Klimaatverandering en de zondvloed

Gericault-deluge

Student Religiewetenschappen Justin Spoor schreef het ‘ontbrekende hoofdstuk van onze prehistorie’ in Spijt van de Goden (2019). In de laatste jaren van het gymnasium puzzelde hij aan de theorie achter een kunstmatige schepping. In de inleiding vertelt hij erover. De theorie werkte hij verder uit bij zijn studie van geschiedenis en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Ook al bestaan er theorieën zoals die van de Oerknal, deze geeft bij lange na geen antwoord op de vraag hoe of waarom alles precies begon.’

Zulke zaken zijn te groot om te onderzoeken in een mensenleven in het begin van de 21e eeuw, dus ik moest dichter bij huis beginnen. Het ontstaan van de mensheid leek een goed beginpunt. In dit korte werk zal blijken dat niet alles bekend is over het ontstaan van de mensheid. Natuurlijk spreek ik hierbij de evolutietheorie niet tegen, maar ik neem hem ook niet voor lief. Het geloof in de wetenschap zal aan de kaak worden gesteld.’

Spoor vertelt dat het doel van Spijt van de Goden is meer onderzoek te doen in de richting van de Zondvloed, verloren beschavingen en kunstmatige schepping. Hij vindt dat de lezer het natuurlijk ook kan gebruiken om zijn eigen kijk op de realiteit te verbreden. Voor de religieuze lezer wil hij sterk benadrukken dat dit werk geen aanval is op religie. Het zou religie en wetenschap juist dichter bij elkaar kunnen brengen. Zelf is Spoor niet religieus opgevoed, maar onder meer via berichten in de nieuwsmedia is hij zich gaan afvragen wat de betekenis is van ‘God’.

Ik heb religie nooit gezien als willekeurige onzin of iets irrationeels, maar ik had nooit de behoefte me volledig toe te wijden aan zoiets. Net zoals de doorsnee Nederlander hield ik het op afstand, maar waardeerde het. Maar toen ik merkte dat veel tijdgenoten in mijn omgeving religie zagen als verouderd en als iets irrelevants ging bij mij een alarmbel rinkelen. Zijn oude religieuze teksten dan niet langer relevant?’

Hoe kan het anders zo zijn dat wij mensen zo knap gebouwd zijn en het universum zo ingewikkeld in elkaar zit, vraagt de student zich af. ‘Wat zijn antwoorden op vragen zoals hoe dit alles is ontstaan?’ Hij kan geen antwoord geven op die vraag, maar het feit dat wij deze realiteit kunnen observeren met alle natuurwetten van dien betekent voor hem dat er een mysterie bestaat dat groter is dan de mensheid.

Spijtvandegoden

God had spijt van de creatie van de mens, zo beseft Spoor als hij in Genesis leest dat de mens zal worden weggevaagd door de Zondvloed. Spijt van de Goden wil een nieuw licht laten schijnen op die weggevaagde beschaving.

Voor de benadering van dit werk bestaat een vergelijkbare, maar niet dezelfde, theorie. Deze theorie is in verschillende landen bekend onder de naam ‘ancient aliens,’ ‘Prä-Astronautik,’ ‘antiguos astronautas,’ of ‘anciens astronautes.’ De zogenaamde ‘aliens’ of ‘astronauten’ worden hierbij gezien als een technologisch geavanceerde beschaving die beter bekend staat als de ‘goden’.’

Dit laatste klinkt alsof Spoor oeroude boeken zoals Waren de Goden astronauten? heeft ontdekt. Nogal controversieel, maar voor een jonge student schijnbaar gloednieuw. De andere vraag die Spoort stelt, komt me boeiender voor: is een van de oorzaken van die watersnoodramp misschien klimaatverandering? Hij wijst op verschillende bewijzen voor deze ramp, zo’n 12.800 jaar geleden. Als die ramp zich toen voordeed vindt hij één ding zeker: er ‘ontbreekt een hoofdstuk van onze prehistorie’. En dat is tevens de ondertitel van Spijt van de Goden.

