Van kopvoddentaks, haatbaarden en Romeins populisme


Nou ja, in de Romeinse tijd ging het om barbaren en kannibalen. ‘Uit de Romeinse geschiedenis kunnen we leren dat we de islam niet moeten bestrijden, zoals met Wilders ook Sarrazin (in Duitsland) en Le Pen (Frankrijk) propageren.’ Aan het woord is Fik Meijer, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis, in Trouw. Hij vraagt zich af of Nederland in de omgang met de islam kan leren van de onverdraagzame opstelling van de Romeinse elite tegenover het toen opkomende christendom.

‘Het Romeinse Rijk kan een positief voorbeeld zijn op het gebied van integratie,’ zegt de voormalige hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. Keizer Augustus (27 v Chr – 14 n Chr) kwam tot de conclusie, schrijft Meijer, dat een blijvende tegenstelling tussen ‘wij’ en ‘zij’, tussen overwinnaars en overwonnenen, op den duur de stabiliteit van het rijk zou ondermijnen.

‘Het werd hard tegen hard, de weldenkende christenen en Romeinen werden overstemd door de radicalen. Zo dreigt het hier nu ook te gaan, met de moslims als nieuwkomers. Populisten gebruiken de hardste woorden. In de Romeinse tijd ging het om barbaren en kannibalen, nu om ‘kopvoddentaks’ en ‘haatbaarden’.’

Volgens Meijer kunnen ‘de Europese landen nu ook hun voordeel doen met migranten. Door ze niet uitsluitend te zien als gelukszoekers, maar ook als potentiële werknemers die we hard nodig hebben om de economie van een vergrijzend Europa op peil te houden.’

Lessen van Rome
Oktober is de Maand van het Geschiedenisboek. ‘Lessen uit Rome’ van Fik Meijer, dat tijdens de Maand van de Geschiedenis voor slechts € 4,95 te koop is. In dit boek vraagt hij zich af of de oplossingen die de oude Romeinen bedachten voor de vreemdelingenproblematiek ons vandaag de dag nog van pas komen.

Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij daar benoemd tot gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. Meijer is een veelgelezen en veelgeprezen auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid en aanverwante onderwerpen. Hij is ambassadeur van de Maand van de Geschiedenis en geeft in oktober diverse lezingen. Een overzicht van zijn lezingen tijdens de Maand van de Geschiedenis is te vinden op www.maandvandegeschiedenis.innl.nl/fikmeijer.

Op 22 oktober vindt in de Zuiderkerk in Amsterdam de Nacht van de Geschiedenis plaats. Hoogtepunt is de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs aan de auteur van het beste historische boek van 2011. Cabaretier Raoul Heertje presenteert een afwisselend programma met interviews, historische filmfragmenten, muziek en optredens van onder anderen de Britse romanschrijfster A.S. Byatt, Aaf Brandt Corstius, Jean Pierre Geelen en Hans Goedkoop

Zie: ‘Leer van de Romeinen dat we de islam niet moeten bestrijden’ (Trouw)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

11 Responses

 1. joost tibosch sr

  Dat er binnen de islam extremisten rondlopen, zoals in alle godsdiensten en levensbeschouwingen hoeft niemand mij uit te leggen. Maar als ik het als christen over de islam heb doelde ik , zoals eerder gezegd, op moderne argumentatie van niveau en niet op een tsunami van wel erg oude haatgevoelens.

  Like

 2. Zie het interview met de laatst nog levende jongste broer van degene die de brotherhood oprichtte.De man is een overtuigd moslim.
  Paar van zijn citaten: er wordt in de hele koran niets gezegd over verplichte kleding voor vrouwen, behalve dat zij hun borsten zouden moeten bedekken.En hij geeft raad.Kijk eens naar de jaarfoto’s van de universiteit in Cairo.van 1908 tot 1984 niet een enkele niqaab of boerka of hoofdbedekking.
  In 2004: 84%
  De imams bezoeken de gastarbeiders zij zeggen: hier mag je wettelijk maar een vrouw trouwen; doe dat en trouw er twee of 3 bij in de moskee.Maak ze zo snel mogelijk zwanger, dan kunnen we over 20 jaar europa overnemen zonder slag of stoot, met alleen maar aantallen…
  Deze man heeft verschillende boeken geschreven over de islam, is interlectueel, heeft alle boeken over de islam gelezen en waarschuwd voor de broederschap.
  Terecht.
  Het zijn niet de salafisten die gevaarlijk zijn, maar de bereidwilligheid van de massa om hun bevelen te volgen; zelfde als in 40–45.

  Like

 3. klets

  Het volgende boek is geschreven voor de anti Islam haatcampagne begon, het bevat een uiterst interessant hoofdstuk over Islam.

  Fosco Maraini, ‘Where four worlds meet, Hindu Kush 1959’, London 1964

  Maraini wist toen niet dat hij aantoonde dat Hans Jansen intellectueel een kleuter is.

  Overigens schrijft Sand ook dat de joden op het Iberisch schiereiland meehielpen bij de Arabische veroveringen, die joden lagen overhoop met hun relatief intolerantere Visigothische katholieke koningen.
  Europese historici waren altijd wat mistig over hoe deze veroveringen zo snel konden gebeuren.

