Gratis zendtijd Scientology bij Amsterdamse omroep Salto


De lokale omroep van Amsterdam, Salto, ruimt geregeld gratis zendtijd in voor de sekte Scientology. Onder de naam Nieuwezijdse-TV is er elke laatste zondag van de maand een nieuwe aflevering. Tijdens dit programma wordt er een kijkje genomen bij de Scientology Kerk, haar activiteiten in de maatschappij en komen er gasten langs om over spiritualiteit te praten. Schrijfster Karin Spaink is hier achter gekomen en is woedend. Ze schrijft er uitgebreid over op haar weblog, onder de titel ‘Promoot een sekte!’.

De doeleinden van de sekte Scientology worden door L. Ron Hubard omschreven als: ‘Een beschaving zonder krankzinnigheid, zonder misdadigers en zonder oorlog, waar het capabele mensen gegund is succes te hebben en waar het eerlijke mensen gegund is rechten te hebben en waar de mens vrij is om zich tot hogere niveaus te verheffen, dat zijn de doeleinden van Scientology.’

Toen Spaink zo’n uitzending van Nieuwezijds-TV bekeek, schrok ze. ‘[Hun meest recente uitzending – die van 25 september – staat hier; Scientology begint na een half uur.] Niks debat, niks mening geven, niks visie op de wereld, niks actualiteit. Van ‘aandacht voor maatschappelijke problemen’ die Nieuwezijds-TV aan de kijkers belooft, is geen sprake, en de enige mensen die aan het woord komen, zijn PR-mensen van ScientologyNieuwezijds-TV blijkt niets anders te zijn dan een dertig minuten lange reclamespot voor Scientology.’

Spaink (‘I write, therefore I am’): ‘Scientology betitelt zichzelf graag als religie; dat levert ze een boel goodwill en welkome privileges op. De kans is groot dat Salto ze juist daarom – ‘Het is immers een geloof?’ – als ‘maatschappelijk relevante’ partij heeft geaccepteerd. Zodoende staat Scientology ineens schouder aan schouder met de Evangelisten en met allerhande moslimgroeperingen, en mogen ze van Salto gratis trachten zieltjes te winnen. Salto discrimineert immers niet, Salto staat voor alles open!’

Zie: Promoot een sekte!

N.B. Waar blijft de PVV?
Als het een haatpaleis betrof, had Wilders allang Kamervragen gesteld.

About Paul Delfgaauw

‘Zinzoeker’ Paul Delfgaauw, opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’), verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Vanaf de eerste dag dat op de lagere school in de catechismusles de vraag werd voorgelegd waartoe de mens op aarde is, werd dat het zingevend en -zoekend levensthema. Grasduinen door boeken, tijdschriften en kranten en later de digitale media met verhalen over 'Meer' – met het innerlijk weten dat God, De Eeuwige, het Al, op Zijn wijze deel uitmaakt van al het leven. Op kritische wijze wordt zin en onzin van religie en filosofie beschouwd en eveneens het gedachtegoed van ‘niet-religieuze’ levensbeschouwingen. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd toenemend stof tot nadenken over goden en mensen, en hun zoektocht naar elkaar. Dit blog staat niet bol en vol van de eigen ‘mening’, maar vooral van wat tot nadenken stemt. Minder toegankelijke stof wordt wat toegankelijker gemaakt door samenvattingen en/of doorverwijzingen naar relevante links, zo nodig aangevuld met passende en aanvullende teksten van anderen.

1 Response

 1. kerstman

  Geert Wilders mag toch ook z’n ideeën verkondigen ?
  Als we censuur zouden invoeren op leugens en/of misleiding werd het heel stil in onze media, resp leeg.
  Het enige wat helpt tegen gekken is goed onderwijs, lijkt me, zodat men zelf het kaf van het koren kan scheiden.
  Maar dat helpt natuurlijk ook lang niet bij iedereen, toch krijgt Wilders maar een beperkt deel van de Nederlanders achter zich.

  Like

Reacties welkom. Er kan gemodereerd worden.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.