Zwarte Piet en de Netherlands Academy of Religion

quofataferunt-1
De niet-gelovige secretaris van de gloednieuwe Netherlands Academy of Religion (NAR), Ernst van den Hemel, vindt dat kennis over religie en levensbeschouwing in de samenleving vergroot moet worden. Vreemd dat iemand die zelf helemaal niets heeft met God, anderen wil onderwijzen in het idee ervan. Zoiets als lesgeven over Sinterklaas aan schoolkinderen, en ondertussen denken: ach God, die arme kinderen, dadelijk geloven ze het ook nog. Aan de andere kant: in deze tijd blijkt het ook weer van belang dat we kennis opdoen over zijn onderdaan Zwarte Piet. Ook al geloven we niet in hem, we moeten alles van hem weten om te begrijpen dat Zwarte Piet weg moet. Of niet. Kennis over religie en levensbeschouwing is minstens zo waardevol.

Door over Zwarte Piet te onderwijzen, komen kinderen te weten dat hij, net als God, nu geen boeman meer is. Vanaf de late Middeleeuwen was Zwarte Piet zelfs een andere naam voor de duivel. Vroeger had hij een roe, zoals God de hel tot zijn beschikking had, maar nu heeft Piet geen roe meer en verbleekt het zwart, net als de hel van God voor veel gelovigen inmiddels is uitgedoofd. Voor God hebben niet-gelovigen geen alternatief, voor Piet is dat nog onduidelijk: moet hij rood worden, geel, stroopwafel of ook gewoon weg?

We moeten volgens sommigen meer kennis over Zwarte Piet vergaren om te begrijpen hoe erg deze figuur is. Niet Piet zelf, maar het idee dat we discriminerend met hem om zouden gaan. Sommigen zeggen ronduit: Zwarte Piet is racisme. Er is zelfs een soort Nederlandse Academie voor Zwarte Piet: de stichting Nederland Wordt Beter. Die geeft lespakketten uit voor kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven, voor groep 7 en 8. Analoog aan de NAR geeft die stichting achtergrondinformatie over Sint Nicolaas en Zwarte Piet. Vooral Piet moet ‘zichtbaar gemaakt worden’.

De lessen, ontwikkeld door Stichting Nederland Wordt Beter, zijn een onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over het Sinterklaasfeest. Niet alleen worden het leven en de legenden rondom Sint Nicolaas en de geschiedenis van (de viering van) het feest behandeld, ook wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Zwarte Piet, karikaturen, en de bezwaren die er zijn tegen de figuur.’ (Stichting Nederland Wordt Beter)

De Netherlands Academy of Religion wil ook zoiets als de stichting Nederland Wordt Beter. Het veld van de wetenschappelijke bestudering van religie en levensbeschouwing is nu onvoldoende zichtbaar en ‘de samenhang, stabiliteit en toekomst van het veld’ komen in het gedrang.

De invloed van religie op onze wereld gaat soms in tegen de wens van Nederlanders die religie graag zouden zien verdwijnen, voor anderen botst een bepaalde religie met de eigen levensovertuiging. Toch is kennis over de vele verschijningsvormen van religie onontbeerlijk. Ook als iemand niets met religie te maken wilt hebben, loop je tegen grote levensvragen aan. Ook voor christenen is het van belang om te weten waarom bepaalde beelden aanstootgevend voor moslims kunnen zijn, ook voor moslims is het van belang om de invloed van het christendom op de Nederlandse maatschappij te begrijpen.’ (Netherlands Academy of Religion)

Kennis over de vele verschijningsvormen van Zwarte Piet is eveneens onontbeerlijk. Je wilt meer weten over zijn herkomst, en hoe hij aan zijn kleuren komt. Net als God die ook vele verschijningsvormen heeft en door veel mensen anders wordt beleefd, zelfs als aanstootgevend. Om te weten waarom bepaalde beelden van Piet aanstootgevend kunnen zijn, is een ander punt van belang, ook al heb je niets met deze figuur en zijn metgezel Sinterklaas. Daarom is het belangrijk dat er zowel meer informatie wordt verspreid over een figuur als Zwarte Piet als over religie en levensbeschouwing.

😉

Zie:
* Stichting Nederland Wordt Beter
* Religiewetenschappers en theologen: Noodzaak voor landelijk platform

Foto: In de negentiende eeuw werd het Sinterklaasfeest in Nederland geciviliseerd. Piet kreeg van duivelse meer negroïde trekken en de Sint zelf was nu alleen nog maar verkleed als waardige bisschop. De wilde Nicolaasmaskerade werd een plechtige intocht van Sinterklaas. Het is interessant om te zien hoe in meer geïsoleerde gebieden zoals de Waddeneilanden en de bergdalen van Zwitserland en Oostenrijk de oudere ruige versie wel in meer of mindere mate stand heeft gehouden. (quofataferunt.com)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

72 Responses

 1. joost tibosch sr

  Egbert Had eerlijk gezegd verwacht dat Paul met mijn openlijk toegegeven “off topic” zijn( niet mijn!) niet te peilen censuur in werking zou stellen. Ben wel blij dat hij dat niet doet. Zal in het vervolg hem blijven helpen met toegeven wanneer ik “off topic” ben en hoop dat anderen dat in het vervolg ook toegeven…en niet door blijven drammen!

  Like

 2. @Joost, je stelt nu “helemaal off-topic”, maar eerst benoemde je het als “niet te peilen censuur”.

  Vraag je maar eens af waarom en voor wie de E.U. eigenlijk is opgericht, Zwitserland is niet lid, maar doet het verder prima Engeland stapt eruit, dat is ook niet voor niets, in Denenmarken is destijds een volksreferendum over de Euro geweest en hebben ze hun eigen muntsoort behouden, ons is de Euro door de strot geduwd, zijn wij nu echt gebaat bij een associatieverdrag met Oekraïne, ik dacht van niet, maar het voert te ver om hier verder op in te gaan, ben je overigens een tegenstander van referenda.

  @Jelle, ik zal eens iets van Nico H. Frijda gaan lezen, bedankt voor de tip.

