Hogeschool voor Filosofie en Liberal Arts: Filosofie b(l)oeit!

DSCF4116
Bezield zijn ze op de eerste Open Dag: de docenten die per september 2014 studenten verwelkomen voor de eerste driejarige HBO-opleiding Filosofie en Liberal Arts (HFLA) in Nederland. Dat betekent studeren in deeltijd; met de mogelijkheid colleges digitaal te volgen; met colleges op twee avonden per week. De eerste Open dag vond plaats in de Kargadoor in Utrecht, de stad waarin ook de colleges te volgen zijn.

Rijk_SchipperDr. Rijk Schipper verrichtte op 1 maart de aftrap met de introductie Filosoferen in maatschappelijke context en gaf tevens een toelichting op de uitgangspunten van de HFLA. Daarna werden de verschillende studierichtingen gepresenteerd door dr. Tania Kochetkova en dr. Taede A Smedes.

‘Filosoferen in maatschappelijke context’, is het motto van de HFLA. Interessant zijn de drie afstudeerrichtingen, zoals Journalistiek & Media; Onderwijs & Liberal Arts en Beleid & Consult. Naast deze afstudeerrichtingen kent de HFLA vier leerlijnen, zoals Duurzaamheid, Politiek, Cultuur en Levensbeschouwing. Studenten worden opgeleid tot filosoof; voorbereiding op een beroep staat centraal.

TaedeDe studierichting Journalistiek en Media met de leerlijn Levensbeschouwing trok vooral mijn aandacht. Deze is nog in ontwikkeling, evenals de andere studierichtingen en leerlijnen. Bij Levensbeschouwing moet je denken aan modules zoals Filosofie & Levensbeschouwing waarin onder meer een verkenning van de verschillen en overeenkomsten tussen rede en religie. In de lessen zal de verhouding geloof en wetenschap centraal staan.

Voorbeeld van een andere module is Media & Religie. In deze module zal aandacht worden besteed aan de manier hoe er in onze samenleving tegen religie en levensbeschouwing wordt aangekeken, welke veranderingen en trends er zichtbaar zijn (bijvoorbeeld van geïnstitutionaliseerde religie naar spiritualiteit; het opkomende ‘nieuwe atheïsme’), en hoe er in de media met religie wordt omgegaan.

face TatjanaEen vervolgmodule Filosofie & Levensbeschouwing leert belangrijke filosofische stromingen tegen elkaar af te zetten en ook op zoek te gaan naar de overeenkomsten. Oefening in de lectuur van ‘klassieke’ filosofische teksten en het gebruik daarvan in de praktijk van het onderwijs. Moreel beraad is weer een andere module.

Tot zover summier beschreven waardoor ik vooral geboeid werd. Op de zeer uitgebreide site van de HFLA kan je mede met behulp van verschillende pdf’s uitvoerig bestuderen wat er tot dusver te vinden is over alle afstudeerrichtingen en leerlijnen.

Wil je meer weten over de HFLA, ga behalve naar de site ook naar de eerstvolgende Open Dag op 12 april, in de Kargadoor in Utrecht.

logo_rond_220Zie: Hogeschool voor Filosofie en Liberal Arts (HFLA)

Foto boven (PD): Docent dr. Taede A Smedes vertelt over de leerlijn Levensbeschouwing 

Foto’s (HFLA): Van boven naar beneden: Dr. Rijk Schipper, dr. Taede A. Smedes en dr. Tania Kochetkova. 

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

13 Responses

 1. Virginie

  Mijn encyclopedisch kompas is veel eerder A. Kenny.

  Liberal arts suggereert een veel breder aanbod. Ik begrijp niet wat er mis is met ‘vrije kunsten’.
  Als je niet begrijpt wat vrije kunsten zijn kun je je die 70% Störig ook wel besparen.

  Like

 2. Virginie

  Ik had me er al in verdiept en me verbaast over Störig als litteratuur. Störig komt trouwens dichtbij mijn idee over een tuchtschool, ik heb zelden zo’n dor filosofieboek gezien, het is niet te pruimen en de lust je verder nog in filosofie te verdiepen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Verder vind ik de naam van de school vreemd, je zegt toch ook niet kunst en science. Maar goed, ik houd me in want ik wil niet al te negatief overkomen.

  Like

 3. Virginie

  Moreel beraad, levensbeschouwingen…, het lijken me meer onderwerpen voor een tuchtschool
  en dan zeker niet in deeltijd

  Like

 4. Alhoewel ik in alle godsdienstege geschriften, die ik bekeken heb, belachelijke en onredelijke teksten terugvind, vind ik ook heel positieve teksten, die moreel gezien wel verantwoord zijn. Filosofie vanuit een ongebonden geest en zonder belachelijke hokjes waarin de godsdiensten zich verschuilen, lijkt mij zinnig.

  Like

 5. Dank je Paul,

  Deze info werd mij eerder dit jaar aangereikt.
  Graag had ik deze HBO opleiding na mijn middelbare school gevolgd, om een beroepskeuze beter te kunnen onderbouwen. Misschien was het eerste jaar al genoeg geweest. De PABO, de Academie of de Universiteit? Alle drie moeten ze leren communiceren; om boodschappen over te brengen. ICT is wel een vorm van communicatie, denk ik. Geen apart vak, maar gereedschap. Filosofie leert je zelf denken. Binnen mijn generatie, (vóór het feminisme), mochten meisjes nog geen vak leren . Zonde van de investering. Meisjes trouwen immers toch?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.