Christelijke politiek: ‘dogmatisch en economisch sterk liberaal’


De sociaaleconomische politiek van de christelijke partijen aan het schuiven is gegaan. Het CDA is naar rechts opgeschoven en spreekt de taal van de liberale economie. Ook de ChristenUnie en het SGP buigen voor de taal van de trojka IMF, ECB en EU. Christelijke partijen komen bovendien voornamelijk naar buiten met ouderwetse dogma’s en maken zichzelf overbodig door zich te profileren met programmapunten die het samenleven in de moderne maatschappij tekort doen.

De afgelopen dertig jaar is het aandeel van de overheid in onze economie sterk teruggelopen. Het is onfatsoenlijk om vervolgens in een tijd van depressie de crisis niet aan te pakken, maar te misbruiken en de overheden opnieuw de zwartepiet toe te spelen. Dat is een vorm van onchristelijk libertarisme, dat vanuit Amerika Europa is binnengekomen. Laat Abraham Kuyper het niet horen! (Dr. Piet Keizer)

Aan de vooravond van de verkiezingen lijkt kritiek op christelijke partijen erg te groeien. Verwees ik laatst nog naar de dubieuze invloed van de christelijke partijen doordat zij via wetgeving de legitieme (vrijheids)rechten van burgers belemmeren, nu is er commentaar op de sociaaleconomische politiek van de christelijke politieke partijen en hun ‘achterlijke concepten’. Een en ander blijkt uit publicaties van de IKON/Guido Attema en het Reformatorisch Dagblad.

Daar waar de nieuwe mens belang hecht aan barmhartigheid, komen christelijke partijen voornamelijk naar buiten met ouderwetse dogma’s die in de ogen van de nieuwe mens tegen dit begrip indruisen. Strengere eisen tegen abortus, de weigerambtenaar, het anti-drugsbeleid; ze zijn geen van allen gebaseerd op christelijke waarden. (Guido Attema) 

Volgens Keizer is er vrijwel geen ruimte voor economische wetenschap die op andere mens- en samenlevingsbeelden is gebaseerd. Attema geeft het dringende advies de nadruk te leggen op de kern van het christendom en je naaste lief te hebben. Dan bereik je veel meer dan door diezelfde naaste beperkingen op te leggen waarmee de secularisatie juist begonnen is.

Zie: Beleving van christelijke politiek verschuift

en: Visie christelijke partijen op economie verbazend

Illustr: dbnl.org

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

1 Response

  1. joost tibosch sr

    ..”naaste liefhebben”.. dan niet met een neerbuigend lieverig gezicht, maar met in de ogen echt begrip voor iedereen en zorg met name voor die ander, die zichzelf niet kan redden, bedreigd wordt door persoonlijke en wereldproblemen en daarbij steun nodig heeft, met twee benen op de grond .. en met lef, ook in kritische situaties en zelfs als de ander “vijand” wordt genoemd: kortom met een poging om te denken en te doen als Jezus,

    Met die openlijke mentaliteit, die men zelf gelovig in de hand heeft, zich een weg en een plaats zoeken waar dan ook in onze politieke werkelijkheid is nu belangrijker dan bezorgdheid over zetels en macht van een christelijke partij, partijprogramma en regels over abortus, euthanasie, homosexualiteit, claims op godsdienstvrijheid. Bovendien worden die regels nog onkritisch gehanteerd met een achterhaalde “kerkelijke leer” als stok achter de deur..

    Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.