Bezield zijn ze op de eerste Open Dag: de docenten die per september 2014 studenten verwelkomen voor de eerste driejarige HBO-opleiding Filosofie en Liberal Arts (HFLA) in Nederland. Dat betekent studeren in deeltijd; met de mogelijkheid colleges digitaal te volgen; met colleges op twee avonden per week. De eerste Open dag vond plaats in de Kargadoor in Utrecht, de stad waarin ook de colleges te volgen zijn.
Dr. Rijk Schipper verrichtte op 1 maart de aftrap met de introductie Filosoferen in maatschappelijke context en gaf tevens een toelichting op de uitgangspunten van de HFLA. Daarna werden de verschillende studierichtingen gepresenteerd door dr. Tania Kochetkova en dr. Taede A Smedes.
‘Filosoferen in maatschappelijke context’, is het motto van de HFLA. Interessant zijn de drie afstudeerrichtingen, zoals Journalistiek & Media; Onderwijs & Liberal Arts en Beleid & Consult. Naast deze afstudeerrichtingen kent de HFLA vier leerlijnen, zoals Duurzaamheid, Politiek, Cultuur en Levensbeschouwing. Studenten worden opgeleid tot filosoof; voorbereiding op een beroep staat centraal.
De studierichting Journalistiek en Media met de leerlijn Levensbeschouwing trok vooral mijn aandacht. Deze is nog in ontwikkeling, evenals de andere studierichtingen en leerlijnen. Bij Levensbeschouwing moet je denken aan modules zoals Filosofie & Levensbeschouwing waarin onder meer een verkenning van de verschillen en overeenkomsten tussen rede en religie. In de lessen zal de verhouding geloof en wetenschap centraal staan.
Voorbeeld van een andere module is Media & Religie. In deze module zal aandacht worden besteed aan de manier hoe er in onze samenleving tegen religie en levensbeschouwing wordt aangekeken, welke veranderingen en trends er zichtbaar zijn (bijvoorbeeld van geïnstitutionaliseerde religie naar spiritualiteit; het opkomende ‘nieuwe atheïsme’), en hoe er in de media met religie wordt omgegaan.
Een vervolgmodule Filosofie & Levensbeschouwing leert belangrijke filosofische stromingen tegen elkaar af te zetten en ook op zoek te gaan naar de overeenkomsten. Oefening in de lectuur van ‘klassieke’ filosofische teksten en het gebruik daarvan in de praktijk van het onderwijs. Moreel beraad is weer een andere module.
Tot zover summier beschreven waardoor ik vooral geboeid werd. Op de zeer uitgebreide site van de HFLA kan je mede met behulp van verschillende pdf’s uitvoerig bestuderen wat er tot dusver te vinden is over alle afstudeerrichtingen en leerlijnen.
Wil je meer weten over de HFLA, ga behalve naar de site ook naar de eerstvolgende Open Dag op 12 april, in de Kargadoor in Utrecht.
Zie: Hogeschool voor Filosofie en Liberal Arts (HFLA)
Foto boven (PD): Docent dr. Taede A Smedes vertelt over de leerlijn Levensbeschouwing
Foto’s (HFLA): Van boven naar beneden: Dr. Rijk Schipper, dr. Taede A. Smedes en dr. Tania Kochetkova.
Mijn encyclopedisch kompas is veel eerder A. Kenny.
Liberal arts suggereert een veel breder aanbod. Ik begrijp niet wat er mis is met ‘vrije kunsten’.
Als je niet begrijpt wat vrije kunsten zijn kun je je die 70% Störig ook wel besparen.
LikeLike
Störig vind ik zelf encyclopedisch van opzet en komt daarom misschien wat droog over. Ik hoorde van studenten aan de OU dat ze filosofen soms niet snapten via hun literatuur en zij dan bij Störig te raad gaan en door de beknoptheid en overzichtelijkheid zaken soms beter konden plaatsen en snappen. (Het is al jaren het best verkochte algemene filosofieboek volgens BoekBlad.)
Zelf ben ik erg tevreden over deze bestseller om kwesties snel op te zoeken. Ik heb hem nu ook op mijn e-reader staan. Bij bol.com nu in de aanbieding met 29% korting, http://bit.ly/NqIhQm
P.S. Kritisch moet je gewoon blijven, dat is niet negatief.
LikeLike
Ik had me er al in verdiept en me verbaast over Störig als litteratuur. Störig komt trouwens dichtbij mijn idee over een tuchtschool, ik heb zelden zo’n dor filosofieboek gezien, het is niet te pruimen en de lust je verder nog in filosofie te verdiepen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Verder vind ik de naam van de school vreemd, je zegt toch ook niet kunst en science. Maar goed, ik houd me in want ik wil niet al te negatief overkomen.
LikeLike
Misschien moet je eerst eens wat meer lezen over de HFLA… 😉
http://bit.ly/1gNGeyd
LikeLike
Moreel beraad, levensbeschouwingen…, het lijken me meer onderwerpen voor een tuchtschool
en dan zeker niet in deeltijd
LikeLike
Alhoewel ik in alle godsdienstege geschriften, die ik bekeken heb, belachelijke en onredelijke teksten terugvind, vind ik ook heel positieve teksten, die moreel gezien wel verantwoord zijn. Filosofie vanuit een ongebonden geest en zonder belachelijke hokjes waarin de godsdiensten zich verschuilen, lijkt mij zinnig.
LikeLike
Dank je Paul,
Deze info werd mij eerder dit jaar aangereikt.
Graag had ik deze HBO opleiding na mijn middelbare school gevolgd, om een beroepskeuze beter te kunnen onderbouwen. Misschien was het eerste jaar al genoeg geweest. De PABO, de Academie of de Universiteit? Alle drie moeten ze leren communiceren; om boodschappen over te brengen. ICT is wel een vorm van communicatie, denk ik. Geen apart vak, maar gereedschap. Filosofie leert je zelf denken. Binnen mijn generatie, (vóór het feminisme), mochten meisjes nog geen vak leren . Zonde van de investering. Meisjes trouwen immers toch?
LikeLike
-Filosofie blijft de ‘eerste wetenschap’…; klinkt misschien wat ouderwets….
-Maar blijft waar, indien het de enige wetenschap niet blijft…
LikeLike
Zeker; zo’n studie lijkt me echt wat voor jou.
Een mooie dagbesteding:-)
LikeLike
Dag Laila, misschien wel, ik heb tijd genoeg…maar ben me nog wel breed aan het oriënteren…. 🙂 Filosofie heeft mij altijd al geboeid. Dat merk je ook wel aan mijn blog. 😉
LikeLike
Heel boeiend.
Ga je weer studeren?
Groet
Laila
LikeLike
Een beroep in het onderwijs, op het gebied van beleid en consult, of binnen de journalistiek.
LikeLike
‘Studenten worden opgeleid tot filosoof; voorbereiding op een beroep staat centraal.’
Zoals?
LikeLike