De oerknal zelf kan niet de oorsprong zijn

Video – ‘Wat in Genesis staat is een beschrijving van iets wat veel groter is, wat mensen niet konden begrijpen. En de vraag waaróm alles is ontstaan kan de wetenschap eigenlijk nog steeds niet beantwoorden,’ vertelt hoogleraar sterrenkunde en Spinozaprijswinnaar Heino Falcke aan ForumC in een video-interview voor geloofenwetenschap.nl.
De oerknal kan nooit de oorsprong zijn. Er was al iets. God is groter dan alles wat wij in kaart hebben gebracht en Hij houdt alles ‘in control’. 

Ik heb nooit gedacht dat het zesdaagse scheppingsverhaal uit Genesis 1 ons iets over het natuurwetenschappelijk ontstaan van de aarde wil vertellen. Dat kan ook helemaal niet bij een verhaal dat 2,5 duizend jaar geleden is opgeschreven. Geloof gaat over fundamentele vragen: over de mens, over de wereld. Daar kan de wetenschap ons niets over zeggen.

Gelovigen hoeven zich niet bedreigd te voelen door wetenschap. Ook niet als het gaat om de spannende vraag naar het bestaan van buitenaards leven.’

Heino Falcke (1966) studeerde natuurkunde aan de universiteiten van Keulen en Bonn. In 1994 promoveerde hij summa cum laude aan de universiteit van Bonn, waarna hij diverse wetenschappelijke functies vervulde aan verschillende instituten. In 2003 werd hij door de Radboud Universiteit Nijmegen benoemd tot bijzonder hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica en trad hij in dienst bij ASTRON.

(Kennislink)

Zie: Heino Falcke: De oerknal is niet de oorsprong

Foto: Heino Falcke (nwo.nl)

Illustr: Naar andere tijden 

Interview met Heno Falck voor Geloof en Wetenschap: 


Extra – Interview voor Sciencespace – november 2011:

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

4 Responses

  1. Joost Lips

    Wat betreft het bewijzen van de oerknal, het aankomen met het bewijs bij het moment van de oerknal zelf ( waarvan gezegd wordt dat we er een fractie van een seconde nog maar van verwijderd zijn dat bewijs te leveren ), gaf de Wolter Keers ( non-dualistisch spreker ) ooit aan dat dit een onmogelijkheid bevat: men wil het moment van het ontstaan van de schepping, toen er nog geen tijd bestond, benaderen met instrumenten van na de schepping.

    Like

  2. joost tibosch sr

    “De oerknal kan niet het begin zijn” klinkt me in de oren als “dus God is er voor de oerknal! Ben maar niet bang, beminde gelovigen”. Het heeft iets van de pastor die zich ter verduidelijking van het bestaan van God in de kansel verbergt, dan tevoorschijn komt en zegt: “Je zag me wel niet, maar je merkt nu dat ik er wel degelijk al was!” Zelfs de grootse monumentale godsbewijzen van Thomas Aquino zijin in het huidige wetenschappelijke geweld niet meer echt overtuigend. Ik kan als gelovige mijn geloof in God best verantwoorden en aannemelijk maken ook tegenover anderen, maar een niet-gelovige bewijzen dat God bestaat kan ik gelukkig niet, zoals ik de belangrijke dingen in het leven als liefde bv gelukkig ook niet kan bewijzen. En daar een niet-gelovige, die mij ook niet kan bewijzen dat God niet bestaat, dus ook weer niet bang voor te zijn! Dat is de grootse vrijheid van de mens..ook in de overdonderende, maar kleine wereld van wetenschappelijke bewijzen. Falck zégt dat ook als astrofysicus gelukkig wel!

    Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.