De Bijbel en ieders Eigen Waarheid

normen
Op Facebook ontspint zich – door het Filosofisch Café – een interessante discussie over relativisme. ‘Enkele decennia geleden begon men vraagtekens te zetten achter de gedachte dat er een absolute waarheid bestaat. Daardoor ondergroef men het Bijbelse denken over waarheid en leugen. Ieder mocht zijn eigen waarheid hebben.’ Er werd op Facebook gelukkig ook serieus gereageerd op het boeiende verschijnsel dat Waarheid heet. Of heette. Ieder zijn Eigen Waarheid?

Het thema werd ingegeven door een onderzoek van alweer een tijdje geleden waaruit bleek dat de morele opvattingen van christelijke jongeren zich niet onderscheiden van onkerkelijke jeugd. Op een aantal punten bleken christelijke jongeren zelfs een ruimer geweten te hebben.

DrBillMaier-216x250Volgens dr. Bill Maier (foto: myfaithradio.com), klinisch psycholoog van de organisatie Focus on the Family, ligt dat aan het feit dat enkele decennia geleden men vraagtekens begon te zetten achter de gedachte dat er een absolute waarheid bestaat.

Daardoor ondergroef men het Bijbelse denken over waarheid en leugen. Ieder mocht zijn eigen waarheid hebben. Dat betrof aanvankelijk de godsdienstige of ideologische waarheidsaanspraken, maar het kon niet uitblijven dat dit ook de ethische opvattingen omtrent waarheid en onwaarheid zou gaan raken. Wat ik stelen vind, hoeft een ander nog geen stelen te vinden.’

Maier stelt dat er bij de meeste Amerikaanse christenen geen sprake is van een gefundeerd geloof en van een doordachte christelijke levensbeschouwing. 

‘Als je die niet hebt kun je wat oppervlakkig fatsoen aan je kinderen overdragen, maar geen overtuigende waarden en normen. Jongeren voelen het aan of je het meent wat je hen voorhoudt of dat je maar iets doet omdat het nu eenmaal zo hoort.’ 

Interessant. Eerst was er de Bijbelse Waarheid, die werd ontzenuwd door de wetenschap, door mensen als Richard Dawkins. Wellicht constateerden velen, de kritische jongeren voorop, dat de Bijbel dus geen Waarheid bleek, maar een Leugen (of een van de vele Waarheden.) Daar is het allemaal mee begonnen. Filosofie kan redding brengen door mede Levensbeschouwing kritisch te doceren en te doordenken: dan krijg je vele Waarheden, waar je over kan denken, in plaats van later weer te moeten constateren dat het Leugens zijn.

Ethiek aan jongeren leren kan heel goed, zolang er geen Waarheden verkondigd worden. Dan worden dat nooit Leugens en leidt het later niet tot liegen en andere aan lager wal geraakte normen. Dan komt de ruimte voor eerlijkheid en betrouwbaarheid vanzelf.

Trouwens, veel ouderen moeten zich na de Waarheid van de Bijbel ook weer (ethisch) omscholen. 😉

Zie:
Filosofisch Café
* Moreel relativisme stimuleert liegen 

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

19 Responses

 1. Petra

  De waarheid is de Persoon jezus Christus de Eniggeboren zoon van God! HIJ zei immers van Zichzelf dat Hij de waarheid, de Weg en het Leven Zelf is.! Lees Maar in het meest gelezen en meest verkochte en meeste verknochte boek de Bijbel! Pilatus zei; Wat is waarheid? Jezus zei: Ik Ben het!Hijzelf was onschuldig!! Hij gaf Zich vrijwillig om voor alle mensen de straf te dragen en te volbrengen 2000 jr geleden ongeveer! Wegens onze zonden die zoals Gods Woord aangeeft ons gescheiden doen zijn van God! Jezus Zelf is de toe gang tot God de Vader! Evangelie naar Johannes3vers16

  Like

 2. De jeugd moeten morele waarden bijgebracht worden. Wat de gevolgen zijn van het ontwrichten van culturen met hun bijhorende morele waarden kunnen we vaststellen in Africa maar ook het communisme in de ex-sovjetunie heeft alle morele waarden ondrmijnt. De gevolgen daarvan zien we nu. Morele waarden hoeven niet vastgehecht aab godsdienst. Het zijn universele regels waar ieder mens zich zoveel mogelijk naar richt om van de aarde een leefbare en aangename plaats om wonen te maken.

