Ze noemen het eufemistisch ‘filteren’, maar deze applicatie is gewoon handig om ongewenste tweets van twitteraars te censureren. Ze zeggen het zelf: ‘Jongeren ervaren de preek vaak als lang en saai.’ Ja, en dan wordt ze verhinderd te twitteren dat de preek slaapverwekkend is of onbegrijpelijk. Eric van den Berg, van Internetspiritualiteit (over geloof, internet en online cultuur) is enthousiast over deze mogelijkheid tot filteren. Hij wil dat toegepast zien in alle gemeenten en parochies.
Je kunt ermee Sms’en, Twitteren, stellingen plaatsen en vooral filteren.
Twitteraars die minder ‘inhoudelijk’ zijn worden als ‘digitale sprinkhanen’ betiteld. De Samenwerkingsgemeente in Deventer, de Bron, vindt dat Twitter een prachtig medium is om direct inhoudelijk te reageren op wat er in de dienst gebeurt en gezegd wordt’. Maar in de jeugddiensten mag alleen getwitterd worden wat de gemeente welgevallig is.
Hoe hebben jullie dat aangepakt? “Ik heb een webapplicatie ontwikkeld waarmee we berichten in twee kolommen laten zien. Links voor de doorgaande stroom van berichten. Rechts om berichten wat langere tijd vast te houden”, legt Klaas-Jan uit. ‘Op die manier hebben we tijdens de momenten dat het scherm niet zichtbaar was toch berichten vast kunnen houden zodat de predikant op een later moment in de dienst gelegenheid had om daar op te reageren. Om gemeenteleden zonder Twitter gelegenheid te geven mee te doen in de discussie hebben we ook het versturen van sms-jes naar het scherm mogelijk gemaakt. De sms-jes komen samen met de tweets binnen en kunnen al dan niet op het scherm getoond worden.
Het gaat om zogenaamde ‘veilige twitterdiensten’. Het schijnt onveilig te zijn wanneer iedereen kan twitteren wat hij of zij wil. Echt reageren op wat er in de dienst gebeurt en gezegd wordt, is dus verboden. Alleen de predikant mag zeggen wat hij of zij wil, het volk moet verder vooral luisteren. Ze mogen slechts ‘inhoudelijk’ reageren. Dat worden dus tweets met teksten als ‘Bravo!’, ‘Ga door!’ Een tweet als ‘Geeuw!’ wordt dus gecensureerd.
Van den Berg, van Internetspiritualiteit, expert voor religieuze organisaties om in een snel veranderende internetomgeving effectief het geloofsgoed uit te dragen, zegt:
Persoonlijk zie ik een markt ontstaan voor de webapplicatie van Wierenga. Het zou goed zijn als de applicatie verder wordt ontwikkeld en wordt aangeboden aan gemeenten en parochies. Het kan hen over de drempel helpen ook een ‘veilige twitterdienst’ te organiseren. Nu nog een mooie naam voor de applicatie. Ik vind FILTERDECK wel een aardige naam.
Zie: Twitterdienst Deventer filtert tweets en SMS-jes met eigen applicatie
Screenshot: Klaas Jan Wierenga
Hi Eric,
Dan moet 3gk geen reclame maken met slogans als ‘Ongegeneerd twitteren’ en ‘Je mag gewoon jezelf zijn in onze dienst’. – Weinig vertrouwen in de eigen jeugd, trouwens. En zo’n dienst is natuurlijk in de verste verte niet te vergelijken met een tv-uitzending.
LikeLike
Hallo,
Het gaat uiteraard niet over censuur, maar over het uitsluiten van spammers. Dat is heel wat anders.
Iedere professionele tv-uitzending met een twitterfeed als #tvoh werkt zo en het zou van naïviteit getuigen indien kerken niet op die manier zouden werken.
Hartelijke groet,
Eric van den Berg
LikeLike
En je had waarschijnlijk, langzaam maar zeker aantrekkelijke vrouw geworden, een hoofddoekje om? Geen hoedje meer op?
LikeLike
Hij zal niet weten dat de sabbath op zaterdag valt. Zeg het hem maar niet, want hij weet niet waar hij het, met zijn meerderwaardigheidsgevoelens voor joden, dan moet zoeken! Dat heilicht duidt er ook op dat hij/zij geen geweldig “licht” is!
LikeLike
“Het is goed dat ouders hun kinderen verplichten naar de kerk te gaan”
Nadat ik dat dus 21 jaar meegemaakt heb vraag ik mij nog steeds af. WAAROM is dat goed?
(Geloof omdat het hoort/moet, bah!)
LikeLike
Ach, laat ze toch.
Laatst kwam er van Barbara Jansma een mailtje binnen met een waarschuwing voor een spam-mail.
Ik stuurde een waarschuwing aan mijn adressen (het was op zondag) en kreeg van een superzware broeder het volgende antwoord: “Gedenk den sabbatdag dat gij dien heilicht” .
Ik vond vooral het laatste woord mooi.
LikeLike
Ze twitteren ook nog ( zie de screenshot) ‘Je mag gewoon jezelf zijn in onze dienst’ en later vond ik deze twitter: Aanstaande zondag 16.30 uur: Twitterdienst. Ongegeneerd Twitteren in een kerkdienst! Wifi aanwezig. Gebruik #3gk
Ongegeneerd… Genant gewoon.
LikeLike
Dit zijn inderdaad de laatste zgn. al moderne stuiptrekkingen van een angstig christendom dat weigert met zijn riskante tijd mee te gaan naar de toekomst. Dát christendom is ten dode opgeschreven, wat netter gezegd, dat christendom blijft met al zijn oude culturele waarden in het verleden hangen. Ik vind dat te triest voor meer woorden!
LikeLike
[…] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } godenenmensen.wordpress.com – Today, 9:25 […]
LikeLike