God en de Buitenaardsen

michelangelocreationmant
‘Op basis van wat we weten van hoe het heelal eruit ziet en van de bouwstenen van leven, wordt het steeds waarschijnlijker dat het heelal krioelt van leven. Het probleem daarbij is dat de afstanden zodanig zijn dat het heel moeilijk is om over dat leven iets te weten te komen, en vandaar dat het zo stil blijft.’ Aldus godsdienstfilosoof, theoloog en schrijver Taede A. Smedes afgelopen zondag afgelopen zondag in de Grote Kerk in Drachten: ‘Zijn wij alleen?’

‘Voor zover we nu weten, is ET nog altijd niet gevonden. De aardse telescopen hebben in de loop der jaren talloze signalen uit de ruimte ontvangen. Toch lijkt een signaal van ET er nog niet tussen te zitten. Maar morgen kan het zomaar anders zijn.’ 

fermiSmedes verwijst op zijn weblog over geloof en wetenschap naar fysicus Enrico Fermi (foto: spacepage.be), die ooit op een aantal kladblaadjes berekende dat het in ons sterrenstelsel wel moest krioelen van buitenaardse beschavingen. Tien jaar later begon project Ozma met het luisteren naar signalen van intelligente beschavingen uit de ruimte met behulp van grote radiotelescopen op aarde.

‘Het is het begin van een langdurig project dat we nu kennen onder de afkorting SETI: de Search for Extraterrestrial Intelligence. Het huidige SETI draait feitelijk rond één veronderstelling: als er andere intelligente wezens bestaan, dan zullen die vermoedelijk ook signalen de ruimte in sturen, net zoals wij mensen dat doen met radio- en televisiesignalen.’

‘Beschavingen die, gezien de ouderdom van sommige sterren, miljoenen jaren op ons vooruit moesten zijn. We zouden al lang van hun bestaan moeten afweten, en toch doen we dat niet. Waar zijn ze dan? Waar is iedereen? Dat is de kern van wat vandaag de dag de Fermi-paradox genoemd wordt.’

Daar Smedes theoloog is, valt te verwachten dat een van de bekendste buitenaardsen, die we ook wel God noemen, ter sprake komt. Hij verwijst naar jezuïet en astronoom van het Vaticaanse observatorium José Gabriel Funes, die stelde dat, net zoals op aarde een veelheid van levensvormen bestaat die we Gods schepselen noemen, ook buitenaardse wezens Gods schepselen zijn. Maar omdat dat zondaars zijn, zo weet – volgens Smedes – creationist Ken Ham, kunnen ze de Bijbel nooit begrijpen…

Smedes vraagt zich verder af of buitenaardsen ook geschapen zijn naar het beeld Gods. Als dat zo is, dan lijken mij de buitenaardsen niet op E.T. maar op mensen. Smedes stelt dat God wellicht een unieke relatie heeft met de mens, maar geen exclusieve. God zou dus ook relaties met buitenaardse beschavingen kunnen hebben.

‘Als er buitenaardse intelligente wezens bestaan, dan hebben die hun eigen unieke evolutionaire geschiedenis, en kunnen die theologisch gesproken op hun eigen wijze een unieke relatie hebben tot God, een wijze die op geen enkele wijze ten koste gaat van de uniciteit van de mens.’ 

Zie: De preek van afgelopen zondag: Zijn wij alleen? Christelijk geloof en de mogelijkheid van buitenaards leven

Illustr: forocristiano.iglesia.net

taedesmedesDr. Taede A. Smedes (Drachten, 1973) (foto: TS) is godsdienstfilosoof, theoloog en schrijver. Zijn specialisme is de bestudering van hoe de christelijke theologie zich verhoudt tot de natuurwetenschappen (‘science & religion’).
Hij schreef over dit onderwerp een aantal boeken, zoals God en de menselijke maat: Gods handelen en het natuurwetenschappelijke wereldbeeld (Zoetermeer: Meinema 2006) en God én Darwin: Geloof kan niet om evolutie heen (Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2009). 
Hij was tot voor kort werkzaam als onderzoeker aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit Nijmegen.

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

13 Responses

 1. ‘De mens is geschapen naar het beeld Gods’
  Waarom zouden we dat fysiek uitleggen? Ik vind het veel meer voor de hand liggen dat hiermee bedoeld worden dat ook wij scheppende eigenschappen hebben.
  Is ons beeld van God niet lelijk vervormd door de visie van kerkelijke instanties?

  Like

 2. joost tibosch sr

  Als je nu al denkt dat die buitenaardsen ons niet de gelegenheid geven om te zijn wie we moeten zijn, dan twijfel je misschien ook aan evolutie. Wellicht weten ze dat nog beter dan wij en kunnen we het nodige van hen opsteken, Lekker, hé, om in de toekomst te dromen!

  Like

 3. -Buiten-aardsen, stellen we ons al te veel voor als lelijke diersoorten, die gelijken op wat hier op onze aarde rondloopt…
  -Misschien zijn buiten-aardsen aan geen vorm van materie gebonden ; en zijn ze enkel van een voor ons ongekende ‘geestelijk’ aard …?

  Like

 4. Kirsten

  Zijn de engelen dan ook buitenaardsen? En alle ‘bewoners’ van de hemel? En God zelf? Die zit in alles wat leeft, maar verkeerd vast ook weleens in de hemel. Maakt dat Hem ook tot E.T.? Zo maar een vraagje hoor, puur terminologie 😉

  Like

 5. joost tibosch sr

  Paul, Genesis is geen wetenschap. Als Genesis al iets zegt dan zijn de eventuele buitenaardsen ook Adam Elckerlyc, manvrouw, die als God voor de kosmos zal zorgen.

  En belangrijker voor gelovigen nu dan de nog steeds fictieve buitenaardsen is de kosmische opdracht van Genesis: dat wij te zorgen hebben voor onze werkelijkheid in het ons nu bekende heelal.

  Heel praktisch begint die opdracht tot ons door te dringen ,met wat we nu als milieuwerkelijkheid kennen met al zijn mogelijkheden en zorgen.

  De eventuele buitenaardsen zullen beslist weer vreemdelingen zijn en onze kosmische christelijke opdracht blijft dan in ieder geval dat we hen ruimte geven en van hen proberen te houden zoals ze zijn.

  Like

 6. Theo

  “Smedes vraagt zich verder af of buitenaardsen ook geschapen zijn naar het beeld Gods. Als dat zo is, dan lijken mij de buitenaardsen niet op E.T. maar op mensen.”
  Waarom zou dat zo zijn,
  God als een oneindige creativiteit, waarom zou het zich laten inperken? Bekijk eens de variëteit van het leven op aarde.
  En wat is Gods beeld, is dat een menselijk beeld?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.