  Like

 3. jelle vd wal

  @ egbert
  Nog nooit van evolutionaire psychologie gehoord.
  Ik las het verhaal van je link, kan je aanraden ⦁ Nico H. Frijda, ‘De emoties, >> Een overzicht van onderzoek en theorie <<', Amsterdam, 2000.
  Dan weet je wat we een beetje weten, en wat we helemaal niet weten.

  Like

 4. jelle vd wal

  @ tibosch
  FvD is van Baudet, gepromoveerd bij Cliteur.
  Je kunt er natuurlijk de ogen voor sluiten dat de kans op de laatste wereldoorlog steeds groter wordt.
  @ egbert
  Kijk even bij Joop, de reacties op een verhaaltje van Timmerfrans.
  Ik krijg de indruk dat steeds minder mensen zich in de luren laten leggen.

  Like

 5. joost tibosch sr

  VdWal/Egbert Helemaal off topic! Veel succes met de eigenwijze matroos Roos, die met zijn busje en macho gezicht het Nederlandse schip van Staat wel eens even zijn referendale kant op zal sturen. Dat Rutte veel te laat hem en de zijnen eens goed laat merken hoe onnozel ze met een Oekraieneverdrag bezig waren met het air dat heel Nederland daar tegen zou zijn, blijft mij als het helemaal veel te late protest tegen macho Geert Wilders erg dwars zitten

  Like

 6. @Jelle, ik verklaarde wel dapper in mijn post, lees maar eens iets over de evolutionaire psychologie (inzake verklaring menselijk gedrag), maar hierbij toch maar een kleine kanttekening:

  http://skepsis.nl/evolutiepsychologie/

  Rutten stond jammerlijke irrelevante onzin uit te kramen, je ziet maar weer dat een kat in het nauw rare sprongen maakt. Er valt nu niets meer weg te lachen.

  Uit de oude doos, maar toch nog steeds leuk:

  Like

 7. jelle vd wal

  @ egbert
  Wat mijn diepe walging opwekt, is wat er in naam van beschaving voor moordpartijen waren, door het geciviliseerde westen.
  Kan je Tansill aanraden, over WWI, voor walging.
  Diezelfde walging riep Rutte’ s persconferentie op, over het Ukraine verdrag, en Rusland als oorlogsmisdadiger aanwijzen.

  Like

 8. @Jelle, nog even het volgende, de discussie had betrekking op folklore, bijbehorende tradities, hoe de migranten het beleven en de wenselijkheid om afgezien hiervan dit eventueel in stand te houden.

  Daar kun je natuurlijk van mening over verschillen. evenals of het zin heeft een partij zoals de FvD op te richten, afijn daar heb ik mijn mening al over gegeven. Wat de E.U. betreft kunnen we van Denemarken nog wat leren en Rutten (de loopjongen van Brussel) staat mooi schaakmat en begint vervolgens wat te jammeren, benieuwd hoe dit gaat aflopen.

  Maar vervolgens schrijf je: Ik lees een gedetailleerde beschrijving van hoe uiteindelijk de VS ook militair ingreep in WWI……………………………..etc.

  Ik vind geschiedenis zelf ook een interessant onderwerp, zou er graag op in willen gaan maar dit betreft niet mijn blog, aangaande jouw bewering of je je moet schamen om West-Europees zijn, lijkt me een beetje overdreven, in de koloniën had je voorheen ook lokale machthebbers die de bevolking uitbuitten en talrijke onderlinge oorlogen, daar gold tevens het recht van de sterkste, mensen zijn overal ter wereld hetzelfde en gedijen m.i. het best bij een fatsoenlijke levensstandaard.
  (Lees anders maar eens iets over evolutionaire psychologie).

  Hoop dat deze post nog wordt geplaatst en verder laat ik het er dan maar bij. Misschien treffen we elkaar wel een keer op Joop.nl:-)

  Like

 9. jelle vd wal

  @ egbert
  Al voor ik je laatste reactie las had ik het idee dat onze discussie hier redelijk off topic is geraakt, en dat het op een herhaling van zetten begint te lijken.

  Like

 10. jelle vd wal

  @ egbert
  Aan wat ik beschrijf is niets what if, dat is al zo.
  Mocht FvD zetels krijgen, dan komt er in elk geval een ander geluid in wat onze volksvertegenwoordiging zou moeten zijn.
  Je ziet dingen veranderen, de partij die ons tegen onze zin in 2005 toch uitleverde aan Brussel, ligt nu dwars over het Ukraine referendum.
  Of dat ook niet een show is, dat weet ik niet, mijn vertrouwen in de politici van nu is nul.
  Toch, Hoyle beschrijft politici als de metertjes op het dashboard van z’n auto, die had er vele: ‘ze laten me zien wat er gebeurt, maar ze beheersen niets’.
  Hoe de wind waait, waait m’n jasje, kan toch effect hebben.
  Ik lees een gedetailleerde beschrijving van hoe uiteindelijk de VS ook militair ingreep in WWI, het is iets van ‘ik keek er naar, en ik stond er bij’.
  Wilson was niet bij machte het VS militair ingrijpen te voorkomen.
  Ik vraag me af of enige VS president dat toen had kunnen voorkomen.
  Ook toen speelden ideeën een belangrijke rol: ‘het Duitse militarisme’.
  Het Britse militarisme was beschaving, de Britse vloot ook.
  Ian Hernon, ‘Britain’s Forgotten Wars, Colonial Campaigns of the 19th Century’, 2003, 2007, Chalford – Stroud, moest nog komen.
  Als één boek je je diep doet schamen W Europees te zijn, dan is het dit boek.

  Like

 11. @armandmaes: Als je niet wordt als deze kinderen zult gij het rijk der hemelen niet binnengaan.

  Heb je wel eens een paar kinderen zien vechten om een stukje speelgoed;-), je maakt het wel een beetje zwaar beladen.

  @Jelle, je gaat allemaal uit van what if scenario’s, als ik iets af wil schaffen heeft dat niets met de migranten te maken, dwang ben ik allergisch voor, in sommige opzichten ben ik zelfs voor de harde lijn, de Nederlandse cultuur en vrijheid wordt juist verkwanseld aan de E.U., dat is het echte probleem, we hebben hier trouwens nog folklore genoeg, het opgestuwd worden in de vaart der volkeren houd je met het één of ander nieuw opgericht politiek partijtje echt niet tegen, afijn over zoveel realiteitszin zul je zelf ook nog wel beschikken.

