‘Bewustzijn is onafhankelijk van de materie’

CentralGalacticCoreCloseup (1)
Het meest in het oog springende kenmerk van bewustzijn is dat het niet fysiek is, stelt Veteo. ‘Niet meetbaar, weegbaar of aanwijsbaar. Blijkbaar is het niet gesitueerd in de ons bekende 3D-wereld. Hoewel het bestaan van het bewustzijn als ‘van de materie onafhankelijk principe’ niet te bewijzen is, is het wel zeker mogelijk om het met logica en argumenten te benaderen.’

Veteo doet dat aan de hand van een moment dat je je doodschrikt, met toeval en met behulp van de verschillende dimensies – tot en met de zesde, en met meer aanwijzingen. Hij stelt dat als ‘zelfstandig bewustzijn’ niet in de 3D-werkelijkheid past er wel meer dimensies moeten zijn. Vandaar dat Veteo naar bewustzijn zoekt in andere dimensies.

Doodsschrik
‘In gevallen waarbij het leven plotseling ten einde lijkt te komen, zoals bij een val van grote hoogte, kan men in een enkele seconde het hele leven aan zich voorbij zien trekken, iets wat voor het brein zelf onmogelijk is. Voor het bewustzijn daarentegen kan tijd geen factor van betekenis zijn omdat tijdsduur alleen geldt voor materie.’ 

Veteo vindt ‘dimensie’ een misleidende term omdat het samenhang en uitwisselbaarheid suggereert, maar dat is er niet. De eerste dimensie noemt hij een lijn, een pad; de tweede beeld, oppervlakte; de derde volume, materie; de vierde bestaansduur en beweging; de vijfde variatie en mogelijkheden en de zesde beleving, bewustzijn. Een en ander legt hij uit in zijn artikel Metafysiek, leven in dimensies.

Onder meer benoemt hij eigenschappen van de bekende dimensies, maar ook vertelt hij over het tekort schieten van een 4-D systeem. Leven en bewustzijn vallen daarin niet te lokaliseren. Maar ook de 5-D wereld heeft zijn beperkingen. Ook daar mist hij bewustzijn: ‘gewoon die portie verstand, gevoel, intentie en passie die voorbijgaat aan natuurwetten, waarschijnlijkheid en toevalligheden.’

Bewustzijn
‘Je bewustzijn, je wezen is een geheel zelfstandig gebeuren. Je bent een bestuurder van een voertuig, maar kunt ook makkelijk zonder op reis, iedereen doet dat dan ook. Een derde van je leven, en niet alleen jij maar alle biologisch leven, dwaal je rond in de niet-fysieke regionen, als je slaapt dus. Je verkent de alternatieve paden, oorzaken, verbanden en oplossingen. Je hebt contact met andere entiteiten en vormen van bewustzijn en leert je staande te houden in de harde fysieke wereld.’  

De zesde dimensie is ons bewustzijn, zo stelt Veteo. Of beter gezegd: het universum ís bewustzijn – Veteo ziet het universum als een zesdimensionaal systeem. Het is een spirituele wereld, een wereld met volume, inhoud.

‘De vonk van intelligentie, gevoel en levenslust, de drang, het vermogen tot, de wil, het overleven, dat is het verschil tussen de dode materie en de bewustzijnswereld. Tussen starre wetmatigheid en scheppend vermogen.’ 

‘Van de simpelste tot de hoogste levensvormen, zo prachtig in beeld gebracht door de alom bekende BBC-docu’s, alles bestaat in twee delen; Enerzijds het materiële deel, zichtbaar en tastbaar, bestaand in de drie lagere dimensies en voortgaand op een tijdpad. En anderzijds het immateriële deel, de geest, het bewustzijn. Onstoffelijk en onzichtbaar bestaand in het zesdimensionale systeem.’

‘Ook bekend als: hemel, hiernamaals, walhalla, nirwana, non-lokaliteit, bovenwereld, Akasha, het collectief onbewuste, de overkant, astrale wereld, en vele andere benamingen. Simpel gezegd is het de ‘plaats’ waar alle bewustzijn huist, al of niet in het bezit van een lichaam in de dagelijkse werkelijkheid.’ 

VeteoEen boeiend artikel waarin Veteo stelt dat de zesde dimensie ‘volume’ geeft, inhoud aan het doodse vlak van bestaan. Ook bekend als leven en bewustzijn. Veteo is opa – 1953 – Dorpsbewoner centraal in Nederland – Provinciaals – Zelfredzaam – Techneut –  Technisch Ontwerper in de machinebouw – Etiket: Introvert – beheerst – afstandelijk (Vertaling: Wereldvreemde nerd. ) Voorkeur: Inventiviteit – Creativiteit – Logica – Schrijft soms blogs voor GW.

