Waardeloze piemels en heilige doosjes


‘Het waren ooit de priesteressen in het antieke Egypte die met hun bewondering van de besneden penissen van slaven een nieuwe trend zetten. Het geloof dat een besneden penis indruk maakte op de vrouwen maakte dat het manvolk in de rij stond voor de verscherpte nagel die als mes fungeerde.’

Dit zegt journalist en schrijver Erdal Balci in Waardeloze piemels en heilige doosjes – besnijdenis als wraakactie, in de Groene Amsterdammer. Volgens Balci zijn vele mannenlevens verpest vanwege de medische complicaties bij dat besnijden.

Hoe is het uit te leggen dat die Egyptische priesteressen de besneden penissen mooier vonden en de anderen niet? De brute man is erin getrapt en loopt al duizenden jaren verminkt rond. Vele mannenlevens zijn verpest vanwege de medische complicaties bij dat besnijden. Er schijnen een hoop mannen te zijn die daar zo’n groot trauma bij oplopen dat ze voor de rest van hun leven niet in een vagina durven te komen. Door het ontbreken van de beschermende huid heeft iedere marathonloper met een islamitische achtergrond last van zijn eikel. En het belangrijkste is dat besneden mannen minder genot schijnen te hebben bij het vrijen.

In een van de artikelen van het extra ‘obees’ zomernummer van de Groene Amsterdammer verhaalt Erdal Balci over de besnijdenis, over moslimvrouwen die uit de hele islamitische wereld naar Teheran, Beiroet en Istanbul gaan voor een bezoek aan de plastisch chirurg.

Terwijl zij zich ontdoen van hun ketens, is het voor islamitische mannen te laat. Die blijven verminkt rondlopen. Balci schrijft onder meer ook over de sensuele Haifa Wehbe, de beroemde Libische zangeres die bij de beste plastische chirurgen op de operatietafels heeft gelegen, en over de mooie Turkse volleybalsters, beter verzorgd en sierlijker dan hun tegenstanders.

Het orgaan van de man heeft zo weinig waarde dat ongelooflijk makkelijk de schaar in de overgevoelige huid van de jonge jongens gaat. Zoals je je van je te lange haren ontdoet, zo wordt op een feestelijke dag de voorhuid van de piemels van de jongens eraf geknipt.

De vagina daarentegen, die is heilig. Het meisje krijgt meteen een waarschuwing als ze op een koude steen gaat zitten. De moeder, de oma of de tante fluistert dan meteen: ‘Kijk uit voor je doosje…’

Sinds 2006 woont Balci (foto: erdalbalci.com) in Istanbul en combineert hij zijn journalistieke
werk met literatuur.
Na zijn boek Kinderen van Atilla, een boek waarin hij aan de hand van de levensbeschrijvingen van vier belangrijke historische figuren over de moderne geschiedenis van Turkije vertelt, heeft hij de verhalenbundel Vandaag geen pont gepubliceerd.
Zijn columns Het migrantenmuseum en De reizen van Fjodor de kraai in de Groene Amsterdammer zijn ook producten van de nieuwe, literaire weg die hij is ingeslagen. Met Vandaag geen pont was hij in 2010 een van de zes genomineerden voor de Bob Den Uyl-prijs.
In april 2012 is zijn nieuwste roman, De mooiste leugen, uitgebracht door uitgeverij De Bezige Bij. In De mooiste leugen gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag of er nog redding is voor de ‘man’.

Zie: Waardeloze piemels en heilige doosjes (Erdal Balci)

Illustratie: Oudste illustratie van een besnijdenis (adult circumcision, drawing of a tomb/wall painting from Ankhmahor, Sakkara (Saqqarah), Egypt. Oldest known illustration of circumcision 2350-2000 B.C., Sixth Dynasty.)

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

5 Responses

 1. joost tibosch sr

  En van de “heilige doosjes” blijf je, gelukkig zijn we het daar zo’n beetje wereldwijd over eens geworden, blijf je af..tenminste als je die wilt verminken!

  Like

 2. joost tibosch sr

  Voorlopig houd ik me, in ieder geval wat joodse jongensbesnijdenis betreft toch bij de oude achtergrond van de nomadenwereld. Met hun grote verlangen naar nageslacht en ‘volk worden’, verboden ze niet alleen de gebruikelijke kinderoffers van de toenmalige stadsbewoners, door hun ruige leven gedwongen namen ze met jongensbesnijdenis ook hun hygienische maatregelen om kindersterfte te voorkomen. Zo werd besnijdenis het teken van tot het joodse volk behoren. Het is thema van het boek Genesis met zijn oude gelovige nomadenverhalen!

  In onze tijd is die kleine -laten we wel wezen!- medische ingreep vlak na de geboorte meestal niet meer nodig. Persoonlijk vind ik het veel erger dat men de godsdienstvrijheid van kinderen schendt. Het is niet het recht van ouders of gemeenschap om kinderen een levenslang teken van jood zijn te geven of bij een doopsel kinderen op te zadelen met een “eeuwigdurend merkteken” van christen zijn. We beseffen nu dat kinderen later zelf het recht hebben te kiezen voor levensbeschouwing of godsdienst. En besnijdenis op latere keeftijd is inderdaad riskant en kan heel vervelende gevolgen krijgen. Zie ook het niet in kinderbijbels voorkomende verhaal over Dina, de dochter van Jakob, en de stadsjongens. stadsjongens!

  Like

 3. Voor het voortbestaan van de soort is de man ook veel minder belangrijk dan de vrouw. Dan kun je je wel veroorloven wat slordig met hun geslachtsdelen om te springen. Net zoals je mannen makkelijker een oorlog in stuurt.
  Waarmee ik niet wil zeggen dat ik daar allemaal een voorstander van ben…!

  Like

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.