De meervoudige religieuze identiteit

leefjeeigenmythe (1)
Leef je eigen mythe.
Over religie, mythen en ons zelf. – Veel mensen komen soms bronnen vol inzichten tegen waar ze zich diep verwant mee voelen. ‘Ze willen zich daar niet voor afsluiten, of het nu uit een bekende traditie komt of uit een onbekende. Zij ervaren zichzelf niet (meer) als behorend bij één religie of levensbeschouwing, maar als deel van de mensheid met haar universele thema’s.’

Aldus theoloog Harm Knoop, schrijver van het boek Leef je eigen mythe. Hij geeft 8 juni een lezing over de meervoudige religieuze identiteit.

‘Niet de traditie of de religie waar de inzichten uit voortkomen, maar de draagkracht en -wijdte van de inzichten zijn beslissend. Als u ze vraagt: ‘Ben je christen?’ zeggen ze wellicht: ‘Ja, en Hindoe, en humanist, en soefi, en boeddhist.’ Alles tegelijk en in één adem.’ (HK)

harmknoopHarm Knoop (1954) – (foto: Facebook) werkt met vrijmoedigheid als voorganger in de vrijzinnigheid, als trainer, coach, inspirator, docent. En altijd als schatgraver. De schat in het binnenste van mensen helpen vinden, opgraven, ontsluiten. Dat is zijn mythe en missie. Daar krijgt hij geen genoeg van.
Hij schreef in 2012 Leef je eigen mythe. Over religie, mythen en ons zelf. Daarin heeft hij het over de meervoudige religieuze identiteit (MRI).

‘Een prototype van MRI was Raimon Panikkar (1918-2010), Indiër en Spanjaard, Hindoe, christen en boeddhist, filosoof en mysticus, wetenschapper en priester. Geïnspireerd door zo’n ‘grensoverschrijder’ is er niet veel voor nodig om op zoek te gaan naar eigen MRI en de vreugde (en soms pijn) daarvan. Pinksteren, het zit in de lucht.’ (HK)

Theoloog Paula Stuurman (foto: Linkedin) vindt het boek een pleidooi om in het levensverhaal van elk mens bewustwording en zingeving te vinden aan de hand van oude mythen; eigenzinnig en waardevol, en nog waardevoller als je de Bijbelse mythen zelf leest en kent.

paula-stuurman‘Die mythen zijn geen ‘onware verhalen’, maar gaan juist over de diepste psychische en existentiële lagen van mensen. Daar ligt ook hun verbinding met religie en spiritualiteit: zingeving en verbondenheid met het transpersoonlijke worden ervaren in verhalen. (…) De auteur gebruikt de aanpak en verhaaluitleg van Carl Gustav Jung, de psychiater die begin twintigste eeuw nadruk legde op de betekenis van het symbool ten behoeve van de geestelijke gezondheid van mensen.’ (PS)

Op 8 juni, eerste Pinksterdag, geeft Knoop een lezing: ‘MRI: meervoudige religieuze identiteit’ | Tijd: 10.30 uur | Rijnkapel, Imminkstraat 1a, Amerongen. 

leefjeeigenmythe (1)Leef je eigen mythe | Harm Knoop | ISBN 978 90 5625 383 7 | 212 blz. | 13,6 x 21,5 cm | NUR 728 | Prijs €18,50

‘Knoop heeft een prachtig en moedig boek geschreven, dat ik met de spreekwoordelijke rode oortjes heb gelezen.’ (Lisette Thooft, in VolZin.)

Gerelateerd: Steeds meer mensen kijken over de grenzen van één religie heen 

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie & religie), schrijver, dichter (bundel: Stiltegebied)

6 Responses

 1. dit is heel herken baar. voel me ook niet verwant aan 1 land maar, voel me wel een wereld burger die niet alleen haarzelf maar ook iedereen over de hele wereld lief heb en samen een betere toekomst van maken moet.

  Geliked door 1 persoon

 2. Leonie van Baveren

  Zelf heb ik ook wel in dit soort zaaltjes gezeten, bij Knoop, bij Slavenburg of Bram Moerdijk. Alles keurig op een rijtje gesteld en menselijk contact om vragen te kunnen stellen. Het vragen stellen was daarbij voor mij altijd het leukste onderdeel. Het altijd weer stranden in de vraag naar het kwaad.
  De rijkdom van de verhalen blijkt hem ook vaak te zitten in de herhaling in verschillende geschriften. Hoe nu een zondvloed te projecteren of een mystieke grens te overschrijden lijkt me nog niet helemaal duidelijk worden maar het lijkt wel heel wat leuker dan de meubelboulevard.

  Like

 3. Het zou dwaas zijn te denken dat om het even welke religie, de waarheid in pacht heeft. Een religie is een volks-cultureel verschijnsel en ontstaat uit een volk, zeker in de periode van het ontstaan van de joodse, keltische, christelijke en islamitische religies. We moeten opmerken dat het boedhisme geen godsdienst is, wel een levensvisie. Bijna alle godsdiensten hebben heilige geschriften, die waardevolle principes bevatten. Een uitzondering is bv de keltische godsdienst, waarin de waarden door de geestelijke leiders mondeling werden doorgegeven. Deze godsdienst werd grotendeels door de inval van de romeinen, in onze streken, vernietigd en later volledig door de christelijke godsdienst uitgeroeid.

  Like

 4. Leef je eigen mythe lijkt me op het schrijven van je eigen levensverhaal. Het lopen van je eigen pad. Het pad van Tao? Het leven is niet altijd maakbaar of stuurbaar. Probeer positief te blijven denken, bij al wat je overkomt. Zo blijf je bezig met je eigen ontwikkeling. Dat is niet egocentrisch, je kijkt naar wie of wat je ontmoet op je pad, en blijft zo geïnterresseerd in het leven. Blijf nieuwsgierig, en blijf vragen stellen. Een boeiend boek lijkt me.

  Like

 5. joost tibosch sr

  Als Nederlander, Europeaan en ook al als wereldburger zou je hopen dat onze diepste onvermijdelijk menselijke identiteit toch blijkt te zijn dat we naar anderen kunnen luisteren, elkaar kunnen begrijpen en ten diepste plezier van elkaar kunnen hebben.

  Like

 6. Carla

  Een prachtig boek. Het voelde alsof het een ‘legitimatie’ in zich droeg voor mijn eigen ontwikkeling, voelen en ervaren.

  Het waarom….de vraag naar….het verklaren maakt plaats voor beleven.
  Het beleven waar vaak geen woorden voor zijn.

  En toch heeft Harm Knoop woorden gevonden, woorden om te wijzen naar de grote rijkdom die verhalen, ( bijbelse e.a. religieuze ) , mythen en sprookjes in zich dragen en je ( mijn) eigen leven daarin te herkennen.

  ‘ Steeds meer mensen kijken over de grenzen van één religie heen ‘, was de titel van het vorige topic.
  Wanneer grenzen vervagen ontstaat ruimte, zo is mijn ervaring.

  Door ‘nergens’ bij te horen, hoor je overal bij! 😉

  Geliked door 1 persoon

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.