Spinoza, erg eigenwijs en een beetje arrogant


Graphic novel ‘De lens van Spinoza’
 van Jaron Beekes vertelt de veelbewogen geschiedenis van Nederlands grootste filosoof, Baruch de Spinoza (1632-1677) en geeft tegelijk een beeldende, toegankelijke inleiding op zijn werk. Van 23 oktober t/m 27 november 2011 zijn originele tekeningen uit deze graphic novel te zien in de Wisselvitrine van het Joods Historisch Museum.

Beekes studeerde ooit Algemene Cultuurwetenschappen (VU), Illustratieve Vormgeving (HKU) en Beeld & Taal (Gerrit Rietveld Academie) en hij maakte zelfs een van die studies af, zoals hij zelf ironisch laat weten.

Vrijheid van meningsuiting en godsdienst
In de proloog zie je hoe Spinoza verbannen wordt uit de Portugees-joodse gemeenschap van Amsterdam. Het kan de jonge, veelbelovende koopman niet deren, hij gaat liever zijn eigen weg. Spinoza verlaat Amsterdam om zijn eigen filosofisch systeem te ontwikkelen: een radicaal, seculier antwoord op religie. Zijn pleidooi voor politieke en religieuze tolerantie levert hem vooral vijanden op. Gehaat en bestreden blijft hij tot zijn dood vechten voor wat we nu als vanzelfsprekend ervaren: vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Zie: Stripboek Spinoza verschenen (Filosofie Magazine)

De lens van Spinoza, Jaron Beekes, (Oog en blik / De Bezige Bij), 160 blz. / € 17,50

About Paul Delfgaauw

‘Zinzoeker’ Paul Delfgaauw, opleiding Religiestudies – richting Media & Cultuur (2014 – 2019) – aan de Academie voor Geesteswetenschappen Utrecht (eindexamenscriptie: ‘Het draagbare Joodse vaderland’), verkent sinds jaar en dag de gebieden religie en filosofie. Vanaf de eerste dag dat op de lagere school in de catechismusles de vraag werd voorgelegd waartoe de mens op aarde is, werd dat het zingevend en -zoekend levensthema. Grasduinen door boeken, tijdschriften en kranten en later de digitale media met verhalen over 'Meer' – met het innerlijk weten dat God, De Eeuwige, het Al, op Zijn wijze deel uitmaakt van al het leven. Op kritische wijze wordt zin en onzin van religie en filosofie beschouwd en eveneens het gedachtegoed van ‘niet-religieuze’ levensbeschouwingen. In deze tijd bieden internet en de sociale media wereldwijd toenemend stof tot nadenken over goden en mensen, en hun zoektocht naar elkaar. Dit blog staat niet bol en vol van de eigen ‘mening’, maar vooral van wat tot nadenken stemt. Minder toegankelijke stof wordt wat toegankelijker gemaakt door samenvattingen en/of doorverwijzingen naar relevante links, zo nodig aangevuld met passende en aanvullende teksten van anderen.

5 Responses

 1. Denkers botsen altijd met de gevestigde orde.
  En het jodendom was destijds niet zo tolerant tegenover leden die een beetje anders dachten…
  Maar–net als het communisme–maakten ze eengrote fout: ze dachten dat isolatie hun positie versterkte; maar het tegendeel is waar.

  Like

 2. ontgoochelde

  Het is grappig hoe joden degenen die niets met het jodendom te maken wilden hebben, maar wel van joodse afkomst waren, weer jood proberen te maken, ter eer en glorie van het jodendom.
  Spinoza hoort dus met Freud tot deze categorie.
  Wie een joodse mening over Spinoza wil leren kennen raad ik de boeken van rabbi Faur aan.
  Hij ziet Spinoza zelfs als aanstichter van de holocaust.
  Faur is toch al interessant wanwege het oproepen van haat door joden tegen hun vijanden, alleen op deze wijze kan, naar zijn mening, de joodse identiteit worden gehandhaafd.
  Als je Faur leest begrijp je dat Spinoza de joodse gemeenschap verliet.

  Margaret Gullan-Whur, ‘Within Reason, A Life of Spinoza, London 1998

  José Faur, ‘In the shadow of history, Jews and Conversos at the Dawn of Modernity’, New York, 1992

  José Faur, ‘Homo Mysticus, A guide to Maimonides’s Guide for the Perplexed, Syracuse, New York, 1998

  Like

Reacties welkom. Er kan gemodereerd worden.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.