‘Er is geen God en hij is altijd met u’

warnergodlozekijkopgod180
Een godloze kijk op God luidt de Nederlandse boektitel van There is no God en he is always with you, geschreven door Brad Warner. Deze even beroemde als verguisde Amerikaanse zenmeester schijnt niet echt te beantwoorden aan het standaardidee van een zenmonnik en schrijft volgens Jan de Ruiter van zen.nl ‘heldere spiritualiteit in een ruig jasje’. ‘Hardcore-zen’!

‘Warner is zo iemand die dit soort onderricht belichaamt op een wijze die vooral ook menig jongere zal kunnen aanspreken, zeker in de Verenigde Staten. Hij beantwoordt niet erg aan het standaard-idee van een zenmonnik. Hij is ook punkmuzikant (bassist) en bestsellerauteur met een bepaald niet alledaagse toon.’ (Dick Verstegen) 

brad-warner01Volgens de omslag van het boek, dat eind oktober verschijnt, ging Brad Warner (foto: hebdenbridgezen.org.uk) na een seculiere opvoeding op zoek naar een hogere macht en kwam uit bij het boeddhisme, ondanks dat het boeddhisme geen god aanbidt. Nu is hij bestsellerauteur en geeft hij als zenboeddhist een unieke kijk op de vraag of God bestaat. Na zijn wereldreizen en inwijding als monnik, mengt Brad Warner zich op een originele manier in het debat over het bestaan en de aard van God.

‘Kan zen helpen een verklaring te geven? Kan een atheïst in God geloven? Mag iemand die in God gelooft nog twijfelen? Waarom praten wij over God? Is dit een ouderwets begrip? Brad Warner zag uiteenlopende ideeën over God die geen enkele verbinding met elkaar hebben. In Een godloze kijk op God komt hij met zijn antwoorden en neemt hij ons mee op zijn voortdurende zoektocht naar God en beschrijft hij zijn geloof in God.’ (Milinda Uitgevers) 

Brad Warner presenteert zijn boek op 30 oktober bij boekhandel De Wijze Kater in Utrecht; Mariaplaats 1, 3511 LH Utrecht, van 19 tot 21 uur. De Wijze Kater is al meer dan 25 jaar een van de meest toonaangevende boekhandels in Nederland op het gebied van esoterie, spiritualiteit, wereldreligies en psychologie. Kaarten kan je hier bestellen. Google maar eens: hij is in veel meer plaatsen te vinden rond eind oktober.

Auteur: Brad Warner | Een godloze kijk op God. Een zenboeddhist over God | Milinda uitgevers | ISBN: 9789056703295 | Aantal pagina’s: 192 | €19,90 | Verschijnt eind oktober 2014 

Zie: Non-conformist Brad Warner op toer in Nederland 

About Paul Delfgaauw

Paul Delfgaauw is freelance tekstschrijver voor de Academie voor Geesteswetenschappen, Utrecht. Opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’). Ik verken sinds jaar en dag - de laatste dertien jaar via mijn blog Goden en Mensen - filosofie, religie en spiritualiteit.

14 Responses

 1. Het verschijnen van de mens is de grootste ramp die de aarde gekend heeft. Sinds zijn verschijnen is de natuur in een steeds groter tempo vernietigd. Moest er een god bestaan die dit ziet, zou die zeker ingrijpen, anders is dat een crimineel wezen.

  Like

 2. Carla

  @ Joost, dank voor je reactie. Wat je zegt ken/weet ik. En met jou zing ik het zelfde liedje wanneer het over bewijslast gaat in deze. Je zag mijn 😉 toch wel, mag ik hopen.

  Like

 3. joost tibosch sr

  Carla De naam JHWH zegt in zijn eerste deel als JaH: Ïk ben bij jullie, maar dan ook WeH “voorzover ik dat ben”= öp Mijn manier” (en dan denk ik: “voor ons onvoorstelbaat dichtbij”. En dat is de oorspriong van alle monotheistisch joods, christelijk islamdenken. Je dacht tioch niet dat ik dat ging bewijzen?’

  Corrie In oude patriarchale culturen is Pa, als het goed is, de man dichtnij. Voor mij persoonlijk is mijn Pa gelukkig erg dichtbij, maar mijn wat stugge lieve moeder misschien zels nog meer. Wat let ons om Jezus persoonlijke aramese Abba Pa te verwoorden in ons ervaren (feministische?) Mama, als de dichtnije God, die ons tegen zich aandrukt. Mystiek genoeg?

