Peter Nissen: ‘Lang leve de Vatileaks’


Binnenkort in de bios. ‘Dankzij de lekkende documenten kunnen we allemaal meekijken en kunnen we vaststellen hoe corrupt de wereld van het Vaticaan is. Ik zou zeggen: uitmesten die handel. Een grote schoonmaak heeft die Vaticaanse zwijnenstal nodig.’ – Dit zegt cultuur- en kerkhistoricus Peter Nissen in ‘Vatileaks: the Continuing Story’. ‘De Franse regisseur Laurent Herbiet heeft aangekondigd de volgende zomer te beginnen met de verfilming van de Vatileaks.’

De titel van de film wordt waarschijnlijk eenvoudigweg ‘Vaticaan’. Volgens de ScreenDaily krijgen Kristin Scott Thomas, André Dussollier and Sergi Lopez de hoofdrollen in deze politieke thriller. De zeven miljoen euro kostende Franstalige productie wordt geschoten in Rome en Zwitserland in juni 2013. De Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi, van het boek ‘His Holiness: The Secret Papers of Benedict XVI’, zal meeschrijven aan het script.

U kent de Vatileaks toch wel, die stroom van brieven en andere documenten over conflicten en intriges in het Vaticaan, die de laatste weken via de Italiaanse pers is uitgelekt? Er is stof genoeg voor een aantal afleveringen, lijkt me. Vatileaks Part I, II and III, zoiets als enkele decennia geleden de Godfather Part I, II and III, waarvan trouwens één aflevering ook gevuld was met Vaticaanse intriges. (Nissen)

NOS op 3 schreef: ‘Het leest als een spannende roman: de Vatileaks. Elke dag lekken er meer vertrouwelijke documenten; vandaag komen weer nieuwe feiten naar boven, uit een dossier van een Vaticaanse bankdirecteur. De stukken schetsen een beeld van een felle machtsstrijd achter de schermen van het pauselijk bolwerk.’

We hebben uit de kwestie van het seksueel misbruik van minderjarigen geleerd dat alleen grote druk van buitenaf de rooms-katholieke kerk ertoe kan bewegen interne wantoestanden aan te pakken. Als de buitenwereld er niet van weet, ziet de kerk geen enkele reden om intern in te grijpen. Pas als iedereen meekijkt, komt er enig schaamtebesef en enig gevoel voor fatsoen in de gemijterde hoofden. Daarom: hoe meer onthullingen over fraude, over corruptie, over vriendjespolitiek, over hypocrisie, over interne machtsstrijd, over dubbele moraal enzovoorts, des te groter de kans dat er eindelijk eens iets aan gebeurt. Dus: lang leve de Vatileaks. (Nissen)

Zie: Vatileaks: the Continuing Story 

en: Laurent Herbiet to shoot Vatican-set political thriller 

Peter Nissen (* 1957) groeide op in Midden-Limburg en studeerde theologie en kerkgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na zijn promotie te Amsterdam was hij docent kerkgeschiedenis aan verschillende theologische opleidingen. Van 1994 tot 1998 was hij bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg, van 1998 tot 2008 hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, van 2008 tot 2009 hoogleraar cultuurgeschiedenis van het christendom aan de Universiteit van Tilburg en sinds 2009 hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Foto Vatileaks: Vatileaks. com

Foto Peter Nissen: peternissen.nl 

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

1 Response

  1. joost tibosch sr

    Dit verhaal ken ik persoonlijk al vanaf de zestiger jaren van de vorige eeuw van dichtbij..heb daar eerlijk gezegd zonder zielig te doen flink onder geleden, met name beseffend hoe een wereldwijde religieuze structuur mogelijkheden heeft om de manier van leven van Jezus waar te maken als inspiratie naar wereldgemeenschap.. en dan toch alsmaar meer aan zichzelf dan aan de wereld, laat staan aan Jezus denkt ..verzuchtend in mijn ouderwets roomse taal: “hoe lang nog, Heer?” Het houdt verdorie maar niet op!

    Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.