  Zie ook:

  Chaim Potok, ´Omzwervingen, De geschiedenis van het joodse volk’, ’s Gravenhage, 2000 (Wanderings, Chaim Potok’s history of the Jews, 1978, Knopf)

  Houston Stewart Chamberlain, ‘Die Grundlagen des Neunzehnten Jahrhunderts’, 1898- 1907, München

  Like

 4. klets

  De archeologie maakte duidelijk dat de verhalen van Ceasar politieke propaganda waren, hèt grote verschil met de barbaren was dat die barbaren democratisch waren, het Romeinse rijk was net zo’n fascistische politiestaat als de huidige VS.
  Wie wil zien dat de barbaren geen barbaren waren zou het Kelten museum in Halle Oostenrijk moeten bezoeken.

  In de tijd zonder tv waren de spelen de manier het volk te manipuleren, de rare figuren in visnetten stelden de barbaren voor, die door de machtige Romeinse strijders in de pan werden gehakt.

  Dat kon ook, elke Romeinse strijder had ijzerwerk, pantsering en zwaard etc aan zich hangen met de waarde van een heel dorp.
  In vergelijking lijkt me dat dat net zo duur was als de VS Predators en ander wapentuig tegenwoordig.

  Wat betreft de christenen, het idee dat Paulus als geheim agent van de Romeinse keizer het christendom stichtte om het jodendom te ondermijnen is een interessante hypothese.
  Het recente boek van Shlomo Sand lijkt die hypothese te ondersteunen.
  Later lijkt dan van de nood een deugd gemaakt te zijn.

  John Julius Norwich, ‘Byzantium, The early centuries’, 1988, 1990, London

  Shlomo Sand, ‘The Invention of the Jewish People’, London, New York, 2009, 2010 (Tel Aviv, 2008, hebrew)

  Michael Baigent, Richard Leigh, ‘Verschlusssache Jesus, Die Wahrheit über das frühe Christentum’, (The Dead Sea Scrolls Deception, 1991), 2005, Bergisch Gladbach

  Like

 5. En dat is wat nu gebeurt in Algerije, in irak, in Iran in Afghanistan 9als het westen er weg is) in pakistan;in Somalie.
  Daarom vermoorden de shiiten de Soenieten, en de soenieten de Shiiten en de soenieten en shiiten de…
  Totale zelfvernietiging dus

  Dan zijn er dwazen en idioten die de dagelijkse realiteit ontkennen omdat ze die niet willen geloven.Die hadden we in de jaren dertig ook.Vooral in duitsland

  En zoals gezegd: het oostblok levert meer dan genoeg ongeschoolden.
  Er zijn legio middelbare scholen aldaar waar niet EEN leerling geslaagd is.
  Als we de wetgeing in orde maken–die ontbreekt olledig- hebben we alles wat we nodig hebben en zijn hun tevree; herhalen zich voorafgaande blunders niet

  Like

 6. Ja hoor; Joost heeft helemaal gelijk.
  het betekent onderwerping aan de wil van Allah.
  maar allah is ontworpen door Mohamed, en dat was een pedofiel, een lust en massamoordenaar een dief en rover; kortom een psychpotische stamleider.

  Zijn wil was;–lees; zijn opdracht aan zijn volgelingen: vermoord alle afvallige heel lanszaam; bekeer alle ongelovigen, als dat niet lukt vermoord ze dan.
  Daarna;”er is maar EEN islam; zuiver de gelederen.
  Lees: vermoord elkaar

  Like

 7. 1)De islam is de enige “religie” die de moord op alle andersdenkenden in het vaandel heeft.
  2)we hebben de islam niet nodig; het kan alleen misere brengen
  3) ongeschoolden komen genoeg uit het oostblok; ze zijn er in alle aantallen, en kunnen komen werken zonder families en gaan daarna weer weg, als er tenminste goede contracten gemaakt zijn.

  Like

 8. joost tibosch sr

  De oude beproefde politiek diplomatieke Romeinse tactiek zullen we toch aan moeten vullen met moderne argumentatie. Ontdekte zojuist dat anti-islampropaganda hardnekkig blijft beweren dat Islam “onderwerping” is en dat moslims ons dus gaan onderwerpen.. Het is inderdaad de letterlijke vertaling van het woord Islam. Maar het woord betekent wel degelijk “onderwerping aan Allah” , zoals christenen zeggen “Uw wil geschiede”. In het verleden zijn er beslist veel moslims en christenen geweest die met deze leuzen ook anderen “onderwierpen” en “hun wil oplegden”.. Behalve de extremisten nu, zijn de meeste gezonde gelovigen er nu al een tijdje -zij het met moeite-achter dat die “onderwerping aan Allah” en dat “Uw wil geschiede” veeleer betekenen dat we samen iets van deze wereld moeten maken en niet met onze eigen willetjes anderen moeten onderdrukken.

  Like

 9. Je hoeft geen hoogleraar te zijn om te bedenken dat we werknemers nodig hebben vanwege de vergrijzing.
  Hier in Zuid-Limburg zijn al in de vorige eeuw vele buitenlandse mijnwerkers geïntegreerd. Men werkte samen en dat is de enige manier ook.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.