2012: Een vreedzame samenleving binnen handbereik

In het boek 2012: zin en onzin beschrijven Annemarieke Nagel en Helene Ribbeling zorgwekkende én hoopgevende ontwikkelingen in tien levensthema’s, waaronder religie. Zij zien religie als een enorme bindende factor in veel samenlevingen. Het ‘verbindt’ veel mensen met de zin van hun bestaan. Tegelijkertijd is de discussie over veel onderwerpen vrijwel nergens zo verhit als wanneer religie er een rol in speelt. Aldus meldt NieuwWij.

Volgens Marianne Jans van Biblion Recensie onderzoeken Nagel (organisatiepsycholoog, coach) en Ribbeling (jurist, psycholoog) vele uiteenlopende 2012-theorieën. ‘Oude beschavingen zoals de Maya’s, Inca’s, Azteken, Egyptenaren en Indiërs, maar ook de wereld van de wetenschap en diverse religies hebben elk hun eigen kijk op dit voorspelde einde van een tijdperk. Middels literatuur- en veldonderzoek hebben de auteurs tien maatschappelijke thema’s onderzocht waar deze theorieën effect op zouden kunnen hebben.’

NieuwWij: ‘In de tien hoofdstukken kijken ze onder meer naar ‘relaties, seks, geld, milieu, werk, kinderen, religie, politiek en gezondheid. Elk hoofdstuk bevat een aantal overeenkomstige vragen die de lezer zichzelf kan stellen. En daarnaast geven zij steeds een paar scenario’s met betrekking tot elk onderwerp in de lijn van de diverse theorieën. Met inhoudsopgave, voorwoord, inleiding, vier scenario’s van ‘hoe eventueel om te gaan met al deze gegevens’, literatuurlijst en noten. Een uitgebalanceerd en evenwichtig overzicht van de diverse visies. De wetenschappelijke visie is een interessante aanvulling.’

NieuwWij concludeert dat als onvoorwaardelijke liefde inderdaad de basiswaarde voor ons bestaan wordt (of was het die allang, maar zagen we het niet zo helder?), 2012 een openbarende periode in luidt, waarin een vreedzame (en zo u wilt: verlichte) samenleving binnen handbereik komt.

Zie: Begint in 2012 de jaartelling weer bij 0? 

Illustr: teapacks.wordpress.com

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

2 Responses

  1. joost tibosch sr

    Blijf dan toch maar liever -en nu al- bezig om ploeterend samen die voorwaarden van die ‘onvoorwaardelijke liefde’ zo af te bouwen dat die liefde er ook van kan komen. Heb geen zin om op “openbaringen” in 2012 te gaan zitten wachten!

    Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.