Menselijk bestaan beheerst door een ‘intelligent wezen’?

theprinciple
De aarde lijkt wel degelijk het centrum van het heelal te zijn. Heel de ons bekende werkelijkheid draait om de mens, die daarbinnen ook het enige intelligente leven vertegenwoordigt. In de documentairefilm The Principle wordt gesteld dat het menselijk bestaan zich afspeelt in een matrix die kennelijk beheerst wordt door een regelsysteem, dat welhaast ingesteld moet zijn door een ‘intelligent wezen’. 

‘Terwijl de documentaire de ontwikkeling van de kosmologie nagaat vanaf haar allereerste begin (Stonehenge, de Gizeh-piramide), langs de grote omwenteling van Copernicus naar de verbazende nieuwe ontdekkingen van op de aarde gerichte lijnen in de grootste structuren van het waarneembare heelal, voert The Principle tot de vraag: zijn wij van belang binnen de structuur van het heelal en zo ja, waarom? Ten slotte: wat betekent dit voor de toekomst van de mensheid?’ 

michiokaku
Volgens de schrijver en producer van The Principle is de vraag naar onze plaats in het heelal het grootste wetenschappelijke detectiveverhaal in heel de geschiedenis. (Foto: Prof. Michio Kaku (wikipedia), een van de theoretici achter de snaartheorie, liet al eerder weten dat het menselijk bestaan zich wat hem betreft afspeelt in een matrix die kennelijk beheerst wordt door een regelsysteem, dat welhaast ingesteld moet zijn door een ‘intelligent wezen’.)

‘De wereld is bepaald door twee grote stellingen – de een plaatst ons in het centrum van alles en de ander brengt ons terug tot uiterste nietigheid. Verbazend genoeg is The Principle de eerste documentaire die dit hardnekkige raadsel in het hart van de moderne wetenschap onderzoekt.’ 

Op 24 oktober is in Chicago de première van deze documentaire, die al bij voorbaat omstreden wordt genoemd. The Principle laat verrassende resultaten zien van recent grootschalig onderzoek van het heelal – onderzoek dat ’onverwacht bewijs onthult van een voorkeursrichting in de kosmos, die afgestemd is op onze vermeend onbeduidende aarde’.

Zie: Geocentrische documentaire The Principle op 24 oktober in première

en: Katholieke wetenschapsdocumentaire op komst

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

15 Responses

 1. Is het heelal zelf de god die we zoeken of wordt het heelal beheerd door een intelligent wezen of is het heelal uit zichzelf ontstaan. De vraag blijft voorlopig zonder antwoord.

  Like

 2. @ Joost
  Met medium werd in dit geval gewoon een middel bedoeld waarmee kunstenaars uitdrukking kunnen geven aan hun gevoelens en emoties. Je kent toch wel het gedicht over voetstappen in het zand? Daar vormt taal, ( of een bepaalde vorm van poëzie ), een manier om gedachten te uiten en over te brengen. Mystiek is een andere vorm van mediumschap en is misschien alleen bedoeld voor de mysticus zelf. Gelukkig zijn er mystici geweest, die wel de moed vonden om over hun ervaringen te schrijven.

  Like

 3. joost tibosch sr

  Maar onze moderne hersens zullen steeds meer moeite krijgen met die spontane literaire/logische makkelijke verwijzing naar een “Schilder”, die in oude culturen vanzelfsprekend werd gemaakt . Je zoekt zelfs vergeets naar zijn “Handtekening”in de hoek van het soms zelfs al beschadigde schilderij.

  Persoonlijk heb ik -als ik dat prachtige Schilderij zie- niet zo’n moeite, met die mooie literaire verwijzingen naar een Schilder uit oude culturen, maar ben er wel achter dat wij met ons denken op grond van griezelige bijeffecten uit het veleden toch het best maar erg kritisch moeten/mogen/kunnen blijven!

  En in ieder geval ervoor moeten zorgen, dat we het prachtige Schilderij, waar wij zelfs alleen nog maar grondtrekken van zien, niet verder beschadigen!

