Garnaal met 16.000 zeshoekige lenzen per oog tart evolutietheorie


Update/correctie 10.53 uur. Volgens de Darwinistische theorie kan dit niet. In het Cambrische tijdvak zwom Anomalocaris (wat ‘rare garnaal’ betekent) rond. – ‘Hij kon wel tot twee meter lang worden.’ Volgens het Katholiek Nieuwsblad is het belangrijker dat het vandaag als fossiel de spot met het Darwinisme nog verder opdrijft, dan het Cambrium zelf al doet. – Een gevolgtrekking van het nieuwsblad uit een artikel in Nature afgelopen donderdag: ‘Acute vision in the giant Cambrian predatorAnomalocaris and the origin of compound eyes’.

‘Recent onderzoek, juist gepubliceerd in Nature, toont namelijk aan dat dit ‘primitieve’ dier hoogontwikkelde facetogen had, die met 16.000 zeshoekige lenzen per oog die van moderne insecten en geleedpotigen verre overtroffen. Het dier moet over zeer scherp zicht beschikt hebben (en vermoedelijk ook over goede en ontwikkelde hersenen om alle informatie te kunnen verwerken).’

Het Katholiek Nieuwsblad concludeert dat dit in ieder geval weer een nieuw feit is dat Darwins theorie verder op losse schroeven zet. ‘Als het minder geëvolueerde ogen had gehad, zou het fossiel immers als de zoveelste schakel in de graduele ontwikkeling van het leven en dus ook als een zoveelste ‘bewijs’ voor de juistheid van de theorie zijn beschouwd.’

Zie: Rare garnaal spot met Darwin 

Illustr: The three-foot Cambrian super-predator Anomalocaris used the claws protruding from its head to shovel prey into its circular mouth on its underside. (Katrina Kenny & University of Adelaide/Livescience.com)

Correctie 10.53 uur met dank aan Marleen (zie reacties.)

About Paul Delfgaauw

Paul Delfgaauw is freelance tekstschrijver voor de Academie voor Geesteswetenschappen, Utrecht. Opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’). Ik verken sinds jaar en dag - de laatste dertien jaar via mijn blog Goden en Mensen - filosofie, religie en spiritualiteit.

15 Responses

 1. Jasper

  Waarom bestaat deze site:
  ”vangodenenmensen
  Zinzoeker
  Paul Delfgaauw verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. ”

  Dit soort artikelen hebben er totaal niets mee te maken en maken de geloofwaardigheid en leesbaarheid van een in potentie interessante site, nul.

  Like

 2. Jasper

  Lees dit eens goed: ”Het Katholiek Nieuwsblad concludeert dat dit in ieder geval weer een nieuw feit is dat Darwins theorie verder op losse schroeven ze”

  Hoeveel wetenschappers heeft deze krant in dienst?

  Nul komma nul.

  Typisch geval van een ondekking totaal uit de context trekken en trachten te gebruiken voor eigen belang. Google het artikel – nergens geven de schrijvers van dit artikel aan dat hun ontdekking in tegenspraak is met de gevestigde evolutieleer.

  Like

 3. joost tibosch sr

  We moesten nu toch onderhand wel weten, hoe verrassend wetenschappelijke ontdekkingen kunnen zijn (of wetenschappelijk toch niet zo geweldig blijken te ziijn). Zelfs de grote wetenschappelijke coryfeeën zijn daarbij niet “heilig”. Het enige wat bijbelse scheppingsverhalen daartoe bijdragen is het inzicht, dat mensen “als god” bezig moeten blijven met hun begrijpen van en zorg voor onze werkelijkheid(Gen 1) en dat zij zich niet verwaand moeten overschatten in hun begrip en inzet voor onze werkelijkheid (Gen 2-3)

  Like

 4. J vd Berg

  Schandalig hoe in dit KN-gedrocht smaad wordt bedreven. Want dat IS het; een artikel uit een gerenommeerd natuurkundig blad verkrachten en dusdanig wijzigen/interpreteren dat er een wetenschappelijke theorie mee in een kwaad daglicht wordt gezet, en aan de andere kant om de idiotie en volledig onbewezen flauwekul van het creationisme wordt onderbouwd.
  Dit is vervalsing en bedrog. Ik hoop dat Nature rectificatie zal eisen. Katholieken in de bocht; wetenschap is hun Grote Vijand, want wetenschap blijkt alles wat zij 2000 jaar lang als Enige Waarheid verspreiden, te ontleden en bewijsbaar als onzin tentoon te stellen. En dat zit die religieuzen knap dwars, dat hun macht wordt afgebroken.

  Like

 5. Zal ik dan maar licht spreiden over de issue?
  Alles wat leeft , leert.Wat stopt te leren, stopt te leven en sterft.
  Wat leert ontwikkelt; wat ontwikkelt verandert.

  Zo ook bv de waarde van een mens; die wordt uitgedrukt in een getal, dat aangeeft, zijn ontwikkeling en verfijning van moraal en waarden.
  Dat is logisch, want de mens is een sociaal wezen.

  het verschil kan je zien tussen b.v. oostbokkers in het algemeen en west europeanen.
  Overal is criminaliteit; maar nergens zoveel als in het oostblok.
  je ziet het in kleine groepen in NL; de roma zigeuners: voor 75% een NL strafblad, de mannelijken van boven de 18.
  Hoe dat precies tot stand komt: via geheugen en erfelijkheid.
  Alleen sinds de nazi’s mag je dat niet meer zeggen.

  Maarb.v. vogeltjes in Liverpool leerden dat als je door het zilverpapier van een melkfles pikte, je bij melkvet kwam.Alle vogels van dat soort wisten dat bij geboorte.

  brilletje maken voor mijnheer garnaal?

  Like

 6. Rob

  Paul,
  Sterker nog, het is de conclusie die het Katholiek Nieuwsblad trekt uit het artikel van het Discovery Institute. Het is de vraag of de schrijver van het KN-artikeltje het Nature-artikel kent.
  Probeert deze anonimus misschien roomser te zijn dan de Paus ?

  Like

 7. Beste reageerders, laat u niet misleiden. Het artikel in Nature spreekt nergens van ‘spot met Darwin’ of ‘een spottend Cambrium’. Deze woorden zijn uitsluitend voor rekening van het Katholiek Nieuwsblad. Vreemd dat ook de katholieken de evolutietheorie proberen te ondermijnen. Officieel is deze nl. door hen geaccepteerd.

  Like

 8. Graduele ontwikkeling van het leven…
  wie zegt dat het leven zich gradueel ontwikkeld heeft?
  Mensen die met een scheppingsverhaal zijn opgevoed, dat de wereld zich vanaf tohu wabohu gradueel laat evolueren naar de ‘kroon der schepping’, dus.

  Maar wie zegt dat evolutie zich niet in golven voor kan doen? Golven van verschijningen, nu eens zeer geacheveerd, dan weer simpeltjes.
  Of beide gelijktijdig, zoals we nu ook zien in bijvoorbeeld de kunstigheden van het menselijk brein naast pantoffeldiertjes, en zo.

  Wat weten wij, slechts zeer tijdelijken, van alle verschijningsvormen ooit en in de toekomst?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.