  Like

 3. Het Christendom en de Islam hebben de mens boven de dierenwereld en de natuur in het algemeen gesteld. De resultaten daarvan zien we dagelijks. Vernietiging van de natuur, oorlogen om de rijkdommen van de natuur in zijn macht te krijgen… Aan de boom kent men de vruchten.

  Like

 4. Theo

  @ Egbert,
  ik snap helemaal niks van Chinese tekens,
  ik vind Chinezen gewoon wijze mensen :
  als ze de ogen dichtknijpen zijn ze heel diep aan het nadenken 😉

  Like

 5. Theo

  Egbert,
  heb je dat machinaal omgezet wegens de (schandalige) zinsopbouw, maar wat begrijp je nu van zulk verwarrend verhaal?

  Like

 6. @Theo, snap je het een beetje,

  Menselijke wereld (vijf)

  11 hebben bijgenaamd dun bult, wordt zijn hele lichaam gedraaid uit vorm, zijn keel naar zijn navel tegen zijn schouder hoger dan zijn hoofd, zijn nek scheef stekker uit naar de hemel, zijn kont zijn ribben met een hoge, worden zelfs zijn interne organen omgekeerd, zie je dat als mensen?

  Die van Shu, Yi verborgen in de navel, schouder hoger dan de bovenkant, om die dag samen te vatten, vijf op, twee dij wordt bedreigd.

  2 Echter, de heer Shu aan mensen die helpen naaien, kleren wassen, en daarna parttime rijst. Naast zijn voeden zich, maar hebben de energie om te zorgen voor een tien tot voedsel en kleding krijgen.

  Tegenslag pin bestuur Jie, genoeg om rond te komen; drum pod zaaien fijn genoeg om tien mensen eten.

  3 Wanneer de overheid een ontwerp uitgegeven riep iedereen om bang van te ontsnappen, behalve de heer dor schaamteloos rondhangen in de straat, helemaal bang van de dienstplicht zoiets, Ook de overheid om arbeid te heffen, worden ook minder dan zijn hoofd beschouwd.

  4 Maar wanneer de overheid uitgegeven welzijn goederen, hulp arme huishoudens, maar nooit zijn deel gemist, en soms meer dan anderen.

  De krijger heffing, vervolgens versnipperd Rangbi en zwemmen in de tussentijd, heeft een grote strijd, de ziekte vaak niet gefragmenteerd aan de macht hebben, Angelus op de zieken gierst, het onderwerp van tien bundels en salaris.

  5 Wij denken, geboren om een ​​lichamelijke handicap, heeft hij de mogelijkheid om hun latere jaren te genieten, mensen die afwijken, mensen vergeten de wereldse normen van gedrag, of ze kunnen ze dat doen?

  Cardiff gefragmenteerd door zijn vorm die nog genoeg om hun lichaam, het einde van hun natuurlijke levensduur verhogen, maar ook door zijn positie bijna gefragmenteerd!

  Like

 7. Wat een hoogheidswaanzin te beweren dat enkel de bijbel de waarheid in pacht heeft. Het katholicisme is een afgescheurde godsdienst van de joodse. Er bestaan zoveel godsdiensten op aarde die allemaal beweren dat ze de waarheid in pacht hebben. Bijna alle godsdiensten hebben wijze geschriften, maar al deze geschriften bevatten ook waanzinnige beweringen, die geen enkele steek houden.

  Like

 8. Virginie

  Kut, dit is gewoon feulste mooi voor Maier,
  maar ik ook de lulligste niet,
  altijd al een livi geweest.

  Like

 9. Virginie

  Misschien zou meneer Maier eens de natuur in moeten trekken.
  Gewoon een eenvoudig heideveldje, wat vennetjes, geen hond om tegen te komen, je eigen muziekje op kop, steeds weer diezelfde.
  Doeiii, ik ben weg!

  Like

 10. piterfries

  Maier stelt dat er bij de meeste Amerikaanse christenen geen sprake is van een gefundeerd geloof en van een doordachte christelijke levensbeschouwing.

