2012: Een vreedzame samenleving binnen handbereik

In het boek 2012: zin en onzin beschrijven Annemarieke Nagel en Helene Ribbeling zorgwekkende én hoopgevende ontwikkelingen in tien levensthema’s, waaronder religie. Zij zien religie als een enorme bindende factor in veel samenlevingen. Het ‘verbindt’ veel mensen met de zin van hun bestaan. Tegelijkertijd is de discussie over veel onderwerpen vrijwel nergens zo verhit als wanneer religie er een rol in speelt. Aldus meldt NieuwWij.

Volgens Marianne Jans van Biblion Recensie onderzoeken Nagel (organisatiepsycholoog, coach) en Ribbeling (jurist, psycholoog) vele uiteenlopende 2012-theorieën. ‘Oude beschavingen zoals de Maya’s, Inca’s, Azteken, Egyptenaren en Indiërs, maar ook de wereld van de wetenschap en diverse religies hebben elk hun eigen kijk op dit voorspelde einde van een tijdperk. Middels literatuur- en veldonderzoek hebben de auteurs tien maatschappelijke thema’s onderzocht waar deze theorieën effect op zouden kunnen hebben.’

NieuwWij: ‘In de tien hoofdstukken kijken ze onder meer naar ‘relaties, seks, geld, milieu, werk, kinderen, religie, politiek en gezondheid. Elk hoofdstuk bevat een aantal overeenkomstige vragen die de lezer zichzelf kan stellen. En daarnaast geven zij steeds een paar scenario’s met betrekking tot elk onderwerp in de lijn van de diverse theorieën. Met inhoudsopgave, voorwoord, inleiding, vier scenario’s van ‘hoe eventueel om te gaan met al deze gegevens’, literatuurlijst en noten. Een uitgebalanceerd en evenwichtig overzicht van de diverse visies. De wetenschappelijke visie is een interessante aanvulling.’

NieuwWij concludeert dat als onvoorwaardelijke liefde inderdaad de basiswaarde voor ons bestaan wordt (of was het die allang, maar zagen we het niet zo helder?), 2012 een openbarende periode in luidt, waarin een vreedzame (en zo u wilt: verlichte) samenleving binnen handbereik komt.

Zie: Begint in 2012 de jaartelling weer bij 0? 

Illustr: teapacks.wordpress.com

About Paul Delfgaauw

‘Zinzoeker’ Paul Delfgaauw, opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’), verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Vanaf de eerste dag dat op de lagere school in de catechismusles de vraag werd voorgelegd waartoe de mens op aarde is, werd dat het zingevend en -zoekend levensthema. Grasduinen door boeken, tijdschriften en kranten en later de digitale media met verhalen over 'Meer' – met het innerlijk weten dat God, De Eeuwige, het Al, op Zijn wijze deel uitmaakt van al het leven. Op kritische wijze wordt zin en onzin van religie en filosofie beschouwd en eveneens het gedachtegoed van ‘niet-religieuze’ levensbeschouwingen. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd toenemend stof tot nadenken over goden en mensen, en hun zoektocht naar elkaar. Dit blog staat niet bol en vol van de eigen ‘mening’, maar vooral van wat tot nadenken stemt. Minder toegankelijke stof wordt wat toegankelijker gemaakt door samenvattingen en/of doorverwijzingen naar relevante links, zo nodig aangevuld met passende en aanvullende teksten van anderen.

2 Responses

  1. joost tibosch sr

    Blijf dan toch maar liever -en nu al- bezig om ploeterend samen die voorwaarden van die ‘onvoorwaardelijke liefde’ zo af te bouwen dat die liefde er ook van kan komen. Heb geen zin om op “openbaringen” in 2012 te gaan zitten wachten!

    Like

Reacties welkom. Er kan gemodereerd worden.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.