Geloven in UFO’s die niet bestaan


Als wetenschappers zeggen dat UFO’s niet bewezen zijn, is dat net zo waar als een atheïstische dominee die zegt dat God niet bestaat. UFO’s bestaan of niet, God bestaat of niet en zolang de wetenschap geen bewijzen levert, kunnen we alleen maar in UFO’s of God geloven. Of zelfs geloven dat God niet bestaat, zoals de atheïstische dominee beweert. Hoe dan ook, wetenschappelijk bestaat God noch UFO.

En toch beweren velen dat ze God hebben gezien, Jezus, Maria, aliens, vliegende schotels en andere onverklaarbare fenomenen. Volgens Coen Vermeeren, directeur van Studium Generale en universitair hoofddocent aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, ‘cirkelen aliens rond de aarde in hun UFO’s en beschikken over revolutionaire technologieën die al onze aardse problemen (klimaatverandering, energie) kunnen oplossen.’

Wetenschappers baseren stellige uitspraken op harde bewijzen. UFO-gekkies trekken verregaande conclusies zonder enig concreet bewijs en eisen vervolgens dat wetenschappers aantonen dat het niet zo is. (Dap Hartmann)

Als wetenschapper steek je je nek uit als je zegt dat UFO’s bestaan. ‘Ik durf het publiekelijk te zeggen,’ zegt Vermeeren. Is dat zo bijzonder dan? UFO’s bestaan, dat zijn gewoon ‘unidentified flying objects’ die mensen soms (menen te) zien. Op het moment dat UFO’s geïdentificeerd zijn, bestaan ze echter al niet meer, dan zijn het gewoon astronomische of atmosferische verschijnselen, weerballonnen, vliegtuigen, vuiltjes op de lens of andere aardse verschijnselen.

Wetenschap of niet?
Een aardig discours is momenteel te volgen bij de theoloog Taede A. Smedes, die een discussie startte in de Volkskrant onder de titel: ‘Wetenschap mag UFO’s niet negeren’. En op zijn eigen blog. De hele discussie is terug te brengen tot ‘wetenschap of niet?’ Zo eenvoudig is het. Natuurlijk kun je UFO’s wetenschappelijk bestuderen en tot de conclusie komen dat ze niet bestaan of atmosferische verschijnselen zijn, net als God, die wetenschappelijk niet bestaat.

Dat UFO-waarnemingen meestal verklaard kunnen worden door natuurlijke verschijnselen als planeten, vogels, weerballonnen, militaire vliegtuigen, satellieten, het ISS en Thaise wensballonnen klopt inderdaad. Echter, 5 tot 10 procent van alle waarnemingen wereldwijd kunnen niet als zodanig verklaard worden, maar leveren wel genoeg fysieke aanwijzingen dat er iets aan de hand is dat om nadere bestudering vraagt. (Taede A. Smedes)

Geloven is een andere zaak, je mag in aliens geloven en in God, maar wat Vermeeren doet is niet wetenschappelijk. Als hij gelijk heeft, dan krijgt hij de Nobelprijs, zoals een van de commentaren in de discussie luidt. Als iemand wetenschappelijk aantoont dat God bestaat, dan krijgt hij of zij ook direct een Nobelprijs. Tot dan toe bestaat God noch alien, en is dat alleen maar een kwestie van geloven. En geloven bestaat, dat is wetenschappelijk bewezen.

Zie: ‘Wetenschap mag UFO’s niet negeren’ (Taede A. Smedes, Volkskrant Opinie)

En: “UFO-gekkie kan geen wetenschapper zijn’ (Dap Hartmann, Volkskrant Opinie)

En: ‘Wetenschap mag ufo’s niet negeren’ (blog Taede A. Smedes)

Illustr: boublog.nl

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

4 Responses

 1. Het is merkwaardig om te zien dat met het toenemen van de menselijke kennis, nog steeds hardnekkig wordt vastgeklampt aan gedachten uit een veel primitiever stadium.
  Het in stand houden van en opvoeden van kinderen met de diverse religieuze denkwerelden, maakt enerzijds de mens vatbaar voor het geloven van allerlei onzin, anderzijds stimuleert het de fantasie, die kan uitmonden in positieve creativiteit.

  Like

 2. joost tibosch sr

  Als er buitenaardse denkende wezens als wij en UFO’s bestaan zou je ze wetenschappelijk kunnen bewijzen of opent de mogelijkheid daartoe zich in al dan niet naaste of verre toekomst.

  Het opvallende, en voor sommige wetenschappers en mensen vervelende, is, dat ook al bestaat God, wij er nu noch in onze toekomst wetenschappelijk grip op krijgen Je kunt nu en in onze denkbare toekomst alleen maar in God geloven.

  De enige manier om in buitenaardse denkende wezens als wij en Ufo’s te ‘geloven’ is, zeker nu nog, volgens het monotheistisch denken, afgodendienst, en dat is dus afgodverering of/en angst voor afgoden en allesbehalve geloven.

  Wetenschap beoefenen en geloven zijn twee verschillende menselijke mogelijkheden. Met de eerste “grijpen” we wetenschappelijk vergeefs naar God; Met de tweede zullen we wellicht ook nog buitenaardse denkende wezens als wij en UFO’s gaan zien en begrijpen.

  Like

 3. […] https://godenenmensen.wordpress.com/2012/02/02/geloven-in-ufos-die-niet-bestaan/ Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. Geloof & wetenschap, Opinie Coen Vermeeren, De Volkskrant, Leslie Kean, Pilots, Stichting Skepsis, UFO's, UFOs: Generals and Government Officials Go on the Record ← Debat over het nieuwe boek van Herman Philipse (aankondiging) Dap Hartmann reageert in De Volkskrant op UFO-discussie – een respons → […]

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.