Spiritest Trouw en de ‘ultieme zwever’ die ook zijn verstand gebruikt


Joep de Hart
, van de Spiritest van Trouw, trapt er niet in. Ondanks dat ik ‘nee’ antwoord op de vraag liever op mijn intuïtie en gevoel af te gaan dan op mijn verstand, krijg ik te horen dat ik dat juist wèl doe. Ik wijt dat aan mijn bevestigende antwoorden die ik gaf bij de andere vragen. Kortom, volgens Trouw ben ik de ultieme zwever die ‘uitstijgt boven zichzelf, één word met het al dat veel belangrijker is dan welk dogma, leerstelling of leefregel dan ook’.

Een ultieme zwever, het zij zo, ondanks dat mijn verstand doorgaans samenwerkt met mijn intuïtie en gevoel, en ondanks dat ik thuis geen ‘heilige plek’ heb, geen huisaltaartje of meditatieplek of iets dergelijks.
Maar verder heb ooit het gevoel ervaren dat ik één was met alle dingen; bid of mediteer ik wel eens, praat of mail zo nu en dan met anderen over de zin van het leven; heb ik wel eens het gevoel dat ik in direct contact ben met iets heiligs. Ik vind dat er een geestelijke band is tussen mens, wereld en natuur en brand wel eens een kaarsje voor iets of iemand. Ook ga ik wel eens naar een plek om daar stil te staan bij mijn leven en alles wat ik doe, en vind ik dat je echte waarheid innerlijk moet ervaren.

De afgelopen jaren heb ik wel eens deelgenomen aan een gespreksgroep, een cursus, een bijeenkomst, of contacten via internet, gericht op spiritualiteit of spirituele onderwerpen en heb wel eens de aanwezigheid van een God, hogere macht of hogere kracht ervaren. Regelmatig lees ik over spirituele onderwerpen, geloof in een leven na de dood en dat wonderen bestaan. Allemaal zaken die de Spiritest mij doet uitroepen tot ultieme zwever.

De Spiritest dus. Samen met Joep de Hart, godsdienstsocioloog bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), ontwikkelde Trouw deze test in het kader van de Maand van de Spiritualiteit. Aan de hand van vijftien stellingen komt degene die de test invult terecht in een van drie categorieën: ‘ultieme zwever’, ‘een beetje’ of ‘niet spiritueel’.

Ook de spiritest doen? Klik hier.

Foto: Margaret van Mierlo, ‘Wanderer in the Autumn Eifel’, vrij naar Caspar David Friedrichs ‘Wanderer above the Sea of Fog’ 

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

4 Responses

 1. joost tibosch sr

  Ik kwam in het grauwe midden terecht! Omdat ik gespannen de uitslag afwachtte, -weet nu niet meer precies waarom- viel me dat natuurlijk toch wel erg tegen. Ha!

  Like

 2. Bestaat dat ook?

  Of is die godsdienstpsycholoog een notoire fraudeur? Ha.

  Het lukt niet om de plug te installeren en de arbeid wenkt weer tot 7 uur.

  Groet

  Like

 3. “De ultieme zwever”. Bah.

  Leuk opgeschreven deze bijdrage.

  Ik merk al heel lang dat we ten dele dezelfde interesses hebben, maar bij mij zijn er ook meer aardse interesses.

  De geur van verf bijvoorbeeld of de dansende voetballers.

  Ik ga de test ook doen!

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.