  Like

 12. joost tibosch sr

  Mnbo Het razend populaire dagenlang durend SinterPietfestijn rond een TV Dieuwertje beginnejnd met een miljoenentrekkende TVintocht in hollandse grachten lijkt me moeilijk te vergelijken met de al lang in geschiedenisboeken verfdwenen Vestaalse maagde. Trouwens de hier alsmaar vermelde oorsprong ivm met duivel, heilige, hel en hemel begint langzaam maar zeker ook de geschiedenistrekken van de vestaalse maagden te krijgen. Het lijkt me nu gezonder om open oog te hebben voor de in geschiedenis gegroeide kindvriendelijkheid. Een Nicolaas met zijn “als ge niet wordt als kinderen” kreeg hier naadloos aansluiting met onze kindvriendelijke humane wereld, even goed gegroeid als onze antiracistische wereld met zijn vrouwen- en homorecht

  Like

 13. jelle vd wal

  @ egbert
  Het staat je volkomen vrij het goed te keuren dat migranten onze folklore aanvallen, ook staat het je vrij goed te vinden dat wij ons aanpassen aan hen, in plaats van andersom.
  Misschien vind je het het ook goed dat een PvdA wethouder in Zaandam Erdogan ‘onze president’ noemt.
  En misschien ben je het er mee eens dat nieuwe Nederlanders openlijk integratie afwijzen, en op kritiek op polygamie, gesanctioneerd door imams, antwoorden ‘of je tegen woongemeenschappen bent’.
  Clientilisme, het idee ‘ als je op mij stemt doe ik wat voor jou’, is ook zoiets.
  Ik zie daarmee ons land verdwijnen, voor zo ver het al niet verdwenen is, ik ben daar heel boos over.
  Vandaar mijn onmiddeliijk lid worden van FvD, die zich ten doel stelt de verkwanseling van ons land een halt toe te roepen, en zo mogelijk terug te draaien.

  Like

 14. Egbert,
  het Sinterklaasfeest is een feest voor kinderen en de volwassenen vliegen elkaar in de haren. Heeft Joshua niet gezegd: Als je niet wordt als deze kinderen zult gij het rijk der hemelen niet binnengaan. Hij heeft wel niet gezegd wat of waar dat rijk is maar toch zouden op zijn minst zijn volgelingen die raad moeten opvolgen.

  Like

 15. mnb0
  daarom is het ook een sprookjes- feest voor kinderen. Zij liggen er niet wakker van of die piet nu zwart, wit of gestreept is. Het is hun feest, niet onze.
  Diegenen die sprookjes voor volwassenen willen horen, er zijn er genoeg in alle religies beschikbaar.

  Like

 16. @Jelle, Het Sinterklaasfeest is gewoonweg een stukje folklore, net als het planten van de meiboom, de Paasvuren etc, dat is toch niet meer van deze tijd, tradities zijn nu eenmaal net zo belangrijk als de waarde die men er aan hecht

  Like

 17. jelle vd wal

  Ik voeg nog even toe dat ik onze cultuur niet als superieur zie.
  Het is wel iets waar ik aan gehecht ben, en waar ik waardering voor heb.

  Like

 18. jelle vd wal

  @mnbo
  Ik zou niet weten welke valse indruk ik zou wekken.
  Mijn bewaar is heel simpel, het gaat niet aan dat nieuwe Nederlanders onze tradities aanvallen, met onzin argumenten, ook nog.
  En bus nieuwe Nederlandse betogers uit de Randstad naar Grouw, om daar een traditie van heidense oorsprong te verstoren, ik denk dat we gek zijn als we dit soort dingen toelaten.
  Zij zijn nog gekker, hebben niet door hoeveel kwaad bloed ze oproepen.
  Hoe ver we zijn mag er uit blijken dat multi culti fan Han van der Horst bij JOOP, een PvdA propaganda site, schrijft ‘dat DENK geen probleem is, want er zijn relatief te weinig Turken’.

  Like

 19. mnb0

  @JT: “heb ik al voorgesteld om ook een al lang bekende gekleurde collega met blanke Pieten in te zetten mn in die gebieden waar dat het best uitkomt.”
  Antiracisten die tegen Zwarte Piet ageren hebben geen enkel probleem met de Regenboog Piet. Dat laten culturele chauvinisten als Jelle altijd zorgvuldig achterwege, om de valse indruk te kunnen wekken dat volgens die antiracisten het hele fenomeen moet worden afgeschaft.
  Goed beschouwd is dat leugenachtig, gebaseerd op culturele superioriteitsgevoelens.
  Die onzin over “zwart wegens de schoorsteen” is net zo uit de duim gezogen als Sinterklaas die over de daken rijdt.

  Like

 20. mnb0

  “Vreemd dat iemand die zelf helemaal niets heeft met God, anderen wil onderwijzen in het idee ervan.”
  Helemaal niet. Er lopen zelfs in Nederland nog tal van gelovigen rond. Het is altijd nuttig te weten en begrijpen hoe andere mensen denken.
  Het vreemde is dat iemand die een geloof aanhangt dat verondersteld wordt empathie te bevorderen (heb uw naaste lief en zo) dit vreemd vindt – of het vreemd vindt dat ongelovigen een soortgelijke empathie ten toon spreiden. Ik kan het niet helpen dat ik me dingetjes ga afvragen.

  “Zoiets als lesgeven over Sinterklaas aan schoolkinderen.”
  Dat is inderdaad een nuttig onderwerp, ook op de lagere school. Meer hier:

  http://www.livius.org/articles/person/nicholas-of-myra/?

  Uiteraard, zodra geloof en de Sinterklaasviering verdwenen zijn kunnen de onderwerpen geschrapt worden. We onderwijzen ook niet meer over de cultus van de Vestaalse Maagden.

  Like

 21. jelle vd wal

  @ egbert
  Ik hoop dat dit nog on topic is.
  Geen idee wat die aflaatbrieven kostten, George Macaulay Trevelyan, ‘England in the Age of Wycliffe’, 1899, 1906, London, laat zien dat toen rijke mensen hele kapellen lieten bouwen, om in de hemel te komen, met een stel betaalde, vast aangestelde, bidders.

