naar de journalistiek. Vanaf 1996 werkt Fransen als wetenschapsredacteur voor de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast schrijft hij wekelijks voor het Nederlands Dagblad en af en toe voor CV•Koers, BioNieuws en De Ingenieur.

Reinier Sonneveld werd geboren in 1978. Na een lange zoektocht werd hij christen. De boeken die hij over dat geloof ging schrijven, gaan over de vragen waar hij zelf tegenaan loopt: Waar is God in het lijden? Is het geloof nog relevant in de 21ste eeuw? Zijn religies niet intolerant? Hoe weet je of het waar is? Zijn stijl is speels en zoekend.

Zie: Het boek van de natuur (René Fransen)

En: De huisdieren van Jezus (Nederlands Dagblad)

About Paul Delfgaauw

‘Zinzoeker’ Paul Delfgaauw, opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’), verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Vanaf de eerste dag dat op de lagere school in de catechismusles de vraag werd voorgelegd waartoe de mens op aarde is, werd dat het zingevend en -zoekend levensthema. Grasduinen door boeken, tijdschriften en kranten en later de digitale media met verhalen over 'Meer' – met het innerlijk weten dat God, De Eeuwige, het Al, op Zijn wijze deel uitmaakt van al het leven. Op kritische wijze wordt zin en onzin van religie en filosofie beschouwd en eveneens het gedachtegoed van ‘niet-religieuze’ levensbeschouwingen. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd toenemend stof tot nadenken over goden en mensen, en hun zoektocht naar elkaar. Dit blog staat niet bol en vol van de eigen ‘mening’, maar vooral van wat tot nadenken stemt. Minder toegankelijke stof wordt wat toegankelijker gemaakt door samenvattingen en/of doorverwijzingen naar relevante links, zo nodig aangevuld met passende en aanvullende teksten van anderen.

6 Responses

 1. Apen eten bananen
  Ik eet een banaan
  Ik ben een aap

  Wat gaat hier mis?

  En verder verwijs ik naar het boek, dat geenszins bedoeld is om dingen op te blazen maar hopelijk wel aanzet tot nadenken. En vooral tot verwondering over musjes, taxuxbomen en gebakken vis.

  Like

 2. joost tibosch sr

  Dat bijbelteksten explosief materiaal bevatten, weet ik na een leven bijbelstudie en poging tot christenzijn maar al te goed, ik zoek hierboven vergeefs naar voorbeelden. Wat bijbel betreft merk ik vaak dat “koppen” veelbelovend zijn, maar dat inhoud erg tegenvalt. Met de bijbel in de hand blijft men blijkbaar iammer genoeg erg vlug te veelbelovend te zijn!

  Like

 3. André

  quote:en wordt er regelmatig verwezen naar de leeuw die zijn prooi uiteindelijk van God krijgt

  Dit houdt dus in dat de mens al God is want de mens geeft de leeuw zijn prooi in de dierentuin

  Like

Reacties welkom. Er kan gemodereerd worden.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.