‘We leven in een enorm spannende tijd die een algeheel ontwaken laat zien in de gehele wereld. Oude waarheden blijken opeens niet zo waar meer te zijn. Problemen lijken niet opgelost te kunnen worden met het oude bewustzijn. Verdeeldheid in religies maakt langzaam plaats voor een universele spiritualiteit die in het hart wordt gevoeld. De wereld is in beweging, want het bewustzijn van de mensheid is in beweging. Nieuwe visies, vergezichten, ontdekkingen en initiatieven duiken overal op.’
Zo begint de welkomstpagina van Bres, Bewustzijn in beweging. Het magazine noemde zichzelf vroeger Kroniek van de beschaving, het ‘eerste tijdschrift voor andersdenkenden’. De boekjes (Bres Planète, foto: delcampe.net)) lagen altijd op mijn nachtkastje en soms nog steeds. Een verlichtende verademing toen ik het jaren geleden voor het eerst ontdekte en stuk las. Het is sinds een jaar vernieuwd, verschijnt nu full colour en telt 96 pagina’s.
‘Verder kijken dan je neus lang is, daar gaat het om. We zijn zeker niet zweverig, wel spiritueel. We proberen dieper te graven dan andere bladen over spiritualiteit. Dat kan doordat wij werken met themanummers.’ (Emy ten Seldam in Elsevier)
Volgens Elsevier biedt BRES (foto: Bres) al een halve eeuw – sinds 1965 – een podium aan onorthodoxe auteurs met eigenzinnige, en af en toe wat curieuze, opvattingen op het raakvlak van religie, wetenschap en cultuur. Het was een commercieel succes en behandelde kwesties van geestelijke aard waarvoor aanzienlijke belangstelling bleek te bestaan.
‘Vrije geesten als de schrijver Simon Vinkenoog (foto li: Vinkenoog – Bres) konden er hun ei kwijt, net zoals rozenkruisers en aanhangers van ufo’s. De buitenwacht keek soms met verbazing toe. Maar wat betreft tal van onderwerpen, van bijna-doodervaringen tot reïncarnatie, kan niet anders worden vastgesteld dan dat BRES een pioniersrol vervulde.’ (Elsevier)
Volgens Gerry van de List (Elsevier) probeert Bres al een halve eeuw lang het inzicht in ons geestelijk leven te vergroten, volgens Bres zelf zonder zweverig te zijn. Het blad is opgericht door een oud-medewerker van Elsevier, Teddy Klautz (1904 – 1990), toen al uit zijn opgebloeide interesse in spiritualiteit. Bres oefende grote invloed uit in een tijd dat de kerken begonnen leeg te lopen.
‘Doordat elk nummer een ander thema behandelt, kan diep op het onderwerp worden ingegaan, vanuit verschillende invalshoeken en met de visie van de huidige tijd. Daarbij vormt telkens een serieuze spiritualiteit de rode draad in het themanummer, een spiritualiteit die voor iedereen herkenbaar is omdat ze universeel is, niet gebonden aan uiterlijke dogma’s en rituelen, en innerlijk beleefd en ontwikkeld wordt.’ (Bres)
BRES Magazine verschijnt 6 x per jaar en elk nummer behandelt een specifiek thema.
Zie: Pioniersblad voor andersdenkenden viert vijftigste verjaardag
en: Bres, Bewustzijn in beweging
Foto: Detail cover Bres
Hoi Corrie,
Misschien hebben we niet eens een nieuwe taal nodig. Alleen maar een hart dat open staat. Wat zich kan ‘verliezen’ in de schoonheid van het mysterie, dat leven heet. Weg stappen uit het willen verklaren, wat niet te verklaren is…..brengt je ( mij ) 😉
naar voelen, ervaren, beleven.
En dan:
‘Spreek je niet meer, dan kan je alleen nog maar zingen.
Dan kan je geen uiteenzetting meer geven, doch alleen maar hymnes schrijven.
Dan kan je geen filosoof meer zijn, maar enkel nog psalmist worden. ‘( Leo Sjestov )
Veel plezier bij het lezen van Bres, thema Paradijs.
LikeLike
– Het is kwestie van de eenheid te vinden in wat men de materiele en wat men de idealistische voorstelling van die wereld maakt ..
– Het materiele zal dan eerder als ideele moeten gezien worden ; zodat de wereld er dan toch een wordt ” als wil en voorstelling” vanuit een ongekende logos …
LikeLike
Ik denk, dat we moeten leren de materiele wereld in balans te brengen met de spirituele wereld. Zou je daar een nieuwe taal voor moeten ontwikkelen? Ga proberen de Bres met het thema Paradijs te kopen. Moet misschien besteld worden?
LikeLike
Een wereld met vele gescheiden culturen kent vanzelfsprekend zelfs schrikbarende culturele en religieuze verdeeldheid In een multiculturele wereld ontstaan kansen dat die vele culturen en levensbeschouwingen elkaar,zonder elkaar verplicht na te praten leren kennen en begrijpen. Een wereld met wereldcultuur en groeiend wereldgedrag krijgt na alle verscheidenheid en verdeeldheid in verleden kansen op wereldgemeenschap, waar mensen wereldwijd leren samenleven en samenwerken..
Door steeds groter houvast in mensenrecht ontstaan kansen op en door een wereld van echt, reken maar moeizaam, verenigde mensen en naties. Mensen kunnen die kansen grijpen, er slordig mee omspringen en ze kunnen die kansen verkwanselen. Door pioniers kan mensengeschiedenis een ongekende vlucht nemen, zelfs met pioniers kan mensengeschiedenis ook onverbiddelijk hard tegenvallen.
LikeLike
@ carla We houden de zonzij, blijven positief denken, zei mijn moeder, als het weer eens tegen zat.