  Like

 22. Carla

  @ Egbert, je zegt: …….” Had jij het hier maar voor het zeggen hé @Carla.;-) Dan kregen we vast met de roe;-)……”

  Nou en of ! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 23. joost tibosch sr

  Egbert/Armand Na Dieuwertje toch wel erg off topic?! Maar wie ben ik? Paul ben ik in ieder geval niet!

  Like

 24. Jan,
  Of zwarte piet vroeger het symbool voor de duivel was, weet ik niet. Wat ik wel ergens gelezen heb, werd hemel en hel (duivel) uitgevonden om de mensen met angst op te zadelen. De achterliggende bedoeling was zo veel mogelijk geld in te zamelen om de protsige kathedraal: Sint-Pieters van Rome/ Vatikaanstad te bekostigen. Godsdienst wordt wel meer misbruikt voor geld en macht.

  Like

 25. joost tibosch sr

  VdW Met “aantrek”kelijk bedoelde ik wel dat ik op een site van een ander het me wel degelijk aantrek als ik kritiek krijg..aan eindeloze weerwoorden tegenover Paul op zijn site heb ik dan niet zo’n behoefte meer!

  Like

 26. jelle vd wal

  @ sr
  Bij uitzondering zijn wij het helemaal eens.
  Bij geen van mijn zeer vele blokkades was ooit uitleg, laat staan dat weerwoord mogelijk was.

  Like

 27. joost tibosch sr

  Kinderfeestje?! Verdorie, het is met Dieuwertje al jaren dagenlang groot kinderfestijn waar alle gekleurde(dus ook blanke) volwassenen volop van mee genieten!!

  Like

 28. jelle vd wal

  In het Friese Grouw, waar jarenlang mijn 16m2 lag, komt, meen ik, ergens in de zomer nog een Sinterklaas met één, of meer, Zwarte Pieten.
  Ook op sommige Waddeneilanden, wanneer, weet ik niet.
  Deze happenings worden gezien als van heidense oorsprong, ik meen me vaag ter herinneren dat die zwarten hoorns droegen.
  Nieuwe, heel domme, Nederlanders gingen speciaal met een bus naar Grouw, om daar rotzooi te trappen tegen een traditie, die vermoedelijk stamt uit een tijd dat in N Europa niemand wist dat er zwarte mensen waren.
  Ik vermoed wel dat er toen slaven waren, dat was heel lang het lot van krijgsgevangenen.
  Overigens hebben Surinamers geen enkel probleem met een Zwarte Piet.
  De hoofd anti pieter komt, meen ik, uit Ghana.
  In Frankrijk, na de ontruiming van de jungle van Calais, en de deelverplaatsing daarvan naar Parijs, gaan nu stemmen op om deze migranten terug te brengen naar waar ze vandaar komen.
  Op BFM was net een Parijse deelburgemeester, of zo, te zien die het probleem van de verplaatsing van het probleem beschreef.

  Like

 29. joost tibosch sr

  Paul, geef mij anders rustig (als het kan kort en stevig!) op mijn kop en dan met “man en (Sinterklaas)paard” bij off topic en erger. Ik vind dat heel wat plezieriger en “aantrek”kelijker..dan niet te peilen censuur!

  Like

 30. Had jij het hier maar voor het zeggen hé @Carla.;-) Dan kregen we vast met de roe;-)

  @Jan, het is n.l. volkomen on-topic volgens mij.

  Zeker, daarin heb je volkomen gelijk, maar afgezien van het stukje mythevorming achter dit desbetreffende feest draait het cruciale punt in de discussie toch om het feit dat onze gekleurde medemensen (voornamelijk uit onze voormalige koloniën) deze vertoning als een vernedering beschouwen. Hoe dat historisch nu precies ligt mag wel bekend zijn.

  Quote ondergetekende: @Joost, de zwarten brachten het ter sprake en relateerden het aan de slavenhandel, dat betreft een interpretatie natuurlijk maar het kan bij de tegenwoordig nogal goed geïnformeerde blanke kinderen wel bijdragen bij tot een stukje beeldvorming omtrent de gekleurde medemens, ook de rol van zwarte Piet hierbij in aanmerking nemend en daarbij de dominante witte “big boss” met zijn staf en mijter, zo onschuldig is het allemaal niet.

  Het is maar vanuit welke invalshoek je er naar wilt kijken.

  Je schrijft: Het grote opschrijfboek met alle daden van de kinderen, belonen van goed en straffen van kwaad. Dat raakt de diepzinnig wijze archetypische psyche.

  Wat mezelf betreft @Jan, ik was vroeger spookbang voor Sinterklaas, mij werd als kind verteld dat ik in een zak naar Spanje getransporteerd zou worden en vervolgens vermalen tot pepernoten, was dat nu pedagogisch verantwoord, dat raakt de diepzinnig wijze archetypische psyche?,.
  op deze manier kinderen de stuipen op het lijf jagen, zelfs als ik hem nu nog zie zou ik hem zo wel van zijn schimmel af willen rukken en korte metten met de Pieten willen maken, maar dat doe je als volwassen vent natuurlijk niet. 😉

  Like

 31. Jan

  @Egbert schrijft: “@Jan, wat een naargeestig betoog over de oorsprong van een kinderfeestje.
  Zullen we dat nu maar even terzijde schuiven 😉 ”

  Het ging dus over satan en de duivel en zwarte piet.

  Gezien de opmerking van Paul, lijkt me dat je wel weer op mijn (schijnbaar) naargeestig betoog kan ingaan. Het is n.l. volkomen on-topic volgens mij. 🙂

  Het heet hier godenenmensen, waar goden zijn zonder het tegendeel ontstaat automatisch bij de gelovigen de behoefte het tegendeel op te roepen. Dat zie je bij een christelijke mannelijke god, daar werd door de gelovigen (tegen de wens van de kerk in ondanks de inzet van schriftgeleerden en theologen) Maria niet als mens: maar als goddelijke moeder van god aanbeden. Het levende geloof zoekt vervulling in beelden en mythen en rituelen om het onnoembare van de eenheid uit te drukken.

