Zelfkennis als bevrijding


Zelfkennis als bevrijding: het theatercollege over psychologie en spiritualiteit door psycholoog Vincent Duindam, laat het publiek niet alleen bevrijdend lachen, maar brengt het ook tot ontroering. Mede door de spirituele songs, zichzelf begeleidend met een akoestische gitaar, van singer-songwriter Jan Duindam. Sprankelend van energie laat Vincent op cabareteske wijze zijn (zelf)kennis en inzichten op het publiek los, afgewisseld met songs van Jan, en die geven een fijne positieve boost. Te zien in theaterzaal Parnassos Cultuurcentrum van Universiteit Utrecht.

Donderdag 25 mei 2023 Theatercollege
Zelfkennis als bevrijding: Psychologie en spiritualiteit

Positieve psychologie
V
incent maakt in zijn voordracht onmiskenbaar duidelijk dat psychologie mystiek zeker niet kan missen. Hij verlaat de oude, deterministische psychologie en gaat hij voorwaarts richting positieve psychologie. Waarmee kan je leren om contact te maken met je meest wezenlijke identiteit. In de songs van Jan hoor je liefde, eenheid, schoonheid en verlangen. Een ervan is: ‘In the heart’: over het steeds weer zoeken, op zoek naar het ‘Ene’… in carrières, relaties, gezin, yoga, therapie, en dan steeds opnieuw ontdekken dat het er al is, al gegeven is.


Vincent en Jan Duindam

‘You are bliss, all else is mental construction’
O
ok poëzie brengt Vincent in. In 1980 maakt hij al gedichten: ‘We gaan door het leven heen, met de startblokken aan het been’ en ‘van het een komt het een’. Hij vertelt over biologische en culturele conditioneringen. Kan je wakker worden, uit je automatische piloot komen? En over doordenkertjes van Rumi: ‘For love you come without you, and I come without me’. En Oscar Wilde: ‘Taking yourself seriously is the original sin’. Of Ramana Maharsi: ‘You are bliss, all else is mental construction’.

‘Zoek eerst het Koninkrijk: je pure kern, het ongeconditioneerde’
(Jezus)

‘Het kind als goeroe’
O
ok vertelt Vincent over ‘het kind als goeroe’; hij kreeg destijds dit briefje: ‘pap, ik vind je stom. Schrijf me terug’. Hij leerde daardoor zichzelf eerlijk uit te spreken en ondertussen wel contact te houden. Over de ‘zuivere kern’ sprekend, komt hij op psalm 46 waarin staat: ‘Wees stil en weet…Ik ben…’ En Rumi: ‘Essence is emptiness’, ‘The sublime fountain gushes from within’. En Jezus die lang geleden al wist: ‘Zoek eerst het Koninkrijk: je pure kern, het ongeconditioneerde’. Of dit:

Er is maar één land: de aarde
Er is maar één volk: de mensheid
Er is maar één geloof: de liefde

(Floor Wibaut 1859 – 1936)

Stilte in jezelf
H
et college voelt goed. Jan en Vincent geven het beste van zichzelf; je kan zien hoe mooi broers samen kunnen zijn. Ze stralen kracht, warmte en liefde uit, willen de wereld deelachtig maken, niet alleen van hun (zelf)kennis, maar vooral ook dat je ‘in jezelf een dimensie kan ontdekken die nog dieper gaat dan je persoonlijke ontwikkeling door trainingen, levenservaring en wellicht therapie’. Dat je ‘contact kan maken met de stilte in jezelf, waar wel een alert bewustzijn is, maar geen luidruchtige gedachten’.

Theatercollege Zelfkennis als bevrijding: Psychologie en spiritualiteit | 25 mei | 20.30 – 22.30 uur | € 5,- | Parnassos Cultuurcentrum | Kruisstraat 201, Utrecht | Theaterzaal

Spiritueel zakboekje
Veel moois uit het theatercollege vind je terug in het Spiritueel zakboekje voor professionals, zeker ook voor ‘niet-professionals’: voor iedereen die de positieve psychologie en de Perennial Philosophy (Eeuwige Filosofie) een warm hart toedraagt.

