Is de werkelijkheid een illusie?


‘Niets is wat het lijkt; wat wij beschouwen als werkelijkheid, is slechts een illusie. Althans, dit is wat oude tradities ons leren. Maar wat is dan die werkelijkheid en beter nog: hoe kunnen we die vinden? Wiskundige en theoloog Jaap Dijkstra probeert ons daarvoor de weg te wijzen in zijn boek ‘De absolute werkelijkheid. In het licht van eeuwenoude religieuze tradities.’

Aan de hand van religieuze beschouwingen wijst Jaap Dijkstra in dit leerzame en zeer toegankelijk boek ons de weg van de individuele ontwikkeling. Daaruit blijkt meteen de onderwijzer, die ook in Dijkstra schuilt. Op zeer heldere en overzichtelijke wijze legt hij uit hoe ons beeld over de werkelijkheid is veranderd zonder daarbij een bepaalde godsdienst te verkondigen. Immers, vele religieuze tradities als het Hindoeïsme, Boeddhisme, Taoïsme, Kabbala, etc. kennen dezelfde werkelijkheid, doch het is slechts de benaming, die hen onderscheidt. We kunnen dus niet om eeuwenoude religies heen.

‘Wie niet (meer) in God gelooft, zoekt het antwoord op deze vragen in kennis. Sinds de filosofische verlichting moet deze kennis bewezen kunnen worden, anders is zij geen waarheid. De zoektocht naar kennis moet zich dan ook strikt binnen de materiële vierdimensionale werkelijkheid afspelen. Toch hebben velen de ervaring dat er diep in de mens ook kennis aanwezig is. Deze is niet verifieerbaar, maar maakt wel degelijk deel uit van de werkelijkheid.’ (A3 boeken) 

Dit boek staat op 31 maart centraal tijdens een symposium van de NHL Hogeschool. De maatschappij verandert voortdurend. Op welke manier kan theologie bijdragen aan de huidige samenleving? Deze vraag staat centraal op zaterdag 31 maart tijdens het symposium van de theologische opleidingen van NHL Hogeschool.

Thee drinken met moslima’s, de combinatie van humor en theologie of morele dilemma’s. Dit is een greep uit de onderwerpen die aan bod komen tijdens de verschillende workshops op het symposium. Naast deze workshops geeft NHL-docent Jaap Dijkstra een lezing over zijn boek ‘De absolute werkelijkheid – in het licht van eeuwenoude religieuze tradities’ en geeft docent Henk Pol een lezing over het nut van theologie in een samenleving die draait om (economische) kennis en wetenschap.

Wat kan theologie bijdragen aan de samenleving? Van 10.00 uur tot 16.30 uur gaan verschillende sprekers in op actuele ontwikkelingen in de samenleving en de rol en betekenis van geloof, religie en zingeving hierin. Adres: NHL Hogeschool Leeuwarden. De toegang is gratis. Je kunt je aanmelden via m.w.roelofs@nhl.nl

Zie: ‘De absolute werkelijkheid’ = volledig (Annabel Verwer)

De absolute werkelijkheid. In het licht van eeuwenoude religieuze tradities. Auteur: Jaap Dijkstra, Paperback, Pagina’s: 144, Uitgever: A3 Boeken, Uitgebracht: februari 2012, ISBN: 978.90.77408.92.6, € 19,50

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

9 Responses

 1. -Alles ontstaat vanuit een idee ; net zoals in onze hersenen ook vanuit een idee ons denken ons willen en handelen ontstaat …; m.a.w. vanuit bewustzijn ontstaat energie en vanuit energie ontstaat alles …

  Like

 2. =Immers, vele religieuze tradities als het Hindoeïsme, Boeddhisme, Taoïsme, Kabbala, etc. kennen dezelfde werkelijkheid, doch het is slechts de benaming, die hen onderscheidt.=

  Daar kan ik me geheel in vinden. In een gesprek met iemand die geïnspireerd is vanuit een andere ‘esoterische’ achtergrond is een open instelling gewenst nodig om op elkaar af te stemmen omdat ieder een andere benaming heeft vaak voor hetzelfde.

  Zo zou ik de tradities zoals hierboven genoemd ook nooit ‘religieuze’ tradities noemen.
  Net niet. Het woord religie voegt voor mijn gevoel niets toe aan de essentie van bijv. het Boeddhisme of Taoisme als ‘traditie’.
  Religie is me niet neutraal genoeg voor mijn gevoel denk ik.

  Like

 3. Tom

  MENS AGITAT MOLEM

  De geest beweegt materie.

  U droomt!

  Where attention goes, energy flows en creation grows.

  Like

 4. Wiskundig theoloog? Tjonge.

  Wel interessant; zo’n boek.Er is veel behoefte aan het bezig zijn met existentiele vragen. Ook mbt geestelijke volksgezondheid.Een collega van mij die bezig is met een promotieonderzoek mbt verslaving neemt existentiele vragen nadrukkelijk mee in het onderzoek.Mede door veelvuldige contacten met ervaringsdeskundigen, wat ze zelf ook is.Niet qua verslaving overigens.

  Like

 5. pieterman

  Ik ken het boek niet, en dat zal ook wel niet gebeuren.
  Dit soort verhalen zijn zo oud als de wereld.
  De auteurs van dit soort verhalen moeten eens naar een muur kijken, en proberen er doorheen te lopen.
  Als ze dan met bebloede kop opstaan kunnen ze zich nog eens afvragen of de muur werkelijkheid is.

  Toch hebben velen de ervaring dat er diep in de mens ook kennis aanwezig is. Deze is niet verifieerbaar, maar maakt wel degelijk deel uit van de werkelijkheid.’ (A3 boeken)

  Zucht.

  Kennelijk is er behoefte aan dit soort onzin.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.