  Zoals de devotionele Maria verering is ontstaan als antwoord op een mannelijke god, zo is volgens mij de duivel ontstaan uit de behoefte van het tegendeel van de goede god.

  Het is een twistpunt van theologen hoe het kwaad is ontstaan, maar de duivel is een schaduwkant van de goede god: ze horen bij elkaar. Dat voelt ieder kind aan. Net zoals een goede Sint en een kwaaie zwarte Piet bij elkaar horen. Ook de sprookjes van de boze heks en het donkere bos, doet kinderen rillen, maar waar gaat het hen om? Op het einde overwint het goede, daar hebben de kinderen graag een tijdje angstig rillen voor over.

  Het grote opschrijfboek met alle daden van de kinderen, belonen van goed en straffen van kwaad. Dat raakt de diepzinnig wijze archetypische psyche.

  Dat inzicht is bijna verloren gegaan en dat vind ik heel jammer. Ik vraag me zelfs af of de “netherlands-academy-of-religion” daar oog voor heeft gezien de “theo-logen” met hun beperkte denkhoofden waar ze in hun hoogmoed alles van verwachten.

  Like

 32. joost tibosch sr

  Nicolaas, bisschop in de oud Turkse christelijke gemeente Mira stond bekend om zijn toen opvallende belangstelling voor kinderen in een beslist (ook sexueel: om te verwachten leukigheid te vermijden!) nog niet kindvriendelijke cultuur. De latere patroon St.Nicolaas van de toenmalige grote havensteden heeft die opvallende kindvriendelijkheid de wereld overgebracht (zie de vernoemde Bartholomee de las Casas). Nu kinderen klagen dat ze zo’n hekel hebben aan de maar niet ophoudende volwassen onenigheid over Zwarte Piet, lijkt dat ook reden om al ónze “zo beleden” kindvriendelijkheid weer eens bij elkaar te “schrapen”.

  Like

 33. Jelle,
  of zwarte piet ergens met slavernij of koloniale misdaden te maken heeft, weet ik niet. De zwarte knecht is in ieder geval het symbool van onderdrukking bvb in Congo tijdens de koloniale periode. Nochmaals wat is er mis met een schoorsteen-piet met wat zwarte vegen? De kinderen, en daar gaat het tenslotte om, zullen daar geen aanstoot aan nemen. Een blauwe of groene piet verkracht idd de traditie en daarom ben ik daar geen voorstander van.

  Like

 34. jelle vd wal

  @ armandmaes
  Wat daar mis mee is, is dat het idee dat Zwarte Piet iets met slavernij te maken zou hebben, klinklare onzin is.
  Als wij toelaten dat ‘nieuwe Nederlanders’ met onzinargumenten onze cultuur aanvallen, dan weet ik niet waar we blijven.
  Ik kon vannacht niet slapen, en keek dus wat rond op internet.
  Ik kwam al weer tot de conclusie dat het verstand de wereld niet regeert, de leugen wel.

  http://www.volkskrant.nl/opinie/historicus-moet-geen-aanklager-worden~a4403082/#&gid=1&pid=36df6326-f1c3-4738-a537-f1c94bbf6c8d

  http://www.joop.nl/opinies/kortste-weg-naar-achterlijkheid-is-superieur-achten

  Klik om toegang te krijgen tot WEF_Annual_Report_2015-2016.pdf

  Link gaat er over dat wij onze koloniale oorlog in toen nog Ned Indië moeten ‘bewältigen’.
  Kennelijk, gezien de Duitse term, moeten ook wij door het stof.
  Dat toen de Neurenberg show begon de VS opperrechter dat een ‘farce’ noemde, dat is nog steeds niet doorgedrongen.
  Dan wordt ene prof Beatrice de Graaf aangehaald, deze dame is terrorisme prof.
  Wat die wetenschap is, ik zou het niet weten, het erge is dat ik deze dame zie als propagandiste, zij las nog nooit het boek van Mearsheimer en Walt, die proffen leggen uit dat terreur de strategie van de zwakke is.

  Link twee is een VK artikel, over hoe slecht Nederland het doet.
  Vrouwenemancipatie, zorg, onderwijs.
  Volgens het rapport zouden vrouwen in Nederland 32 % minder krijgen voor hetzelfde werk.
  Dat idee wordt klakkeloos overgenomen, mijn vernietigende commentaar werd natuurlijk niet geplaatst.
  Noch als vader van drie werkende dochters, nog als manager zag ik ooit dit soort beloningsverschillen.

  Link drie is dan waar die onzin vandaan komt.
  Een zeldzaam gebakken lucht verhaal, naar mijn mening.
  Er staat niets concreets, toch is er een begroting van een miljard zwitserse francs, met een 400 personeelsleden.
  Ongeveer de helft is volgens de jaarrekening personeelskosten, wat na enig rekenen neer komt op meer dan 100.000 francs per jaar.
  Waar het geld vandaan komt, grote bedrijven staat er, voor meer dan een ton per jaar wil je vast wel wat bij elkaar liegen, is mijn idee.
  Ik las maar vluchtig, in de hoop toch nog iets concreets te vinden, en zo zag ik dat dir clubje wc’s had ter beschikking gesteld aan zeven scholen in Nepal, na de aardbeving, daarmee zouden meer dan 10.000 leerlingen bereikt zijn.
  Helaas kan ik mij in een land als Nepal, met vele zeer kleine dalen, moeilijk scholen voorstellen met een 1300 leerlingen per school.

  Ik heb dan ook nu het gevoel wat een oude Drentse buurvrouw mij als kind al bijbracht ‘de waarheid vindt niet altijd een herberg’.
  In deze schermpjes wikipedia tijd kun je misschien zeggen ‘de waarheid vindt nauwelijks ooit nog een herberg’.

  Like

 35. dan kan een sinterklaasfeest een prachtig familifeest worden. Je zal het niet geloven maar mijn zoon is 47 en mijn kleinzoon 26 en toch vieren wij sinterklaas nog met wat chocolade figuren en dan een bijhorend dineetje. Altijd een mooi moment voor de familie.

