Spiritualiteit versus wetenschap. Twee toonaangevende auteurs voeren het debat over de fundamentele vragen van het bestaan: hoe is het heelal ontstaan, waar komt het leven vandaan, is de natuur ontworpen of per toeval ontstaan? Chopra beweert dat er intelligentie schuilgaat achter het heelal en bij het ontstaan van het leven. Mlodinow (natuurkundige) zegt dat de wetenschap een rationele verklaring heeft voor het ontstaan van het heelal.
Twee grootheden, de één een veelgelezen schrijver over spiritualiteit, de ander een vooraanstaand natuurkundige. Twee wereldbeelden, de één gelooft in een hogere intelligentie, de ander vertrouwt op de wetenschap. En samen voeren ze een magnifiek debat over de fundamentele vragen van het bestaan in een boek: Botsende wereldbeelden.
Gewapend met een pen gaan Deepak Chopra en Leonard Mlodinow met elkaar in debat. Om en om reageren ze in essayvorm op fundamentele vragen over het bestaan, achttien in totaal: over de kosmos, het leven, de geest versus de hersenen en tot slot over God. Het zijn diepgaande vragen, die bepalen hoe wij de wereld zien – hoe het universum ontstaan is bijvoorbeeld – maar ook vragen over de definitie van leven en de aard van tijd. Dat levert verrassende inzichten op vanuit twee totaal verschillende visies.
Botsende wereldbeelden is behalve een stevig inhoudelijk debat over een universeel onderwerp, ook een boek dat tot nadenken stemt. Hoe verschillend de opvattingen ook zijn, het effect is namelijk hetzelfde: ze verruimen onze geest. Wetenschap versus spiritualiteit, materie tegenover geest. Het boek brengt de discussie op gang en ontving lovende kritieken van wetenschappelijke en spirituele leiders.
Deepak Chopra is arts en een van de meest geliefde schrijvers op het gebied van spiritualiteit. Leonard Mlodinow is natuurkundige, docent aan het prestigieuze California Institute of Technology en samen met Stephen Hawking auteur van Een korte geschiedenis van de tijd.
Botsende wereldbeelden
Deepak Chopra & Leonard Mlodinow
Paperback, 352 pagina’s
ISBN 978 90 215 5134 0
Prijs € 19,95
Bron: promotie@kosmosuitgevers.nl
Wat een onzin !. Wat betekent dat “gelijk hebben ” nu eigenlijk iin vergelijk ?. De juistheid van beweringen kunnen een tijdelijke feitenlijke betekenis hebben als hypothetisch houvast, basis van handelenen.
Geloof, geloven heeft/hebben dan geen enkel ” gelijk “.
Wèlk “gelijk ” helpt de gelovige aan…welke zekerheid .. ?.
Hoe ontkent de wetenschap een geloven in religieuze zin als absolute waarheid en bepaalt een geloven als zodanig een wetenschappelijk tasten naar methafysische mogelijkheid ?.
LikeLike
Wetenschap heeft natuurlijk zowiezo gelijk. Dat is wat wetenschap is. Kennis verruimen en testen op waarheid.
Geloof kan wel of niet gelijk zijn, als je per toeval het iets gelooft dat juist is. Maar alle geloven kunnen niet allemaal gelijk hebben dus de meeste geloven hebben dus geen gelijk.
LikeLike
Wordt inderdaad lastig met zo veel briljante geesten… 😉
LikeLike
Volgens mij debatteer ik met bloggers sinds 2004 of zo. Maar ik heb niemand van gedachte zien veranderen. Ook niet als gevolg van mijn briljante argumenten. Dus hoe verruimen die geesten dan?
LikeLike
Hoe verschillend de opvattingen ook zijn, het effect is dat ze de geest verruimen.
LikeLike
Straks moeten we ook nog debatteren of de aarde een globe is of een olifant op de rug van een schildpad. Immers alle meningen zijn gelijk en de waarheid bestaat niet.
LikeLike