Koran: ‘Geloof neemt toe door tegenstand’


In de grote steden van de moslimwereld klinken van de minaretten welkomstgroeten en koranverzen als de Ramadan begint. Tussen die minaretten hangen welkomstspandoeken. Ieders oren werken verschillend. Voor mensen die het zo willen horen, worden we welkom geheten in een tijd en een plaats waarin we even mogen onthaasten en bezinnen. Mensen zitten op hun balkons om de vasten te verbreken en men voelt verbondenheid. Eén stad, luisterend naar één azân…

Toch werden door de PVV kamervragen gesteld. Wat gaat dat kosten? De vaste ‘islambash’-websites gaan steeds verder in hun onverbiddelijke en meedogenloze minachting van religie in het algemeen. En in het bijzonder islam en moslimgebruiken. Wat dat de samenleving gaat kosten? (Nieuwemoskee.nl)

De PVV denkt meer in de termen van ‘Ramme dan!’, dan Ramadan. Jammer, ook dit moet de PVV weer kapot maken. De islam in een kwaad daglicht stellen, daar is de PVV nog steeds goed in. Zoals de waard is… Wat kost het de gemeenschap op de lange duur, deze negatieve, destructieve invloed van de PVV op de islam en de Nederlandse samenleving?

Volgens politiewoordvoerder Bernhard Jens zet de politie al jaren extra politie in tijdens de Ramadan. Dat zit hem in het feit dat mensen langer en wat later op straat zijn waardoor de diensten verschuiven. Hij benadrukt echter dat tijdens de Ramadan de criminaliteit niet toeneemt: ‘De cijfers tonen aan dat dat gewoon NIET het geval is,’ aldus Jens. (Funx.nl)

Een aardig artikel op nieuwemoskee.nl over de Ramadan, waaruit ik in mijn aanhef citeer. Met vrolijke cartoons als vriendelijk tegenwicht tegen de ‘islambash’ van de PVV; over de twee vuren waartussen moslims zitten. De meeste moslims zijn helemaal geen moslims volgens de salafisten en volgens de PVV zijn ze veel te islamitisch… ‘De nunance is vaak ver te zoeken,’ aldus Abdulwahid van Bommel, docent geestelijke verzorging en lid van het blogteam van Nieuwemoskee.

De Koran zegt bijvoorbeeld dat de mens is geschapen om moeilijkheden te overwinnen (90:4). De Koran verklaart dat geloof juist toeneemt door tegenstand: “En toen de mensen tegen hen zeiden: ‘De mensen hebben zich tegen u verzameld, kijk uit en wees beducht’ – vermeerderde dit hun geloof. Zij antwoordden: ‘Allah is ons genoeg en Hij is een uitstekende Beschermer!’” (3:173).

Voor veel moslims is het verbreken van de vasten een kwestie van een heel lange sigaret van zonsondergang tot zonsopgang:

Zie: Welkom O maand Ramadan! (Abdulwahid van Bommel – nieuwemoskee.nl)

Abdulwahid van Bommel zegt dat hij in 1967 door de Schepper de Islam is binnen geloodst, of moslim werd. Daarmee beroept hij zich dus op een al dan niet voor iedereen toegankelijke openbaring van buitenaf, maar zeer zeker ook op een ‘innerlijke stem’; eigen geweten, gevoel of esoterie. En veel minder op culturele tradities, omdat hij niet in een moslimcultuur is opgegroeid. Openbaring – in zijn geval: de Koran – is voor hem een bron van inspiratie en niet een bundel voorschriften of een wetboek van strafrecht.

About Paul Delfgaauw

Zelfkranter website GodenEnMensen (filosofie, mystiek, religie, spiritualiteit), schrijver, dichter.

2 Responses

Reacties welkom.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.