Niet alleen de schepping van de mens en het wegvagen van diens eerste beschaving worden in dit werk behandeld, maar ook de problemen die daaruit voortvloeien voor de huidige modellen. Immers zijn de huidige historische modellen niet langer voldoende als de mens vanaf het begin van zijn bestaan al in contact stond met een technologisch geavanceerde beschaving. Als er daadwerkelijk een ‘goddelijke’ beschaving aanwezig was op aarde, klopt ook het psychologische model niet, waarbij ervan uit wordt gegaan dat goden voortkomen uit menselijke emotie.’

Spijt van de Goden | Justin Spoor | 9789402189339 | maart 2019 | Uitgever: Brave New Books | € 15,79 | E-book € 5,-

Schilderij: Zondvloedscène (Scène de déluge) van Jean Louis Théodore Géricault (1791–1824) – De naam is niet van het woord ‘zonde’ afgeleid, maar van het Middelnederlandse ‘sintvloet’, grote vloed. De zondvloed (Eng. deluge; Fr. déluge) is de wereldwijde overstroming die in het derde millennium voor Christus als Godsgericht de aarde trof en al het menselijke en dierlijke leven op het land verdelgde. In de ark van Noach was er echter ontkoming.’ (Christipedia)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

4 Responses

 1. FrankB

  De Zondvloed stelt niets voor. Kinderspel.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Massa-extinctie

  Ik vind het best hoor, “God had spijt” – maar dan wel een keer of vijf, zes, zeven. Als je wetenschap tenminste niet wilt tegenspreken. Maar Just wil dat stiekempjes wel, zo heb ik de indruk. Dat een student religiewetenschappen de evolutietheorie niet voor lief neemt, het zal wel. Waarom zou hij dan wel de zwaartekrachtstheorie van Newton en/of van Einstein voor lief nemen? Waarom zou ik daar meer van onder de indruk moeten zijn dan hij van mij, als ik de religiewetenschappen niet voor lief wens te nemen? Het zo dwaas allemaal – alsof een boekhouder de werkwijze van een loodgieter niet voor lief neemt.

  “Zijn oude religieuze teksten dan niet langer relevant?”
  Vergeleken met het verhaal dat de wetenschap vertelt van Oerknal tot wij, hier en nu zijn die teksten inderdaad niet langer relevant. Ze voegen niets toe aan ons begrip van dat verhaal – alleen van de mensen die destijds die verhalen vertelden. En zoals hierboven duidelijk gemaakt stellen ze maar weinig voor.

  Like

 2. We mogen aannemen dat op aarde uitzonderlijke gebeurtenissen mogelijk zijn zoals extreme aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen …

  Like

 3. matteesdijk

  De zondvloed is vrijwel zeker ontstaan door de ontploffing van het vulkaan eiland Thera (nu bekend als Santorini) . Het heeft een tsunami veroorzaakt in het Middellandse zeegebied en was dus niet wereldwijd. Ongetwijfeld heeft het rijk in Mesopotamië daar onder geleden, maar het is zeker geen massa-extinctie geweest. De mythe van de ark van Noach komt daar vrijwel zeker vandaan.
  Wat betreft de Goden als aliens, dat is echt klinkklare onzin. Elke technologie komt tekort om de lichtsnelheid te halen en zelfs dan zouden astronauten nog vele tienduizenden jaren of miljoenen jaren onderweg moeten zijn. Het heelal is zo onbevattelijk groot dat beschavingen nooit met elkaar in contact zullen komen, laat staan elkaar bezoeken. Als mensen afstammen van die aliens, waarom is ons DNA volkomen concordant met alle andere dieren op aarde? Hebben de aliens ook een ark gehad? De enige , maar wel zeer onwaarschijnlijke, mogelijkheid zou kunnen zijn dat robotruimtevaartuigjes , gestuurd door aliens, hun DNA hebben geplant 800 miljoen jaar geleden en zo in de wereldzee van toen de Cambrische explosie van de evolutie hebben getriggerd. Maar Godenverering hierom en parallellen met de ark van Noah, zie ik niet.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.