Faith for Earth – A call for action

Faith for Earth: De Verenigde Naties en wereldreligies vestigden in oktober 2020 de aandacht op eerbied en verantwoordelijkheid voor het milieu in het boek Faith for Earth – A call for action. Het beschrijft hoe wereldreligies de natuurlijke wereld zien en hun plicht die te beschermen. Deze op geloof gebaseerde perspectieven gaan gepaard met wetenschappelijke verklaringen van de veelheid aan crises die de oceanen, de atmosfeer, de ecosystemen en de mensen van de planeet bedreigen.

De wereld herbergt veel religies, maar er is een gemeenschappelijke basis in de overtuiging dat de aarde, zelf een gemeenschappelijk huis, moet worden gerespecteerd en beschermd in het licht van toenemende bedreigingen voor het milieu.’

Veel religies delen, over hun verschillen heen, de overtuiging dat de aarde moet worden beschermd tegen de groeiende ecologische bedreigingen. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en het Parlement van de Wereldgodsdiensten roepen samen op tot actie in Faith for Earth: A Call to Action.

‘We zien een golf van gelovig geïnspireerde actie overal ter wereld.’
(David Hales)

Volgens David Hales, voorzitter Klimaatactie van het Parlement van de Wereldreligies, bieden de komende decennia ons een smeltkroes van morele keuzes.

Scientific evidence documenting the crisis is undeniable and grows with every passing day. At the same time, there has been a surge of faith-based action and advocacy on behalf of the environment from religious groups everywhere. The response is coming from every corner of the world, reflecting both the diversity of the ways we define our relationship with nature and the essential unity of values at the core of all our hope.’
(Uit: Faith for Earth)

Faith for Earth stelt dat er een golf van op geloof gebaseerde actie en belangenbehartiging bestaat van veel religieuze groeperingen. De respons komt uit alle hoeken van de wereld.

‘Het is tijd, als nooit tevoren, om een ​​beroep te doen op ons geloof, onze waarden, onze religieuze leringen en tradities. En het is tijd voor actie.’

Iyad Abumoghli, directeur van het Faith for Earth Initiative van het VN-milieuprogramma zegt dat onze uitdaging niet is dat we niet weten wat we moeten doen, maar dat het erom gaat hoe snel we het kunnen doen.

‘We roepen iedereen op – landen, steden, de privésector, individuen en op geloof gebaseerde organisaties om deel uit te maken van de bloeiende wereldwijde interreligieuze beweging die steeds meer mensen samenbrengt om het leven op aarde te beschermen en in stand te houden.’

Faith for Earth werd gepresenteerd door het VN-Milieuprogramma en het Parlement van de Wereldreligies tijdens de Faith for Nature Global Conference, gehouden in Skálhol, IJsland. 

Beeld: Faith for Action – ncronline.org – Licht verlicht een krater tijdens de zonsopgang in Haleakala National Park op het Hawaiiaanse eiland Maui, 9 oktober 2018. (CNS / Navesh Chitrakar, Reuters)

Zie: World religions, UN unite for book on faith and action for the Earth
en:
VN-uitgave ‘Geloof voor de Aarde’: religies in actie voor planeet

Beeld: Jasmin Sessler (Pixabay)

Download hier Faith for Earth

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

1 Response

 1. Ik citeer: *****‘Het is tijd, als nooit tevoren, om een ​​beroep te doen op ons geloof, onze waarden, onze religieuze leringen en tradities. En het is tijd voor actie.’*****

  Dan is het dringend tijd om iets aan de overbevolking te doen. Maar de meeste van die achterlijke godsdiensten (er is een verschil tussen religie en godsdienst) zijn TEGEN geboortebeperking. Terwijl men actie voor de wereld predikt, rooft men de aarde leeg met overbevolking. Begrijpe wie kan!
  En de VN nog maar eens massa’s voedsel naar Afrika sturen, om de massaal kwekende bevolking van eten te voorzien. Dat is dweilen met de kraan open. Men zou aan die voedselhulp beter geboortebeperking koppelen. Daar zou men de aarde – en de mensheid zelf – pas een dienst mee bewijzen.
  Het wordt tijd dat men het nieuwe geloof van de “politieke correctheid” kritisch in vraag stelt en de feiten durft te noemen zoals ze zijn.

  De oplossing ligt mijns inziens in bewustwording en dat staat volledig los van geloof. Geloof is net een gif: de achterlijke (zelfverzonnen) godsdiensten zorgen voor een bekrompen bewustzijn. Hoe kan de oplossing dan in zo’n geloof liggen? En ik zie niet meteen grote hervormingen in al die godsdiensten. Ach, de mensheid staat nog geen stap verder dan in de middeleeuwen, qua bewustzijn. En met de “politieke correctheid” is men nog even hypocriet.
  Het zal zeer dringend moeten veranderen en de mens wil blijkbaar niet veranderen. Ik denk dat de natuur zelf wel een oplossing zal vinden. Heeft de natuur eigenlijk mensen nodig? Wat zouden wij doen met parasieten op onze rug? Juist! 😉

  Vriendelijke groet

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.