  ‘Als je die niet hebt kun je wat oppervlakkig fatsoen aan je kinderen overdragen, maar geen overtuigende waarden en normen. Jongeren voelen het aan of je het meent wat je hen voorhoudt of dat je maar iets doet omdat het nu eenmaal zo hoort.’

  Ik lees het bovenstaande nu pas.
  Mijn moeder is dood, ze kan er geen aanstoot meer aan nemen.
  Ik wel.
  Nu ik er nog even naar kijk laat ik maar na welke gedachten bij mij opwellen.

  Like

 11. XAoi Hu

  Het volgende verhaaltje van Zhuang Zi kwam in mij op:

  Drie jaar lang ging hij niet naar buiten. Hij kookte voor zijn vrouw en hoedde zijn varkens alsof het mensen waren. Hij toonde geen belangstelling voor zijn studie. Hij zette zijn verlangens opzij en zocht de waarheid. In zijn lichaam werd hij als de aarde zelf. Te midden van alles bleef hij verbonden met het Ene en zo bleef hij tot zijn dood.

  Voor ons is waarheid geen kwestie van moraal of absoluut geweten maar een innerlijk gebeuren. Als men weer buiten de vierhoek stapt de wereld in kan geen andere waarheid hem meer raken.
  Ik denk wel eens, die Pechtold, met zijn befaamde hondenblik, zou hij de waarheid kennen?

  Like

 12. Vier.

  Er zijn veel tussen-waarheidsvormen. De waarheid van Ajax, de waarheid van de gereformeerden of de waarheid in de Middeleeuwen. Wittgenstein zegt ergens dat deze waarheden te vinden zijn in de oppervlakte- en de diepte grammatica. Pas als we de diepte grammatica onderzoeken, de diepgewortelde veronderstellingen die ten grondslag liggen aan collectieve opvattingen, kunnen we zien of een bepaald taalgebruik deelt uitmaakt van een collectieve waarheid. Wittgenstein en zijn volgelingen proberen zo na te gaan of er sprake kan zijn van een taalgebruik dat door de mogelijkheden die het bevat van waarheidsvolle betekenis is voor het leven van de mens omdat zij niet gezien kan worden als een versluierde andere vorm van taalgebruik.

  Like

 13. joost tibosch sr

  Zoals wij hadden de mensen,die de biblia in al die zeg maar 15 eeuwen tot 100nC vorm gaven, hun opvattingen die ze met hun eerst ook mondelinge en later schriftelijk weergegeven literaire mogelijkheden weergaven. In al die biblia vind je hun tijdgebonden zingeving van menselijk leven, waarin hun woorden als God, geloven in God en manier van leven van Jezus gekoppeld zijn aan en zin geven aan hun menselijke ervaring en hun menselijke (eventueel op te graven)geschiedenis.

  Geloven is niet ieders eigen waarheid, maar zelf kiezen voor die oude vorm gekregen en nu in eigen tijd begrepen bijbelse zingeving. Geloven is dus niet, al wordt dat gesuggereerd, zich onderwerpen aan (uit de hemel gevallen) absolute waarheid. Die beeldspraak kon in het oude wereldbeeld met God boven makkelijk nog door gelovigen worden gebruikt om literair de voor hen zelf ervaren waarde van bijbelse zingeving uit te drukken.

  Ieders in eigen tijd begrepen en toegepaste vrije keuze voor bijbelse zingeving is geloof. En ieder is vrij voor andere zingeving te kiezen. In die nu goedbegrepen bijbelse zingeving wordt ook nu nog steeds wel opgeroepen om in denken en doen je belangrijke zelf te worden en te zijn… en je niet te laten ringeloren door welke zgn absolute waarheden dan ook.

  Like

 14. piterfries

  Thomas L Thompson omschrijft vooral het oude testament als ‘literatuur van een extreme sekte’.
  Het is zeer merkwaardig hoe de stichting van de staat Israel tot veel graverij daar leidde, graverij die bedoeld was de waarheid van de bijbelse verhalen aan te tonen.
  Het tegenovergestelde is het geval.
  Thomas L Thompson, ‘The mythic past, Biblical archaeology and the myth of Israel’, London 1999
  Amy Dockser Marcus, ‘The view from Nebo, How archeology is rewriting the bible and reshaping the Middle East’, Boston, 2000

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.