Zie: Metafysiek, leven in dimensies (Grenswetenschap) (GW)

Illustr: Ons menselijk bewustzijn is veel groter en complexer dan ons ooit geleerd en verteld is. De bewuste verbinding met de Universele Bron is de essentie van leven, groei en evolutie. (fritsevelein.nl)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

12 Responses

 1. Vogel

  Valère,
  Het bewuste = bewuste-zijn. Dit is uiteraard eveneens een fenomeen in ervaring in een bewustwording.
  Voorts kan ik mij geen voorstelling maken van een in uitdrukking gebracht geloofsbegrip.

  Like

 2. >>>Het bewuste-zijn betekent de zijns-wording in te realiseren doeleinden ; een transcendent gegeven.>>>

  -Het transcendente en bewuste gaat het fenomenale, dat slechts een uiting er van is, vooraf ; net zoals god bv. als schepper ook de ‘wereld’ vooraf gaat …

  Like

 3. Vogel

  Valère citaat : ” Materie is een vorm van bewustzijn en is ervan afhankelijk “. ( ? )
  Tenzij ” bewustzijn en de vormen ervan ” een duidelijke omschrijving krijgen, kan dit citaat eensluidend worden vergeleken met :
  ” water is een vorm van natheid en is ervan afhankelijk “.
  Materie kan zich in massiviteit uiten, erin worden vastgelegd. Materie is m.i. de drager van energie in de mogelijkheid van overdracht.
  Het bewuste-zijn betekent de zijnswording in te realiseren doeleinden ; een transcendent gegeven.

  Like

 4. -Besluit : materie is een vorm van bewustzijn en is ervan afhankelijk .; net zoals energie een ‘in-de-plaatsstelling’ van massa of materie kan zijn, kan een vorm van bewustzijn omgezet worden in zowel energie als materie…

  Like

 5. Vogel

  == ” Niets ” het oneindig deelbare resultaat van ” Iets “. ==
  == De constante “zijnsbeweging = wording ” ,

  Like

 6. -Leuk ( of het ‘Niets nietst’) : 1e dimensie de punt of het ‘niets’ ( = niets) ; 2e dimensie de lijn de punt die zich richt tot een ander punt en er zich van bewust is ; 3e dimensie het vlak de lijn, die zich bewust wordt van een nieuw punt . 4e dimensie het vlak dat zich weer van een nieuw punt bewust wordt en het lichaam of de volume of de substantie zelf vormt .; 5e dimensie : de tijd waardoor het lichaam er kan zijn en blijven ; 6e dimensie: de beweging of de verandering, waardoor relaties en logische constructies ontstaan tussen substanties en lichamen (onze realiteit) ; 7e dimensie het bewustzijn zelf, dat als een ‘wil en verbeelding, dat alles mogelijk maakt …

  Like

 7. MNb

  Natuurlijk moet er weer pseudowiskunde aan te pas komen om het gedreutel een schijn van plausibiliteit te geven. “De tweede dimensie is oppervlakte” – nee dus. Twee dimensies sluiten oppervlakte in; drie dimensies sluiten volume in; vier dimensies sluiten relativistische tijd-ruimte in. Variatie en mogelijkheden, beleving en bewustzijn een dimensie noemen is hocus pocus a la Jomanda met haar energiestromen.
  Het kritisch volgen van PD behelst weer eens niet pseudowetenschap.

  Like

 8. Vogel

  Het bewuste “zijn ” betekent voor de mens een voorwaarde bij een bestaansrealisatie welke aan tijdgheid onderhevig is dus eveneens een fysieke bepaling ervaart.
  Het is meetbaar in de tijd en aanwijsbaar in het handelen .
  Het “bewustzijn ” betekent dus een “wordingsgeschiedenis ” en is wel degelijk stoffelijk gebonden.
  Zoals gesteld is er dan sprake van een : ” zèlfbewustzijn “.
  ” De wil tot overleven ” lijkt m.i. in eerste instantie een fysieke kwestie; meer nog een zo volledig mogelijke persoonswording.
  ” De plaats waar alle bewustzijn huist ” , zoals ” bovenwereld “, is een overtuiging die mij constituerend overkomt. Wèl ervaar ik intuïtief een éénheid in ervaren van een tijdloos samengaan van al wat ” is ” in een Werkelijkheid die niet te kennen is.
  De mens echter ” weet ” alles omdat hij daarvan ondeelbaarheid ervaart.

  Like

 9. joost tibosch sr

  Met het volle besef dat we hier op het randje van ons weten bezig zijn: Ons menselijk bewustzijn lijkt me beslist niet onafhankelijk van ons lichaam. Heb zelfs het vermoeden dat materie en bewustzijn vanaf het begin onafscheidelijk is en daarom in alle mogelijke materiele uiterlijkheid de hele evolutie door aan te wijzen is. En dan nog te bedenken dat die evolutie nog steeds gaande is..dus wie weet! (PS Werd lang geleden al met name beïnvloed door Teilhard de Chardin en Merleau-Ponty, en niemand heeft me sindsdien echt kunnen overtuigen, dat wat ik hierboven schreef onzin is!).

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.