Euthanasie en kerkelijke uitvaart in je zorgverzekering?


Huisarts Anneke van der Werff-Verbraak zegt in een artikel over euthanasie dat dit volgens het kerkelijk wetboek onder geen enkele voorwaarde toegestaan is. Volgens het kerkelijk wetboek mag er dan geen kerkelijke uitvaart plaatsvinden. De bisschoppen hadden volgens haar ongelijk dat ‘onder bepaalde omstandigheden een kerkelijke uitvaart toch mogelijk moet zijn’. De bisschoppen noemde als omstandigheden: ‘als de euthanasie is ingegeven door emoties, angst en stress is de innerlijke vrijheid beperkt en de toerekenbaarheid verminderd’.

Volgens de Nederlandse wetgeving is euthanasie pas toegestaan als voldaan is aan de zorgvuldigheidseisen. Het verzoek moet bijvoorbeeld vrijwillig en weloverwogen zijn; je moet eerst uitzichtloos en ondraaglijk lijden; je moet door je arts ingelicht worden over je ziekte en prognose; er moet geen andere redelijke oplossing zijn; een andere onafhankelijke arts moet meedenken en uiteindelijk moet het levenseinde medisch zorgvuldig geregeld worden.

Euthanasie moet je direct regelen als je meerderjarig wordt, dan ben je hopelijk in staat om alvast vrijwillig en weloverwogen voor euthanasie te kiezen, als je dus nog toerekenbaar bent. Als huisarts moet je dan iemand kiezen die niet principieel tegen euthanasie is. Van de KNMG zijn huisartsen verplicht om in een vroeg stadium aan patiënten kenbaar te maken hoe hun standpunt over euthanasie is, en te helpen zoeken naar een andere arts die niet ‘tegen’ is.

Maar nu nog die kerkelijke uitvaart
Als je na je euthanasie een kerkelijke uitvaart wil, ligt dat dus moeilijker. Dan kom je er niet met je zorgverzekering. De kerk weigert die uitvaart.
Misschien moet er een Nieuwe Zorgverzekering komen. Een die samenwerkt met de juiste artsen en verlichte geestelijken.
Kan er niet een kerkgenootschap opstaan die ondanks euthanasie wel kerkelijke uitvaarten verzorgt? Niets voor de PKN? Dan hoeven bijvoorbeeld in Den Haag die zeven kerken misschien niet te sluiten. Wordt er zelfs voorkomen dat er op die kerken euthanasie gepleegd wordt. 😉
Als er bijtijds zorgvuldige afwegingen en goede afspraken gemaakt worden over je sterven, dan kan er toch niets meer tegen zijn om je rustig over te geven aan je euthanasie als dat moment daar is? With God on your side?

Uitzichtloos en ondraaglijk lijden
God heeft de mens het leven geschonken, en artsen kunnen dat eindeloos rekken, tot je er gek van wordt of bij neervalt. God kan nooit willen dat je uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Stel dat we straks tweehonderd jaar kunnen worden en je moet honderd jaar ervan op bed liggen, gekluisterd aan allerlei machines die je koste wat kost in leven houden, stapels medicijnen moet slikken of per infuus toegediend krijgt, eeuwig aan de morfine, een leven, vele malen minder nog dan een plant. Want dat in de toekomst artsen het leven steeds verder zullen kunnen rekken, dat is zeker.
Dan is het goed dat er euthanasie is.
Goddank.

Illustr: radiolorali.be

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

2 Responses

 1. Vogel

  Nu kan ik niet bevestigen noch ontkennen ” wat God al dan niet beslist “. Deze overtuiging kan ik nergens op baseren. Het overstijgt mijn tijdelijkheid. Maar wel ben ik het ermee eens dat het leven eenmaal gegeven het eigendom is en blijft van mij.
  Zo iemand beslist op levensbeëindiging en zo gewenst , de omgeving in overtuiging uitgebreid met de persoon in kwestie heeft overlegd, zal deze zèlfs geholpen moeten worden in de stervenswens. Dat betekent menselijk medeleven tot op het hoogste nivo . Levenskwaliteit ervaren als ondraaglijk lijden kan slechts de persoon in kwestie bepalen.
  Ja, …. deze wens moet in een zorgverzekering worden vastgestgelegd . Je krijgt anders al snel de overtuiging dat de specialisten en geloofsfanatici het om eigen gewin tegenwerken.
  Zèlfmoord is een begrip dat zij dan onjuist bezigen en dat eigenlijk zèlfdoding betekent. Moord doe je …een ander aan.. !.

  Like

 2. joost tibosch sr

  Er valt als gelovige best te denken over en te leven met euthanasie; Ondanks dat speeelt de RK-Kerk nog steeds haar gebruikelijke machtsspelletje met het Kerkelijk Wetboek in de hand. Zo van: als jullie niet braaf doen wat wij zeggen, en al dat denken van jullie slaat nergens op, wij weten voor eeuwig hoe het zit…..dan zul je het merken!
  Vanaf onze puberteit hebben we al geleerd -en het duurde een tijd voordat we dat een beetje goed in de vingers kregen- dat je dan toch rustig zelf moet blijven denken en als het kan praten..zo niet dan moet je je eigen plan trekken. God wil niet dat we ons beste zelf verloochenen noch bij geboorte van kinderen, noch in onze relaties noch bij onze dood.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.