Karen Armstrong signaleert ten opzichte van de heilige geschriften een groot onbegrip, wat volgens haar de hoofdoorzaak is van de huidige religieuze geschillen in de wereld. Weloverwogen en deskundig pleit ze voor een terugkeer naar de oude interpretatie van de religieuze teksten als basis van een betekenisvol en empathisch wereldbeeld.
Armstrong wijst ons de weg bij het beteugelen van de arrogantie, de intolerantie en het geweld die het gevolg zijn van de gebrekkige hedendaagse uitleg van de heilige geschriften.
De heilige geschriften waren altijd een middel voor mensen om hun materiële bestaan te ontstijgen en in aanraking te komen met het goddelijke. In onze seculiere samenleving hebben de teksten deze unieke functie verloren om een meer praktische toepassing te krijgen: de Bijbel wordt gebruikt om homoseksualiteit en anticonceptie te veroordelen, de Koran dient om oorlog en terrorisme te rechtvaardigen en met behulp van de Thora wordt beslag gelegd op leefgebieden.
Karen Armstrong (1944) is een van de meest geliefde auteurs op het gebied van religie. Nadat ze zeven jaar als non in een klooster woonde, verliet ze de orde om Engels te studeren in Oxford. Armstrongs oeuvre omvat bestsellers als Een geschiedenis van God(1993), De strijd om God (2001), Islam (2004), De wenteltrap (2003), Compassie (2011) en In naam van God (2014).
De verloren kunst van de heilige geschriften | Karen Armstrong | Verschijnt 27 juni | Luxe paperback| 496 pag. | €29,99 | ISBN: 978 94 031 6630 8 | E-book: € 14,99 | Oorspronkelijke titel: The Lost Art of Scripture | Vertaling: Bep Fontijn, Carola Kloos, Albert Witteveen
Ja, mooi hè Paul! Ik was blij verrast dat de mogelijkeid om het te plaatsen nog open stond.
LikeGeliked door 1 persoon
@Carla,
Mooi! Ook aan het slot:
“In haar Na-schrift laat ze op een verrassende manier aan de hand van het voorbeeld van Thomas Mann’ romancyclus Jozef en zijn broers zien, hoe verhalen uit de traditie van de religie helpen kunnen om de eigen tijd te verstaan. Want, “Anders dan de wetenschap hebben heilige geschriften altijd een morel dimensie gehad en waren ze in essentie een oproep tot meelevende, altruïstische actie. Het doel was niet de lezers of de toehoorders te bevestigen in hun heersende opvattingen, maar om hen volkomen te veranderen” (p. 542).”
LikeLike
Een mooie recensie: https://www.nieuwwij.nl/opinie/recensie-van-de-verloren-kunst-van-de-heilige-geschriften-van-karen-armstrong/
LikeGeliked door 1 persoon
Karen Armstrong wordt door diverse islamcritici gezien als iemand die met een te rozige blik de moordlustige teksten van de islamdoctrine leest. Maar met die rozige blik op de islam speelt zij in op de gretigheid van een groot westers publiek om lieve rozige informatie te horen over de islam in plaats van dat zij de harde weerbarstige werkelijkheid erover vernemen. Je vraagt je dan af hoeveel misdadigheid er nog vanuit de islam moet plaats vinden jegens moslims, jegens christenen, jegens vrouwen, jegens onschuldige omstanders, jegens andersdenkenden, enzovoort, voordat bij Karen Armstrong het kwartje valt.
LikeLike