  Like

 4. Mooie vergelijking Egbert, dank je wel. Welke creatieve Geest heeft de Schepping bedacht en ook nog uitgevoerd? Welk medium heeft hij daar voor gebruikt? Het Woord? Schilderkunst, Muziek? Alchemie?Of een andere kunstvorm, die wij nog niet beheersen?

  Like

 5. @Corrie, je kunt een mooi schilderij (de Schepping) bewonderen of zelfs bestuderen, maar de vraag blijft natuurlijk spelen wie de schilder is geweest.

  Like

 6. Valère: maar die dan wel een absolute, logische wil is …; die ‘heerst’ in de ‘realiteit’………….etc.

  Zo zou je God ook kunnen omschrijven.

  Like

 7. Intelligent Design, heb ik geprobeerd te lezen, maar ik kwam er maar gedeeltelijk doorheen. Fysica of meta-fysica gaan boven mijn pet,en de snaartheorie ook. Bestaat er zo’n ontwerp, en wie of wat is de ontwerper? Ik kan nog wel accepteren dat er een evolutionaire religieuze ontwikkeling ibestaat n.a. v. sterrenbeelden. Aries Taurus Pisces. Zijn we onderweg naar Aquarius, het Watermantijdperk? Een volgend teken in de Zodiac? Ik ben geen astrologe, misschien weet iemand anders meer?

  Like

 8. Egbert,
  >>>je het nu over het I.D. Althans zo komt het wel op mij over.>>>

  –Wat bedoel je met I.D. …?
  -Ik heb het evenwel over een super intelligentie en wil, die ik niet zozeer zie als een ‘geprojecteerde mens’ ; maar die dan wel een absolute, logische wil is …; die ‘heerst’ in de ‘realiteit’… ; en slechts enigszins kan herkend worden in ons eigen intellect en wil om finalistisch te denken en te handelen ; een finaliteit, die trouwens in de ganse biologische wereld herkend wordt ; en misschien wel in alles moet aanwezig zijn .

  Like

 9. Valère schrijft: Alles is en wordt beheerst door die absolute wil en logisch intellect, dat we zeker geen persoon kunnen noemen, maar eerder een ongekende aan alles liggende ondergrond en basis

  Heb je het nu over het I.D. Althans zo komt het wel op mij over.

  Like

 10. -THE PRINCIPLE is niets anders dan het enige absolute zijn van de eeuwige noodzakelijke logische wetmatigheden zelf , waaruit alles als ‘Wil en Voorstelling’ evolueert
  -Alles is en wordt beheerst door die absolute wil en logisch intellect, dat we zeker geen persoon kunnen noemen, maar eerder een ongekende aan alles liggende ondergrond en basis … Valere De Brabandere-

  Like

 11. joost tibosch sr

  Bij de wetenschappelijk benadering van onze steeds gewekdiger menselijke werkelijkheid en ons steeds geweldiger heelal blijf ik steeds meer het gevoel houden, dat je je beter maar niet vast moet klampen aan het eigentijdse weten, maar ook rustig moet leren af te wachten wat we nog allemaal meer te weten komen. En als öude brabander komt dan bijna spontaan het vroegere “alsGod blieft!

  Like

 12. piterfries

  Dat niet, denk ik, maar op schaal van het heelal, in ruimte en tijd, blijft de mens een stofje.
  Het doet er daarbij niet toe of het heelal eindig of oneindig is.
  Zoals Richard Feynman zei, hij was een hele leuke man, wars van alle poppekast ‘er is niets in het heelal wat er op wijst dat dat heelal zich iets aantrekt van de mens’.
  Wat ik graag nog zou meemaken is bezoek van aliens.
  Niet zozeer vanwege die aliens, als die door het heelal kunnen reizen snap ik toch niets van hen.
  Maar vanwege de reactie van de mensheid, vooral van geestelijke leiders.

  Like

 13. piterfries

  Hetzelfde verhaal als het godsbewijs wat een Nederlandse meneer opschreef.
  Het is er op gebaseerd dat het standaard model aanneemt dat alle parameters kunnen bestaan.
  Dat is een aanname, en zelfs als het zo zou zijn toont Lee Smolin aan dat de bijzondere waarden die er zouden kunnen zijn door een selectieproces zouden kunnen zijn ontstaan.
  Voor mij is de mens minder dan een stofje in het heelal.

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.