  Like

 36. @Jan, wat een naargeestig betoog over de oorsprong van een kinderfeestje.
  Zullen we dat nu maar even terzijde schuiven;-)

  @Armandmaes: Welke azijnpissers?, onder de zwarten of onder de witten;-)

  Like

 37. Jan

  Ik las: de oorsprong van zwarte piet was de rol van de duivel. Ook Sinterklaas had die rol soms in een vroegere periode met angstwekkend uiterlijk.

  Het is dus niet alleen maar een kinderfeestje: het is een religieus ritueel. Zeer juist van Paul om Stichting Nederland Wordt Beter en Religiewetenschappers en theologen in één adem te noemen.

  Want religies hebben altijd het idee dat je er beter van wordt, en meestal blijkt het tegendeel doordat ze elkaar gaan bevechten. Net zoals de sinterklaas en zwarte piet religie.

  Bekijk deze controverse met een symbolische bril. Licht en duisternis, goed en kwaad, lang en kort, dik en dun, een zwarte piet en een witte sint, een witte schimmel met zwarte stippen. Het is slechts symboliek. Het is een verheven spel.

  Maar in een maatschappij waar geen gevoel meer is voor symboliek, waar alles persoonlijk wordt opgenomen en het spel van het leven niet meer wordt gespeeld…….

  daar passen geen sprookjes van heksen en tovenaars meer, van feeën en ridders noch van engelen en demonen of klazen en pieten

  Dan verstard het rationeel denken de levende symbolen tot even grote schijnwerkelijkheden als de euro en het bruto nationaal product. Het gaat alleen nog maar om de commercie en een perverse behoefte tot het goede en onderdrukking van het bijbehorende tegendeel: het slechte. We leven in een economische schijnwereld en de mens en zijn mystiek zijn niet meer dan middelen om geld te verdienen.

  Geliked door 1 persoon

 38. joost tibosch sr

  Carla Toen mijn kinderen oud genoeg waren kwamen ze in ons Sintfamiliebedrijf. De een kon eenwielerrijden, de ander compenseerde door halsbrekende toeren op het dak. Mijn bouw grimeerde, bebaarde, verzwarte en ik kreeg haar zelfs verkocht als moeder van het Sinterklaasgezin. Het zwart achter de oren ken ik ook: na mijn Sinterklaasoptreden werd ik oude grijze Zwarte Piet, die zieken(huizen) kon bezoeken zonder overal vreemde sinterklazen tegen te komen. Wat een feest, hé!?

  Like

 39. Een onverbiddelijk standpunt innemen heeft nog nooit problemen opgelost.Het heeft wel de vreselijkste oorlogen veroorzaakt. What’s thr difference of zwarte piet nu pikzwart of schoorsteenvegers-kleur heeft. Dat verandert niets aan het kinderfeest voor de kinderen. Enkel voor volwassen azijnpissers maakt dat een verschil.

  Like

 40. @Jelle, dat gold trouwens niet alleen voor Frankrijk, maar zoals je wel zult weten lopen zaken wel eens anders dan vantevoren gepland.
  Het is en blijft mensenwerk.

  Like

 41. jelle vd wal

  @ anoniem
  Ik poog de wereld die mijn overgrootouders, grootouders, ouders, en ik, zei de gek, hebben gemaakt, overeind te houden, voor zo ver die nog bestaat.
  Dat is niet de wereld waar iedereen overal welkom is, wij bouwden ons land op, wat anderen het recht zou geven daarvan zomaar te komen profiteren, ik zou het niet weten.
  Mijn rond 1880 stakende overgrootvader bouwde zelf wat op.
  Er was toen niet de gelegenheid elders de hand op te houden.
  Zwarte Piet is daarin alleen een symptoom, hoe nieuwkomers zich menen te kunnen aanmatigen een oude traditie te verpesten.
  Zouden wij eens moeten proberen met een Islamitisch feest !

  Like

 42. jelle vd wal

  @ egbert
  Ik meen toch duidelijk gemaakt te hebben dat ik van mening ben dat Frankrijk het probleem heeft veroorzaakt, in elk geval heeft laten sloffen, al meer dan tien jaar.
  Als Frankrijk geen Moslims wil had het land emigratie moeten regelen.

  Like

 43. Anoniem

  VdW In welk persoonlijk wereldje leef jij?
  Armand Met mijn zwarte bisschop en blanke knechten lijk ik niet zo verstard; Het is voor ons blanken natuurlijk wel even schrikken! Wat ik eigenlijk wil zeggen is: het gewone traditionele Sinterklaasfeest heeft alle mogelijkheid om tegen dom rassenonderscheid te protesteren en het langzaam maar zeker uit de wereld te helpen. Zo maar een even met veeggedoe een al heel lang bestaand feest veranderen is riskanter als jij wel denkt: lang bestaande culturele gebruiken verander je niet zomaar even met ingrepen van een dag of een jaar!

  Like

 44. @Jelle: Pogen vier Franse politiemensen levend te verbranden, omdat die een bewakingscamera bewaakten, hoe denk je zoiets nog op te lossen ?

  Voor de desbetreffende daders heb ik wel een oplossing, maar die schrijf ik hier maar niet op, wil de sfeer op dit blog niet verpesten.

  Maar daar kun je natuurlijk de gehele Moslimgemeenschap niet op af gaan rekenen.

  Je schrijft: Jouw global village, op welke planeet leef je ?
  Zijn de westerse oorlogen in Afghanistan, Irak, Yemen, Libie, Syrie, je niet bekend ?
  Heb je niet door dat het verwoesten van deze landen ons de migranten stromen oplevert, wat dan weer onze samenleningen destabiliseert ?
  Zelfs de migranten stromen binnen Europa speelden een belangrijke rol bij Brexit.

  Hierin moet ik je gelijk geven, dat klopt. Global village is een mooi streven maar beslist niet aan de orde.