This rover( venturer) crossed over, uit On the sunny side of the street
LikeLike
Jammer Paul. Verlies je pionier zijn niet. Grenzen verkennen, doorgangen vinden en zien welk perspectief zich laat ontdekken kan bijdragen voor een mens(heid) in beweging.
Wat was hoeft niet verworpen te worden.
Wat is en kan komen evenmin.
De horizon verbreden, de verbeelding voeden…..I love it. 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn blog moest verwijderd worden van de Facebookgroep Geloof en Wetenschap… Er is nog veel pionierswerk nodig. 😦
Ik heb wel de commentaren overgenomen daar, en plaats ze hieronder.
• Jan-Peter de Jager Er is niets universeels aan louter innerlijke spirituele beleving en geen uiterlijke rituelen en ‘dogma’s’. Het is een modern/postmodern verschijnsel.
2 uur · Vind ik leuk
•
Remco van Mulligen Dat. Plus: ik mis de link naar het thema geloof en wetenschap.
56 min. · Vind ik leuk
•
Paul Delfgaauw Bres schrijft over geloof, religie, cultuur, maar ook over wetenschap. Misschien wetenschap die nog niet zo is ingevoerd, maar wel raakvlakken heeft tussen religie en wetenschap. Misschien wetenschap waar nog veel ??? bij staan, maar wetenschap stoelt op verwondering, pionieren, en het onmogelijke – het ongelooflijke – onderzoeken. Sommige zaken kan je dan terzijde leggen, maar andere verder bestuderen.
41 min. · Bewerkt · Vind ik leuk · 1
•
Remco van Mulligen Heb je daar voorbeelden van? Ik heb nu een beeld van een heel postmodern, zweverig, speculatief soort wetenschap. Maar ik had voor deze post nog nooit van Bres gehoord, dus ik denk dat ik vooral wat meer info nodig heb om dit concreter te maken voor mezelf.
41 min. · Vind ik leuk
•
Paul Delfgaauw Bres schrijft over heel veel. Over (de dood van) God,maar ook over Krishnamurti, over taal, natuur, techniek, enz. enz. Het wordt nu uitgegeven dor AnkhHermes, misschien kan je het zo een beetje plaatsen? Bres kijkt over grenzen heen waar anderen, gehi…Meer weergeven
34 min. · Bewerkt · Vind ik leuk
•
Remco van Mulligen Wetenschappers geloven niet in het onmogelijke, lijkt me. Ze willen de werkelijkheid analyseren, verklaren. En ze geloven dat dat mogelijk is. Ik vind het nog steeds lastig om Bres te plaatsen, maar hun idee dat anderen ‘gehinderd door dogma’s’, iets n…Meer weergeven
30 min. · Vind ik leuk
•
Rene Fransen Paul, je blog is feitelijk een korte beschrijving van Bres. Maar dat ze soms ook over wetenschap schrijven is te mager voor deze groep. Gelieve deze post te verwijderen. (En voor de goede orde, ik heb ooit een boekrecensie in Bres gepubliceerd, toen ik op ander vlak met de eindredacteur samenwerkte.)
27 min. · Vind ik leuk
•
Paul Delfgaauw Remco van Mulligen, als je vastzit aan dogma’s kan je niet verder kijken en zie je dingen eenvoudigweg niet. Het is misschien zoals een van de reacties die onder mijn blog staan, schreef:
“Mooi, wat ik elders ( de site van Bres ) las…..dat afwijkende meningen ( beschreven in oudere jaargangen van het blad ), nu ingeburgerd geraken.”
7 min. · Bewerkt · Vind ik leuk
•
Paul Delfgaauw Rene, het is echt geen reclame, maar het boeit mij hoe ze schrijven over de verdeeldheid van religie en kijken naar universele spiritualiteit. Dat is boeiend. Is op Geloof & Wetenschap dan alleen maar exacte wetenschap mogelijk? Wetenschap is toch zoeken, een beetje over grenzen gaan en hardop nadenken? Was het niet Einstein die zei: ‘Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal.’ wink-emoticon
20 min. · Bewerkt · Vind ik leuk
•
Paul Delfgaauw P.S. Einstein zei ook nog: ‘Het mooiste wat we kunnen meemaken, is het raadselachtige. Daar komt alle ware kunst en wetenschap uit voort.’ wink-emoticon
15 min. · Vind ik leuk
•
Rene Fransen Sorry, Paul, we willen een beetje de grenzen van de groep bewaken. Dit gaat er echt overheen.
2 min. · Vind ik leuk
LikeLike
Dank je wel Paul, de Bres kende ik van naam, vanuit de vrije scholen. Het deed me denken aan een bres, als gat in een muur. later bedacht ik dat het iets te maken kon hebben met Guido de Bres. Dat brengt me bij Reformatie als begrip. opnieuw formeren. Hervormd, gereformeerd reformed. Jezelf hervormen doe je toch je hele leven?
LikeLike
Een rijkdom is het ( of kan het zijn ) om ‘vrije geesten’ te lezen en misschien zelfs wel toe te laten in je eigen leven.
Mooi, wat ik elders ( de site van Bres ) las…..dat afwijkende meningen ( beschreven in oudere jaargangen van het blad ), nu ingeburgerd geraken.
Bewustzijn in beweging.
‘ Het paradijs’, maakt me nieuwsgierig. 😉
LikeLike
– De religie en de theologie van de toekomst zal er een moeten wezen van absolute aard en inhoud .
-Het enige absolute ‘zijn ‘ is of zijn de eeuwige wetmatigheden van de logica, de wiskunde en andere exacte wetenschappen of kennissen .
– Alles wat is, is vanuit die absolute ‘ wil’ ontsproten …
– Een absolute wil, een andere logos, een andere god…..
LikeLike