Atheïsten willen dat alles hetzelfde wordt


En dat wat anders is achter de voordeur verborgen moet blijven. – Dat stelt de Volkskrant bij monde van Amanda Kluveld in haar bijdrage ‘Ik voel medelijden met de atheïsten’, waarin zij het opneemt voor een beeld van Jezus in de bergen van Montana. ‘Als ik moest kiezen tussen die wereld of een wereld waarin je tijdens het skiën verrast raakt door een beeld van Jezus waar je het niet verwacht, een beeld dat een eigen verhaal en geschiedenis kent, dan kies ik voor de laatste.’

‘Atheïsten hebben niets met God. Maar als ze een beeld dat voor anderen betekenisvol is, een monument dat onschuldig hoog op een berg in Montana staat, willen verwijderen, dan hebben zij duidelijk ook niets op met de mens. Dat wat mensen bindt, de grondwet en de grondrechten, willen zij inzetten om andere waardevolle culturele, historische en religieuze verbindingen te verbreken en te vernietigen, zodat alles hetzelfde wordt en dat wat anders is achter de voordeur verborgen blijft.’

Kluveld komt erachter dat het beeld een oorlogsmonument is en dat Big Mountain Jesus tot de lokale geschiedenis van Whitefish behoort en dat de veteranen van de 10th Mountain Division, die in de Tweede Wereldoorlog in Europa vochten, goede herinneringen hebben aan de religieuze beelden, die zij in de bergen van Italië en Frankrijk hadden gezien. Het beeld zetten zij neer uit nagedachtenis aan hun gesneuvelde kameraden.

‘Als ik moest kiezen tussen die wereld of een wereld waarin je tijdens het skiën verrast raakt door een beeld van Jezus waar je het niet verwacht, een beeld dat een eigen verhaal en geschiedenis kent, dan kies ik voor de laatste. Dit terwijl ik niet eens kan skiën en hoogst waarschijnlijk in mijn leven nooit in Montana zal geraken. Dat doet er ook niet toe. Dat beeld staat er ook voor mij en ik ontleen daar vreugde aan. Dat zullen die fanatieke atheïsten uit Wisconsin waarschijnlijk nooit begrijpen en daarom voel ik deernis voor hen.’

Zie: ‘Ik voel medelijden met de atheïsten’ 

Foto Montana-statue: doctorbulldog.wordpress.com

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

7 Responses

 1. Als er een groep gelovigen is die wil dat alles hetzelfde wordt zijn het de Christenen wel. Zie al dat missiewerk wereldwijd. Dat is ook een belangrijk verschil met de islam. Moslims zie je nooit de deuren afgaan om te colporteren.
  Ik gun overigens ieder zijn beeld. Maar ik ben wel enigszins gecharmeerd van een, ik geloof al uit de middeleeuwen stammende, wet uit het koninkrijk Nepal. Toen de op dat moment zittende zeer pragmatische koning zag dat er ten zuiden van zijn land (het huidige India) steeds meer godsdienstwisten uitbraken en ook de eerste Christelijke missionarissen begonnen binnen te dringen, besloot hij dit op een onorthodoxe wijze op te lossen. Hij voerde volledige vrijheid van godsdienst in, maar ook een verbod op georganiseerde bekeringsacties. Wel mocht iemand vrijwillig overstappen tot een andere godsdienst, maar verder werd iedere vorm van georganiseerde bekeringsijver, of die nu islamitisch, Christelijk, of evt iets anders was, streng bestraft.
  Het past niet helemaal bij onze hedendaagse opvattingen over vrijheid van meningsuiting, maar het idee is op zich best aardig. In Nepal gaat het tot op de dag van vandaag goed met de religieuze teghenstellingen, hoe groot de andere problemen ook zijn.

  Like

 2. Ik ben atheïst, dus ik zou hier moeten kunnen lezen wat ik wil.
  Gek ? Er staat iets heel anders.
  Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen een beeld dat ergens al 40 jaar staat, en een nieuw beeld dat iemand ergens wil plaatsen. Je hebt 3 soorten bouwsels : 1 waar je in kan wonen. 2 Kunst, 3 reclameborden. Een nieuw jezusbeeld is een reclamebord. Als McDonalds ergens een 20 meter hoog reclamebord mag neerzetten, dan mag de kerk het ook en anders niet.

  Like

 3. Pietje Puk

  Hoe zouden atheisten iets kunnen hebben met een verzinsel ?
  Maar het is boeiend te weten dat Amanda overtuigd christen is, verklaart missschien haar Islam haat.
  Hoewel, geldt naastenliefde niet voor Moslims ?

  Like

 4. Dat beeld is leuk, het is het type Jezus met het heilige hart en de zegenende handen.
  Beter mee verlegen (met een beetje zegen) dan om verlegen.
  En verder zijn de kibbelenden gewoon een beetje dom, en agressief. Jammer hoor, het leven zou zo gezellig kunnen zijn met een vriendelijk beeldje hier en een troostend beeldje daar.

  Like

 5. joost tibosch sr

  Het fanatisme van atheïsten of gelovigen die beelden opruimen of het nu Jezus’beelden of Boeddhabeelden zijn, staat me evenmin aan als het christelijk fanatisme dat Amanda met haar column alsmaar uitstraalt. Heb niet alleen medelijden met dat soort beeldenstormers, maar ook met medegelovigen als Amanda. PS Heb ook medelijden met gelovigen die uiterlijkheid te belangrijk vinden en heb ook medelijden met me zelf als ik te veel medelijden zit te hebben! Dat verdienen mensen nou ook weer niet!

  Like

 6. Amanda Kluveld is een overtuigd Christen, dat blijkt duidelijk uit haar colums. Alles wat anders is wordt met de grond gelijk gemaakt, dus een verhaal van de pot verwijt de ketel.
  Respect voor andersdenkende eist een open geest.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.