Spiritueel zakboekje voor professionals | Vincent Duindam  | Uitgeverij SWP Amsterdam | ISBN 9789085601371 | 176 pagina’s | Paperback | 1e druk, 2021 | € 19,90 |Opgedragen aan Ton Oostveen: Zenmeester, monnik en vriend | Met een voorwoord van prof. dr. Liesbeth Woertman – Emeritus hoogleraar Psychologie, Universiteit Utrecht

Beeld en foto’s Vincent & Jan Duindam: Universiteit Utrecht
Update: 01052023

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

8 Responses

 1. Zwerver

  Hallo Jan, ik zie nu pas je reactie. Excuus dus voor de late reactie. Die tekst heb ik voornamelijk zelf geschreven met een verwijzing naar logia 2. We hebben het dan over de Nous, waar verwondering en rust samenvallen. Na al die jaren is de verwondering nog steeds niet weg en tegelijkertijd vind ik daar mijn rust in. Een deel van die verwondering is dat het de Nous (of Logos) zelf is die mij naar zichzelf heeft gebracht. Ik als individu had nooit de weg kunnen vinden, zelfkennis is dus vooral horen wat van binnen uit roept.

  Plato omschrijft de Nous als een soort goddelijk denken waarin waarheid en conclusies onmiddellijk bekend zijn zonder noodzaak aan voorafgaande premisses. Precies zo is het mij gegaan, nu al meer dan 15 jaar terug. Op dat moment snapte ik er niks van, maar dat is juist de bedoeling ook! Nous (het goddelijke denken) is gescheiden van het discursieve, menselijke denken. God en mens komen samen in de Nous. We hebben het hier over de Griekse benaderingswijze. Maar die is dezelfde als de Bijbelse benaderingswijze of de Boeddhistische benaderingswijze of….

  Hartelijke groet.

  Like

 2. Aafje

  Het kan ook gebeuren dat wanneer ik een ander in de ogen kijk, ik geen ander meer zie, noch mezelf.
  Er is alleen nog eeuwig zijn, in Eén.

  Geliked door 2 people

 3. JanD

  Zonder naar bestaande teksten te verwijzen, net nieuw verzonnen:

  Als ik de ander in de ogen zie, dan herken ik hetzelfde “ik” dat ook door mij heen straalt.

  Geliked door 1 persoon

 4. JanD

  Zwerver, waar heb je die tekst vandaan ?
  Ik zie bij meerdere vertalingen, en ook uit de Koptische brontekst van het Thomas Evangelie logia 2:

  Jezus zei: Laat hij die zoekt niet ophouden te zoeken totdat hij vindt. En als hij
  vindt, zal hij verward zijn en als hij verward is, zal hij zich verwonderen. En als hij zich verwonderd heeft, zal hij overal boven staan en tot rust komen.

  http://www.thomasevangelie.nl/ met als eerste:

  Klik om toegang te krijgen tot gtbypage_112702.pdf

  groet van JanD

  Naschrift redactie: N.B. Niet meer dan 1 link per reactie. Anders kan het soms wat langer duren tot publicatie.

  Like

 5. Zwerver

  Een wijze van bestaan gebaseerd op zelfkennis is van dien aard dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Zelfkennis is immers ook Godskennis, zoals een oude wijsheid ons leert. En behalve Godskennis ook kennis van het Ik ben. En uiteraard ook van de Logos. Dat is een verwondering waar je je rust in vindt. (Logo 2 Thomas Evangelie)

  Like

 6. JanD

  psalm 46… “Wees stil en weet…Ik ben…”
  Ik ben die ben… JHWH.
  Dat ben ik dus.
  Mozes had het dus over mij.

  groet van JanD

  Like

 7. Je innerlijk kind spreekt door emoties. Als je daar niets mee doet, blijft het zeuren!
  Als je die emoties serieus neemt, kan je ze loslaten. Is dat zo iets als: “God neemt je mee langs oude pijnpunten…” En dan ineens ontdek je: “ze waren allemaal verdwenen.”?

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.