  Like

 4. Dag Joost. Wat me eraan stoort is dat de veel mannen in dit patriarchale tijdperk, ”rechten”ontlenen aan het bestaan van een Vader God. Zíj zijn geschapen naar Gods beeld en gelijkenis, en vrouwen moeten hen ten hulpe zijn. Alsof vrouwen geen zelfstandig denkende wezens kunnen zijn. Ik pleit niet voor het matriarchaat; dat zal ook niet volmaakt zijn. Maar ik pleit voor gelijkwaardigheid. Daar heeft het Joods-Christendom nogal lang moeite mee gehad , en dat zie je bij de islam ook terug.
  God als ondefinieerbare aanwezigheid, als in een wolk spreekt mij wel aan. Dan kan hij ook best donderen en bliksemen als in hard-rock.

  Like

 5. Carla

  @ Joost, ik begrijp wat je zegt. Toch ook denk ik dat de woorden: ‘ hij is altijd met u ‘ in deze niet gebruikt zijn om aan te sturen op enig ‘bewijs ‘.

  De gedachte ‘ hij is altijd met u ‘ kennen we natuurlijk maar al te goed uit de traditionele liturgie en de daarbij veronderstelde beeldende vorm van God en uit wat mensen er, ook weer beeldend, over vertellen in boeken en eigen ( levens ) verhalen.

  Vertaal mijn ‘hebberigheid’ , zoals ik eerder zei maar in nieuwsgierigheid. Op voorhand vind ik de titel uitdagend. 😉

  Zodra het boek in de winkel ligt, ga ik mijn blik er over, oh nee er in natuurlijk, werpen.
  Word ik nog meer geprikkeld , in positieve zin, dan nu ……. dan ‘vrees’ ik de gang naar de kassa. 😉

  Wie weet kom ik er dan ook wel achter dat ‘ hij meer met mij is ‘ dan ik nu denk! 😉

  Like

 6. joost tibosch sr

  Waarom zou je je nou in’shemelsnaam storen aan de poging van een meest menselijk voorstelling van God als liefhebbende persoon..en natuurlijk valt er niks, of je nou geen God of wel God zegt en dan toch weer “hij is altijd met u”, te bewijzen, en heb je te respecteren dat een ander liefst wel met al zijn humaniteit daar niets in ziet en zoals wij dan zeggen, niet gelooft. Gelukkig lijken mensenrechten ervan -itt tot wat men vaak dacht in het verleden- uit te gaan dat gelovigen en ongelovigen wel degelijk samen kunnen werken. Het zou best leuk zijn, als we dat ook echt gaan merken.

  Like

 7. Niet zo moeilijk toch? God is geen persoon, maar een eeuwigdurende aanwezigheid, zonder beeld of vorm. Het Joods- Christendom heeft ons op een bepaalde manier een godsbesef bijgebracht. Dat heeft ons “’geweten”, ons” Zelf”gevormd. Wij hebben- hopelijk -geleerd ons beschaafd, “humanitair” te gedragen, met die tien gedragsregels als richtlijn. Waarvan de twee ”geboden” van de mens Jezus een samenvatting vormen. Volgens mij komt daar geen dogmatiek of andere scherpslijperij aan te pas. Alleen het contact tussen jou zelf en die aanwezigheid, (via dat onzichtbare draadje), is belangrijk voor een mens. Welke vorm je daar aan wilt geven ,ligt helemaal bij jou. De uiterlijke vormgeving is voor de buitenwereld. Daarom blijf ik lid van een kerkgenootschap. Níet omdat ik geloof wat daar wordt onderwezen. Maar om aan te geven dat ik geloof in die onzichtbare, maar wel voelbare aanwezigheid. Of dat Zen is weet ik niet. Er staat hier een boekje: Hoe doet een mysticus de afwas? Nou, met aandacht!

  Like

 8. Carla

  Ik ben geen liefhebber van punk rock.
  Ben ook geen veganist.
  Maar…….alleen van de titel al wordt ik hebberig. 😉

  Like

 9. piterfries

  Zen and the art of motorcycle maintenance was in elk geval een interessant boek, over de vraag wat kwaliteit nu eigenlijk is.
  Wat zen is weet helaas nog steeds niet.

  Like

 10. @Joost, nou intellectueel gedraai, een nieuw gezichtspunt zou altijd weer een Aha-erlebnis kunnen oproepen.

  We beschikken nu eenmaal niet allemaal over een sterk ingekaderd geloof. Die tijd ligt al weer ver achter ons.

  Like

 11. Theo

  Wat spreekt in dit stukje nou aan Paul,
  de titel ‘Er is geen God en hij is altijd met u’.
  Geen inzage in de man zijn denkwijze.
  Dan alleen dat hij goed verdient als bestseller, met bestseller auteurs is het trouwens nogal oppassen.

  Like

 12. joost tibosch sr

  Waarom niet de veel simpeler opvatting van mensenrecht dat je mag geloven in een menselijk nu eenmaal niet anders te denken persoonlijke God en dat een ander met al zijn humaniteit niet in zo’n God gelooft. En dat je elkaar gewoon te respecteren hebt en als je mensenrechten schendt op je ongenadige donder krijgt! Ik word dit intellectueel gedraai zo moe!

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.