Sharia is niet geopenbaard door Allah


‘Het is gebaseerd op de Koran en de dingen die de Profeet (Gezegend is Zijn naam) heeft gezegd en gedaan. Sommige van de bronnen van de sharia – de Koran bijvoorbeeld – worden door moslims gezien als heilig (of ‘het woord van God’). Sharia is gemaakt door mensen die de Koran en de woorden en daden van de Profeet (Gezegend is Zijn naam) hebben geïnterpreteerd.’ Aldus hoogleraar islam en mensenrechten Abdullahi Ahmed An-Nai’m op de tienerwebsite Muslims for Progressive Values (MPV).

Robin de Wever meldde dit gisteren in Trouw in zijn bericht Moslims bestrijden extremisme met tienerwebsite. ‘Het moet een veilige plaats zijn voor nieuwsgierige moslimjongeren. De website Literary Zikr geeft een ‘liberale’ uitleg van de islam. Een van de doelen: video’s van radicale geestelijken verdringen.’ De site opent met een cursus sharia, islamitische jurisprudentie. ‘Sharia is niet geopenbaard door Allah’, legt professor islam en mensenrechten Abdullahi Ahmed An-Nai’m uit in een cursus sharia.’

MPV: ‘Moslims voor progressieve waarden (MPV) is een gemeenschap geworteld in de traditionele Koranidealen van menselijke waardigheid en sociale rechtvaardigheid. Zij verwelkomt iedereen die geïnteresseerd is in het bespreken, het bevorderen van en het werken voor de uitvoering van progressieve waarden zoals mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en scheiding van kerk en staat.’

Illustr: Literary Zikr 

Zie: Moslims bestrijden extremisme met tienerwebsite (Trouw)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

1 Response

  1. joost tibosch sr

    Natuurlijk is een sharia niet geopenbaard door Allah, al evenmin als het kerkelijk recht door God . Het bevat wel een eeuwenlange geloofswijsheid die in de moslimlanden alle mogelijke varianten laat zien. In veel moslimlanden zijn itt tot het kerkelijk recht met zijn rooms centralistische gezagsstempel , met het westers recht ook moderne inzichten al geïntegreerd. Oude onmenselijke gebruiken, waar wij wel degelijk kritiek op moeten hebben, vindt men vaak alleen in sterk fundamentalistische moslimlanden (zoals bv ook bij christelijke funfamentalisten). De jonge “lente”moslims zouden ook met hun sharia ondanks alle grote problemen westerse zgn, democratische islamofoben wel eens compleet kunnen verrassen, wat menselijkheid en vrijheid betreft. Het sharia renteverbod zou in onze westerse wereld van neo-liberale economische crisissen zelfs wel eens een “eyeopener” kunnen zijn. Hoe dan ook, de naar vrijheid hunkerende islamjongeren verdienen al onze steun!.

    Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.