De morele betweter waant zich op de troon van God


‘Secularisten en hun theorieën kan je tot de orde roepen, uitlachen of voor de rechter slepen. Gelovigen daarentegen beroepen zich op iets oneindig groots: een God die niet te controleren, niet te beschimpen en niet te bevechten is.’ Nuweira Youskine, columniste van het tijdschrift Volzin, schrijft dit in het opinieartikel ‘Morele beterweters’ in Trouw van gisteren.

Weer een voorbeeld hoe religie zichzelf onuitstaanbaar kan maken. In een vorige blog schreef ik over hoe meewarig moslims soms benaderd kunnen worden door te stellen dat ze het christendom niet begrijpen, althans de figuur Jezus niet. Andersom kunnen moslims zich ook fanatiek opstellen naar christenen, vooral waar het gaat om de zedigheid. Youskine maakt zich druk om een man die haar bekritiseert omdat ze drie centimeter enkel liet zien:

De man hield me tegen en bekeek me van mijn kruin tot aan mijn tenen. Wetende dat ik een wat behoudende buurt in zou gaan, had ik expres mijn meest zedige lange rok aangetrokken. Niet lang genoeg, blijkbaar, want de man keek naar de drie centimeter enkel die nog zichtbaar was en wees ernaar: “Jij loopt hier zomaar met blote benen.”

Haar terechte opmerking hierop was: ‘Als jij zo’n goede moslim bent, dan weet je vast ook wel dat jij je blik afgewend hoort te houden als je een vrouw ziet.’ Toen ik dit las, was ik even 50 jaar terug in de tijd. Katholieke vrouwen waaraan iets bloots te zien was, werden toen ook beschimpt door hun orthodoxe medegelovigen.

Het was, in de twee jaar dat ik in Syrië heb gewoond, de eerste en enige keer dat ik op mijn kleding ben aangesproken. Het voelde als een persoonlijke aanval, vermengd met een religieuze hooghartigheid die me razend maakte.

Waarom maken religies zichzelf en daarmee God altijd zo belachelijk? Religies schijnen nog steeds exact te weten hoe of wat God denkt en vooral wat moreel goed is. ‘Vooral,’ aldus Youskine, ‘omhullen de zedenhoeders zich met de allerhoogste waarheidsclaim, oncontroleerbaar en daardoor des te intimiderender’.

Het is lastig kiezen wat erger is. Mensen die anderen met de Koran in de hand vertellen wat ze aan moeten trekken, of mensen die anderen met het secularisme in de hand vertellen wat ze uit moeten trekken.

Religie werkt secularisme in de hand. Vooral de orthodoxe stromingen in het christendom, Jodendom en de islam, maken een idiote karikatuur van God. Orthodoxie trekt veel aandacht en doet geloven geen goed. Gelukkig zijn er nog initiatieven als tientallen kerken in Twente, die zich ontworstelen aan de strak geleide Rooms-katholieke kerk. ‘De kerk gaat niet meer over mensen,’ zeggen ze daar.

Misschien is er hoop als mensen zich losmaken van dogma’s en elkaar meer en meer gaan zien als mensen die in alle vrijheid mogen geloven of niet. En niet als gelovigen die op gezag (van wie?) denken de meest vreselijke onzin te moeten uitslaan in naam van God.
Wanneer wordt religie volwassen?

Zie: Morele beterweters (Nuweira Youskine)

Illustr: goldenarcministry.webs.com

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

9 Responses

 1. -Ik geloof in een vorm van absolute ‘logos’ of de logica zelf ; en dit moet dan ook de ware basis worden voor ethiek, door op de juiste manier in alle omstandigheden voor zichzelf en ook voor anderen te leven en te handelen …

  Like

 2. Vogel

  Een mens kan in zijn beperking van kennis in tijdigheid geen oordeel construeren i.v.m. een tijdloos beseffen in ervaring.

  Like

 3. joost tibosch sr

  Niet precies weten wat men denkt en zegt, is menselijk gezien helemaal niet zo uitzonderlijk en in ieder geval heel wat anders dan liegen.

  Like

 4. joost tibosch sr

  In onze tijd hebben volwassen gelovigen met al hun geloof het volste recht om medegelovigen met bekrompen menselijke ideetjes er op te wijzen dat geloven in God ook betekent dat “knielen” voor eigen bekrompen ideetjes afgoderij is. Monotheisme -ook dat van de islam- karakteriseert zich door geloof in God en afwijzen van afgoderij.
  Het pijnlijke is dat je als gelovige dan beseft dat je als zo gelovig ook als morele betweter overkomt bij genoemde medegelovigen. Het zij dan maar zo!
  Dat hoort bij volwassen geloof, waarbij je niet anders kunt dan in alle eerlijkheid je eigen gedachten vormen, zonder zo maar achter anderen aan te lopen. In het gewone leven loop je ook de kans dat “men” je deze volwassenheid kwalijk neemt Dat is blijkbaar inherent aan volwassen en volwassen gelovige zijn!.
  Vandaar dat ik bij het genoemde artikel de aanvulling gaf dat
  de “gelovigen”(7de regel van onder) gelukkig slechts “sommige gelovigen” zijn!

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.