  Ik heb me nog een beetje ingelezen over de Parijse banlieues (achterstandswijken), dat begrip zei me niet zoveel.

  http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/parijse-banlieues/

  @armandmaes: Geen witte Pieten met zwarte strepen, neutraal, dus groen, geel, blauw etc

  Dat zullen de kinderen ook vast wel hilarisch vinden;-)

  Like

 45. jelle vd wal

  @egbert
  Pogen vier Franse politiemensen levend te verbranden, omdat die een bewakingscamera bewaakten, hoe denk je zoiets nog op te lossen ?
  Als gevolg daarvan deden Franse politiemensen voor het eerst de mond open, over de angst die ze hebben, als ze door de banlieues patrouilleren, waar ze regelmatig met flessen en jeu de boule ballen bekogeld worden vanuit flatgebouwen van tien of meer hoog ?
  Valls heeft voor die wijken nu autos beloofd met pantserglas, en brandwerende uniformen.
  Uit het Nederlandse nieuws bleef ook de moord op een politieman voor z’n eigen huis, ze waren hem gevolgd.
  De mmordpartijen in Parijs en Nice kunnen je toch niet zijn ontgaan, evenmin als het halsafsnijden van een priester in een kerk van een Rouen deelgemeente.

  @sr
  Waarom je nu moet insinueren dat ik een PVV aanhanger ben ?
  Wilders is mij een gruwel vanwege zijn ongenuanceerde Islam haat.
  Dat neemt niet weg dat Wilders op vele punten gelijk heeft.
  De PvdA lijkt vergeten te zijn dat Drees sr van mening was dat gastarbeiders na vijf jaar terug moesten naar eigen land, om dat met opgedande kennis en gespaard geld op te bouwen.
  Wel ben ik nu sinds enkele weken lid van FvD.
  Jouw global village, op welke planeet leef je ?
  Zijn de westerse oorlogen in Afghanistan, Irak, Yemen, Libie, Syrie, je niet bekend ?
  Heb je niet door dat het verwoesten van deze landen ons de migranten stromen oplevert, wat dan weer onze samenleningen destabiliseert ?
  Zelfs de migranten stromen binnen Europa speelden een belangrijke rol bij Brexit.
  Is je niet bekend dat Katanga alleen gesticht werd vanwege westerse belangen, de Union Minière, net als Kosovo en Panama ?
  Voor wie het niet weet, Kosovo is het rijkste mineralen gebied van Europa.

  Like

 46. Joost zie mijn opmerking hierboven bij Egbert. Verstarde mensen komen nooit tot een compromis zoals een schouw-piet met zwarte strepen ( van de vuile schouw).

  Like

 47. Egbert,
  om die reden moet men de zwarte piet vervangen door een schouw-piet met zwarte vegen. De kinderen maken daar geen punt van. Hoogstens verstarde ouders blijven op hun standpunt.

  Like

 48. joost tibosch sr

  VdWal Deze “Gutmensch” raadt je aan om alle verschillende mensen en verschillende culturen in jouw mal te persen en te uni-formeren. Aan uni-culturele PVV-ers heb ik aangeraden om als Bosman met koloniaal gemak zijn gevierde nederlandse apartheid weer in te voeren. In ieder geval lijkt het zo aan te raden om de na WOII onweerstaanbare groei naar een “global village” ogenblikkelijk een halt toe te roepen en liefst weer terug te vallen in heel oude stammenmentaliteit….om toch maar niets van onze geschiedenis te hoeven leren! Snap je nou helemaal niet wat ik het met dat “stomme ouderwetse, (alsmaar voortdenderende) rassenonderscheid” bedoel…dat nergens op slaat en slechts in onderbuik bestaat!? Mensen kun je be- veroordelen op wat ze doen, niet op wat ze zijn.

  Like

 49. Moeilijke kwestie met de Pieten, maak ze dan maar paars, geel, blauw of groen, ben je van dat gezeur af, dus niet zwart maar ook niet wit met zwarte strepen, wit en zwart zijn beide te beladen. Dit begint langzamerhand een prestigekwestie te worden.

  @Jelle, soms denk ik ook wel eens dat bepaalde culturen elkaar niet verdragen maar hoogstens elkaar kunnen tolereren. Maar dat hoeft dan nog steeds geen problemen op te leveren.

  Je schrijft: Behalve zoals de Franse ambassadeur in toen Constantinopel in 1914 schreef ‘de tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen zijn zodanig dat die alleen door grootscheepse deportaties kunnen worden opgelost’.

  Zie jij dat nu echt als een oplossing. Dat lijkt me wel heel erg rigoureus, in de praktijk anno 2016 ook niet meer te realiseren. Er zijn ook genoeg Moslims die uitstekend zijn geïntegreerd, wees wel een beetje voorzichtig met generaliseren.

  @Joost, de zwarten brachten het ter sprake en relateerden het aan de slavenhandel, het kan bij de tegenwoordig nogal goed geïnformeerde blanke kinderen wel bijdragen bij tot een stukje beeldvorming omtrent de gekleurde medemens, ook de rol van zwarte Piet hierbij in aanmerking nemend en daarbij de dominante witte “big boss” met zijn staf en mijter, zo onschuldig is het allemaal niet. Het is maar vanuit welke invalshoek je er naar wilt kijken.

  Like

 50. Carla

  Beste Paul, besef je wel welk risico je neemt door het plaatsen van bovenstaand plaatje bij deze blog! 😉 ( de prominente kruizen op mijter en opschrijfboek )

  Met een hartegroet van deze ( ooit ) zwarte Piet, die op haar verjaardag in januari nog steeds last had van ‘het zwart ‘achter haar oren. 😉

  Geliked door 1 persoon

 51. jelle vd wal

  @ armandmaes
  Het zwarte pieten gedoe is een symptoom, een symptoom van niet integreren.
  Zelfs schrijven nieuwe Nederlanders dat ze niet hoeven te integreren.
  Je ziet de tegenstellingen escaleren.

  Like

 52. Het piet- probleem lijkt veel op het geloof in god en co tegenover zij die niet geloven. Geen van beiden kent de waarheid en toch willen allebei gelijk halen.

  Like

 53. Weer is het de onverzettelijkheid van 2 standpunten die elkaar niet kunnen vinden.
  Maak de piet op met wat zwarte strepen die komen van de roet in de schouw. Klaar is Kees. Een beetje positief initiatief kan wonderen doen en veel problemen oplossen.

  Like

 54. jelle vd wal

  @ sr
  Met een 68 jaar Sinterklaaservaring zie ik dat kinderfeest als compleet verpest, door een stel dwazen, wat niet eens door heeft dat ze hun eigen glazen in gooien.
  Multiculti is een illusie, een samenleving bestaat door samen, niet door tegenstellingen.
  Je ziet dat nu duidelijk in Frankrijk, de ene aanslag na de andere, na de moordpoging door verbranding van vier politiemensen, één met 30% verbrandingen, in de Parijse voorstad Essonne, zijn de politiemensen in opstand, tegen de minister van binnenlandse zaken, tegen hun president, en nu ook tegen hun vakbonden.
  Zij hebben er genoeg van tegen een schamel loon levensgevaarlijk werk te doen.
  De Franse tijdbom plofte al zachtjes in 2005, maar ploft nu voortdurend.
  Ín hoeverre het Franse katholicisme dat veroorzaakt vraag ik me af, het land is veel godsdienstiger dan ik vroeger dacht.
  Frankrijk heeft een vijf miljoen ontevreden, grotendeels werkloze Moslims, ik zie niet hoe dat opgelost kan worden, behalve zoals de Franse ambassadeur in toen Constantinopel in 1914 schreef ‘de tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen zijn zodanig dat die alleen door grootscheepse deportaties kunnen worden opgelost’.
  Van 1912 tot 1925 vonden die deportaties plaats.
  Mark Mazower, ‘Thessaloniki – stad van geesten, Christenen, moslims en joden 1430 – 1950’, 2007, geen plaats van uitgave, (2004, Salonica – City of Ghosts).
  Ik denk dat de multi culti mensen een grote verantwoordelijkheid op zich laden.

  Like

 55. joost tibosch sr

  Met bijna 50 jaar Sinterklaaservaring wil ik nu toch wel kwijt dat ik in de befaamde Sinterklaasweken in een steeds groeiend multicultureel Nederland multiculturaliteit steeds meer éénwording zag worden in de officiele intocht. Met uitbundig plezier denk ik ook terug aan die steeds meer huisbezoeken in “gekleurde gezinnen” en het uitbundige plezier wat de combinatie Sint-Piet daar met name opleverde.

  (Wat de Academie betreft: ik schreef lang geleden een scriptie over Bartholomee de las Casas, een van de eerste Spaanse missionarisssen, die toen al zijn landgenoten fel kritiseerde over hun gedrag tegen de inlandse bevolking, en met name hun wangedrag tegenover inlandse jongeren en kinderen heftig bestreed. In al die latere Sintjaren bleef die scriptie me alsmaar door het bebaarde hoofd gaan!)

  Met die telkens weer terugkerende “pietendiscussie”, heb ik al voorgesteld om ook een al lang bekende gekleurde collega met blanke Pieten in te zetten mn in die gebieden waar dat het best uitkomt. OP TV dan ieder jaar wisselend blank en zwart. Met de vanzelfsprekendheid dat een kinderfeest niet bedorven mag worden, weet ik ook al te goed hoe makkelijk je kinderen tot een bepaalde leeftijd kunt bedotten.

  Op de RTLvegenPieten heb ik ergens sarcastisch al gereageerd, dat alle blanken en zwarten zebrazwartwitte vegen in het gezicht moeten krijgen. Ik betwijfel dan wel of we nog ooit afkomen van dat lamlendige stomme gedoe over rassenonderscheid. Zeurende blanken en zwarten vergeten over de hoofden van hun kinderen heen blijkbaar weer hoe een volwassen multiculturele samenleving dat nu eindelijk gewoon eens met gezamenlijke inzet af moet leren!

  Like

 56. jelle vd wal

  De hetze tegen een oud kinderfeest heeft helaas bij mij gevoelens opgeroepen die niet positief zijn tegenover nieuwe Nederlanders.
  Wie zich in een ander land, een andere cultuur begeeft, past zich aan, is mijn standpunt.
  Als Marokkanen mij niet in hun moskeeën en andere heilige plaatsen menen te kunnen toelaten, het zij zo.
  Piet komt door de schoorsteen, die vroeger zwart van roet was,
  Wie te dom is dat te begrijpen zoekt maar een ander land, is mijn standpunt.
  Daarbij nog de vraag of ik me gekwetst voel door hen, het antwoord is ja.
  Voor mij is een oud kinderfeest verpest.
  Dat gekleurde kinderen met Zwarte Piet worden gepest, kan best zijn, ik werd op de lagere school ook gepest, ondanks dat ik zeer blank was.
  Als knapste en rijkste jongetje van de klas heb het het niet gemakkelijk.
  Ik was dan ook blij de lagere school te verlaten, op het lyceum is nooit het minste of geringste voorgevallen.

  Wat Zwarte Piet met godsdienstonderwijs te maken heeft ontgaat me volledig.
  Het is ontegenzeggelijk waar dat godsdienstige gevoelens in de wereld een grote rol spelen, ik denk dat de meerderheid van de wereldbevolking religieuze gevoelens heeft.
  Daarover onderwijs te geven, zowel aan gelovigen als een ongelovigen, lijkt mij een zinnige zaak, kan begrip voor elkaar doen ontstaan.
  Zo kan ik er begrip voor opbrengen dat de SGP of de CU bezwaar heeft tegen euthanasie zonder ogenschijnlijk lijden.
  Ik denk dat we niet aan dat bezwaar moeten toegeven, maar ik kan hun bezwaren vanuit hun gezichtspunt begrijpen.

  @cees
  Ik lees je reactie nogmaals, de vraag van Paul Scheffer ‘tolereren wij intolerantie ?’ komt bij mij op.
  Mijn standpunt is : nee.
  Helaas denken de Gutmenschen daar heel anders over, tenminste, zo lijkt het.

  Like

 57. Actueel Paul.
  Net als vele ongelovigen, ben ik aan het eind van dit latijn niet wijzer dan de eerste de beste veegpiet uit de machinekamer van de stoomboot. (Zouden ze bij RTL al weten dat die op gasolie loopt?)
  Het verdriet mij dat wij dominante blanken (Sint Nicolaas) ons in de strijd laten knechten door een handjevol creoolse kroeskoppen. Stop, dit was een humoristische woordspeling. Ik vrees de roe.
  Het zij me vergeven.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.